Vágólapra másolva!
A Ferencvárosi Torna Club elnöksége hétfőn fogadta el Kovács Miklós addigi klubelnök lemondását. Kubatov Gábor, a Fidesz országos pártigazgatója, a klub által a labdarúgó zrt.-be delegált tag - akit az elnökség felkért Kovács utódjának - péntekig kért határidőt a válaszadásra. Facebook-oldalán már a hivatalos bejelentés előtt délelőtt közölte, hogy vállalja a feladatot, miután az elnökség kilenc igen szavazattal, egy tartózkodással mellette döntött.

Péntek kora délután Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, a Ferencvárosi Torna Klub alelnöke bejelentette: az elnökség kilenc igen szavazattal, egy tartózkodás mellett Kubatov Gábort választotta meg elnöknek.

"Amióta az eszemet tudom, a Fradinak szurkolok, számomra aztán végképp érzelmi kérdés a klub sorsa" - mondta könnyeivel küszködve az új klubelnök. "Ne vegyék jelzésértékűnek, hogy fekete nyakkendő van rajtam, csupán nem akartam összeöltözni a zöld nyakkendőben megjelent kollégámmal, Kocsis Mátéval. Persze elhozhattam volna a harminc éve őrzött Fradi-kispárnámat is, meg egyéb zöld-fehér ereklyéimet, de nem tettem."

Kubatov a becsület és az átlátható gazdálkodás kettős jelszavával kezdte meg regnálását. A szakosztályokkal és a klubbal kapcsolatban is hármas szabályrendszert fogalmazott meg: a szakosztályok csak annyit költhetnek, amennyi a bevételük, öt évre visszamenőleg teljes körű pénzügyi átvilágítás következik valamennyi gazdasági társaságára vonatkozóan, és a szakosztályoknak előre tervezett, kiszámítható gazdálkodást kell folytatniuk.

Kubatov felidézte a szurkolókkal való találkozását is. "Gábor, mondd, ha ti ott fenn nem vagytok tisztességesek, akkor ezt tőlünk, a szurkolóktól hogyan várhatjátok el?!" - idézte az újdonsült elnök az egyik idős drukker szavait.

Az elnök a Fradit Féltők Társasága tagjaival, a klub régi, nagy bajnokaival, s személy szerint az aranylabdás Albert Flóriánnal is találkozott, mielőtt elvállalta volna a posztot.

"Alberttól azt az útravalót kaptam, hogy a korrektség a legfontosabb" - említette az Üllői úti stadion névadójának intelmeit. Az alapító unokája, Springer Miklós csak ennyit kötött Kubatov lelkére: "Nagyon vigyázz a Fradira!"

A klub első embere hangsúlyozta, mögötte egyetlen befektetői csoport sem áll. "Egy vagyok a sokmilliónyi fradista közül" - fogalmazott meglehetősen optimista becsléssel Kubatov, aki azt is hozzátette, ő tényleg szolgálatnak tekinti az elnöki munkát, neki érzelmi kérdés a pozíció betöltése.

A felvetésre, hogy alig egy nappal korábban, a futball zrt. vezérigazgatója, Berki Krisztián ugyanígy fogalmazott, Kubatov csak kesernyés mosollyal reagált.

"Jómagamnak csak az anyaegyesület és a 17, a klub többségi tulajdonában álló szakosztályi gazdasági társaság fölött van rendelkezési jogom. A labdarúgó zrt.-ben csak ötszázalékos tulajdoni hányada van a klubnak, még elővételi joggal sem rendelkezünk, jogunk csak ahhoz van, hogy betekintsünk a könyvelésbe. Meg is követelem a jövőben, hogy naponta küldjék át a bizonylatokat minden kifizetésről, továbbá az összes szerződést" - ígérte Kubatov a bizonylati fegyelem szigorodását.

A kérdésre, miszerint Berki Krisztián, a labdarúgó zrt. új tulajdonosa mennyire komoly partner, Kubatov így felelt: "Tárgyaltam már komolyabb emberrel is."

Az új elnök leszögezte: addig képtelenség bármiféle vételi ajánlatot is tenni akár a labdarúgó zrt.-re, akár a stadiont magába foglaló ingatlanra, amíg meg nem történt a gazdasági társaság teljes körű és alapos átvilágítása.

"Attól nem tartok, hogy záros határidőn belül komoly vevő jelentkezne" - fogalmazott zárszóként Kubatov. "Ki akarna megvenni egy olyan futballcsapatot, amely nem rendelkezik a saját merchandising-jogaival, mert az Várszegi Gábor kezében van, s ő csak 1,8 milliárd forintért szabadulna meg tőle? És kinek kellene egy olyan futballcsapat, amely olyan stadionban játszik, amely nem az övé?!"