Vágólapra másolva!
A két manchesteri, a United és a City az angol labdarúgó-bajnokság mellett tavasszal az Európa Ligában is az elsőségért küzdhetnek egymással. A Bajnokok Ligájából csoportharmadikként kipottyanó két klub az európai szövetségnek (UEFA) is fejtörést okoz a lebonyolítás miatt.

Amikor Michel Platini 2009-ben az UEFA-kupát átnevezte Európa Ligára, és a lebonyolítását is megreformálta, akkor egyértelműen az volt a célja, hogy a sorozat visszanyerjen valamennyit elveszített presztízséből.

Mindez azonban eddig nem nagyon vált be, hiszen az EL továbbra is amolyan mostohagyerek a legnagyobb sztárklubok számára, amelyek eddig nem is nagyon szerepeltek a sorozatban. Ezúttal azonban mind a két manchesteri egyesület ide pottyant a Bajnokok Ligájából.

A MU 27 éve nem nyert párviadalt az UEFA-kupában

Mindez főleg a Manchester United számára kellemetlen, hiszen az elmúlt 15 idényben mindig a Bajnokok Ligájában szerepeltek, és egy kivételtől eltekintve mindig továbbjutottak az egyenes kieséses szakaszba. Az egyetlen kiesés a 2005-2006-os szezonban történt, ám akkor a MU az utolsó helyen végzett a csoportjában, vagyis véget ért a számára az európai kupaszereplés, és nem kellett leereszkednie az UEFA-kupába.

Most viszont más a helyzet, a csoportharmadik hely azt jelenti, hogy Wayne Rooneyék tavasszal az Európa Ligában játszanak majd - a klub utoljára az 1995-96-os szezonban lépett pályára a második számú európai kupasorozatban, de rögtön ki is esett a Rotor Volgográd ellen. Három évvel korábban a csapat szintén az első akadályban elbotlott az UEFA-kupában, vagyis az Európa Liga jogelődjében a manchesteriek utoljára az 1984-85-ös kiírásban nyertek párviadalt.

Nem csoda, hogy a MU-nál senki nem örült annak, hogy a csapat tavasszal az Európa Ligában szerepel majd. Sir Alex Ferguson odáig ment, hogy kijelentette: ez a klub büntetése azért, mert nem ment tovább a BL-ben. Az UEFA elnökének ez a megfogalmazás persze nem nagyon tetszett.

"Csak azért, mert a csapat három BL-döntőben is szerepelt, még nem szabad kritizálnia az Európa Ligát, ami egy fantasztikus sorozat. Tudom, hogy Ferguson úr jobban szeretné, ha a BL-ben lenne a csapata, de ezzel sok más klub is így van" - jelentette ki Platini, mire Ferguson is visszakozott.

"Semmi bajom nincs az Európa Ligával, erős viadal, elég, ha megnézzük, hogy milyen csapatok szerepelnek benne. Eddig mindig csak arra gondoltunk, hogy meg akarjuk nyerni a BL-t, most azzal foglalkozunk, hogy megnyerjük az EL-t".

Több mint 15 millió eurót bukhatnak

Összességében persze érthető, hogy a MU-nál rossz a hangulat a leendő Európa Liga-szereplés miatt, mégis csak kellemetlen, hogy a klub az előző idényben még döntőt játszott a BL-ben, most pedig már a legjobb 16 közé sem jutott be - főleg, hogy ilyen korábban egyetlen finalistával sem fordult elő. A legnagyobb problémát a manchesteriek számára természetesen a pénzügyi aspektus jelenti: az Európa Ligában sokkal kisebb a pénzjutalom és a televíziós bevételek is alacsonyabbak.

Az előző szezonban a klub azzal, hogy bejutott a fináléba, az UEFA-tól 16,1 millió eurót kasszírozott - az EL-ben a végső győztes pénzjutalma mindössze hárommillió euró. A jegybevétel azonban akár több is lehet, hiszen az Európa Ligában még négy hazai mérkőzése lehet az együttesnek (a BL-ben ez a szám csak három lett volna), azonban nagy kérdés, hogy ezekre a meccsekre mennyien mennek majd ki az Old Traffordra.

Elvégre az ellenfél a közönségvonzónak egyáltalán nem nevezhető Legia Warszawa vagy PAOK Szaloniki is lehet.

Persze a MU azért kaphat kifejezetten nívós ellenfelet is, akár olyat is, amelyik szintén a Bajnokok Ligájából érkezik - hiszen a nyolc BL-csoportharmadik közül csak négy lesz kiemelt. A Valenciát így a következő fordulóban biztosan elkerüli az egyesület, de az FC Porto vagy az Ajax összekerülhet Rooneyékkal, mint ahogyan az Európa Liga csoportköréből érkező Atlético Madrid vagy Anderlecht is. Juhász Rolandék eddig mindegyik meccsüket megnyerték az EL csoportkörében, amire egyetlen más csapat sem volt képes, de még így is lecsúszhatnak a csoportelsőségről, amennyiben az utolsó játéknapon két vagy több góllal (de nem 2-0-ra) kikapnak a Lokomotiv Moszkvától.

Manchesteri meccs kedd délután?

A Manchester City számára annyiban más a helyzet, hogy Roberto Mancini együttese a jelenlegi szezonban szerepelt először a Bajnokok Ligájában, így az EL-be való visszacsúszás nem annyira kínos. Mindez a játékosok megnyilvánulásán is látszik.

"A kiesés nem fog visszavetni minket, majd kárpótoljuk magunkat a Premier League megnyerésével, úgyis az volt a fő célunk. Mindenki lebecsüli ez Európa Ligát, de számomra az a sorozat is gyönyörű, és boldog lennék, ha megnyernénk" - jelentette ki például Nigel de Jong.

Ráadásul a vérbeli sztárklubok jelenléte mindenképpen emeli a sorozat fényét, azon csapatok számára, amelyeknek a Bajnokok Ligájába kerülés ritkaságnak vagy lehetetlennek számít, hatalmas esemény, ha összekerül egy ilyen együttessel. A Fulham például valószínűleg sohasem találkozhatott volna tétmeccsen a Juventusszal, ha a torinóiak a 2009-2010-es szezonban nem esnek ki a BL-ből - ráadásul Geráék akkor jobbnak is bizonyultak a Juvénál.

A két manchesteri egyesület Európa Ligába való lecsúszása az UEFA-nak is fejtörést okoz. A kiírás értelmében ugyanis a BL-ből érkező csapatok közül a négy legjobb kiemelt lesz a következő forduló sorsolásánál, ami azt jelenti, hogy idegenben kezdik a párviadalt. Igen ám, de egy másik szabály szerint 31 mérföldes körzetben nem lehet kér mérkőzés ugyanazon a napon, vagyis a MU és a City nem rendezheti meg ugyanabban az időpontban a visszavágót. Két eset lehetséges tehát: vagy valamelyik együttes felcseréli a pályaválasztói jogot, és ebben az esetben valamelyik manchesteri csapat elveszti azon előnyét, hogy otthon játszhatja a visszavágót - vagy pedig az egyiknek nem csütörtökön, hanem kedden vagy szerdán kell pályára lépnie.

Ám mivel az Európa Liga-mérkőzés nem lehet egy időpontban BL-meccsel, ha a találkozóra korábbi napon kerül sor, akkor legkésőbb este 17.45-kor kezdődhet. Két idénnyel ezelőtt az Everton járt hasonló módon (akkor a Liverpool ugyancsak a BL-ből került az EL-be), és kellett kedden délután játszania a Sporting elleni hazai összecsapását.

www.global-soccer.eu