Vágólapra másolva!
A csoportok péntek esti kisorsolása után megpróbáltuk végiggondolni, hogyan alakulhatnak a foci-Eb eseményei a nyitómérkőzéstől a döntő végéig. A spanyolokat kiismerik, Rooney elszólja magát, Platini az olaszok miatt magyarázkodik, és a végén megint a németek nyernek.

A csoport:
1. Oroszország 6
2. Lengyelország 4 (3-2)
3. Görögország 4 (1-2)
4. Csehország 1

Míg a világ nagyobbik része inkább csak túl akar esni a lengyel-görög nyitómeccsen, a házigazdák eksztázisba esnek a lehetőségtől, hogy az UEFA-kiemelés és a szerencse jóvoltából reális esélyük nyílt a csoportkör túlélésére. Franciszek Szmuda a korábban honosított játékosok mellé az Európa-bajnokságra behívja a keretbe a Lech Poznan kolumbiai származású védőjét, Manuel Arboledát, az első félidőben az ő fejeséből szereznek vezetést a hazaiak, majd a hajrában egy kontrából bebiztosítják győzelmüket, a szurkolók őrjöngésétől majdnem felrobban a varsói Nemzeti stadion.

A csoport másik találkozóján az oroszok az időközben a Zenithez hazatért Andrij Arsavin vezérletével megverik a cseheket, így a második körben a két győztes csapat találkozik, a meccset az oroszok nyerik.

Mivel a görögök és a csehek egy rendkívül unalmas találkozón 0-0-ra végeznek, így Oroszország már két kör után biztos csoportelső, ezért az utolsó találkozón Dick Advocaat pihenteti sztárjait. Ki is kapnak 1-0-ra, és ezzel kis híján kibabrálnak a lengyelekkel, akik sokáig vesztésre állnak Csehország ellen, ám a hajrában Robert Lewandowski egyenlít, és így Lengyelország szerzi meg a továbbjutást érő második helyet. A cseh szövetségi kapitány, Michal Bílek lemond posztjáról, Tomás Rosicky elköszön a címeres meztől.

B csoport:
Németország 7
Portugália 6
Hollandia 4
Dánia 0

A halálcsoportban a három nagycsapat versengésébe a dánok piszkíthatnának bele, és bár az első meccsen a 2010-es vébéhez hasonlóan jól tartják magukat, a hollandok végül bedarálják őket.

A német-portugál hozza az első forduló legszínvonalasabb játékát. Cristiano Ronaldo bombaszabadrúgásból vezetést szerez Portugáliának, de aztán két ziccert is elönzőzik, amit egy büntető kiharcolásával próbál jóvátenni, a műeséseiből készült összeállítás másnap a legnézettebb videó lesz a YouTube-on. A németek eközben fegyelmezetten teszik a dolgukat, a szünet után fordítani tudnak, a sakk-mattra kijátszott helyzeteket Mario Gomez értékesíti.

Forrás: AFP

Így aztán a következő körben a holland-német találkozó még nagyobb rangra emelkedik, az egyaránt bátor támadójátékkal fellépő csapatok teljesítményére a sportsajtó alig talál megfelelő jelzőket. A 2-2-es végeredmény inkább a németeknek kedvez, hiszen ők az utolsó körben a dánokkal játszanak, márpedig Dániának addigra már nincs esélye a továbbjutásra, hiszen Portugália is legyőzi - a mérkőzés főhőse Nani, aki egy parádés szólógólt szerez, majd kiharcol egy tizenegyest. A Magyar Televízió stúdiójában a szakértőnek meghívott Paulo Sousa szerint "csak egy csapat volt a pályán".

Az utolsó körben a németek nem kegyelmeznek Dániának, amely csak Thomas Sörensen bravúrjai miatt ússza meg 3-1-es vereséggel, a portugálok és a hollandok pedig ki-ki meccset játszanak a második helyért. A vb-ezüstérmesnek már egy döntetlen is elég lenne, de a csapat képtelen ikszre játszani, és ez lesz a veszte. A helyzetei kimaradnak, egy lesgyanús portugál ellentámadás végén viszont átcsorog a labda a gólvonalukon, így aztán a hajrában hiába dobják be a napok óta oxigénsátorban gyógyuló Robbent, kikapnak és kiesnek.

C csoport:
Olaszország 6 (4-2)
Spanyolország 6 (4-3)
Írország 4
Horvátország 1

Rögtön rangadóval kezdődik a csoport, az olaszok pedig előveszik José Mourinho receptjét a világ- és Európa-bajnok ellen. Átengedik a területet a spanyoloknak, behúzódnak a kapujuk elé, és a középpályán Thiago Motta, illetve Daniele de Rossi vezérletével rombolnak le mindent, ami szép a fociban. Elöl Mario Balotelli egyetlen zseniális villanással gólt szerez, majd a mezét a lelátóra hajítja, ezért kiállítják, de az olaszok így 1-0-ra verik a címvédőt. A spanyolok szerencséjére az ír-horvát meccsen gól nélküli döntetlen születik, így Xaviék nem maradnak le túlságosan.

A következő meccsen azonban megint vért kell izzadniuk, a Giovanni Trapattoni által vezérelt írek is tíz emberrel bekkelnek ellenük, ám Richard Dunne hiába végez emberfeletti munkát a védelem tengelyében, David Silva végül lágyan átemeli a megbotló kapust, a spanyolok nyernek.

Forrás: AFP

Az olaszok a horvátok ellen megmutatják, hogy ha kell, támadni is tudnak, és így két meccsből két győzelemmel máris továbbjutók. Az utolsó találkozón az írek ellen nem is törik össze magukat, sokan előre megbeszélt eredményt sejtenek a háttérben, az újságokban visszavonult futball-legendák idéznek fel régi sumákságokat, Platini azonban mindenkit biztosít az Európa-bajnokság tisztaságáról. Az írek mindenesetre nyerni tudnak, de továbbjutásukhoz ez kevés, mert egy fordulatos és rengeteg lehetőséget hozó találkozón Spanyolország 3-2-re legyőzi a horvátokat. Ha David Villa két kapufájából valamelyik bemegy, akkor a csoportelsőség is az övék lehetne, de az élen végül az olaszok végeznek.

D csoport
Franciaország 7
Anglia 6
Svédország 2
Ukrajna 1

A D csoport is rangadóval kezdődik, a francia-angol meccsen Fabio Capello csapata az eltiltott Wayne Rooney nélkül is remekül játszik a megfiatalított franciák ellen. Ez is kevés azonban a pontszerzéshez, mert a kezdő tizenegybe meglepetésre bekerült Joe Cole góljára Karim Benzema kettővel válaszol. A BBC később közleményben kér bocsánatot a nézőitől, amiért a szakkommentátorként közreműködő Rooney trágár kifejezéseket használt a második francia gólnál.

A kijevi közönség buzdítása mellett az ukránok a veterán Andrij Sevcsenko góljával sokáig vezetnek a svédek ellen, Zlatan Ibrahimovic ráadásul könyöklés miatt piros lapot kap. Hiába lejt azonban a hazai pálya, a svédek a hajrában egyenlítenek.

Forrás: AFP

Anglia ellen viszont Ibrahimovic nélkül játszanak, és nem is tudnak mit kezdeni az angol védelemmel, miközben Theo Walcott kétszer is elviharzik, egyszer maga talál be, egyszer pedig tizenegyest harcol ki, amit Frank Lampard értékesít.

A franciák az ukránok számára már túl erősnek bizonyulnak (Benzema megint duplázik), így két meccs után biztos negyeddöntősek. Így sem lazsálják el az utolsó, svédek elleni meccset, mintha maguk sem tudnák, hogy kit jobb elkerülni a negyeddöntőben: az olaszokat vagy a spanyolokat. A döntetlennel megnyerik a csoportot, mögöttük pedig Anglia fut be, amely jól megizzad a lelkes ukránokkal, de végül 2-1-re legyőzi őket.

Negyeddöntő:
Oroszország - Portugália 3-2
Németország - Lengyelország 3-1
Olaszország - Anglia 1-1 (tizenegyesekkel 5-4)
Spanyolország - Franciaország 1-2

Az első negyeddöntő rögtön meglepetést hoz, hiszen az esélyesebbnek tartott Portugália kiesik az oroszokkal szemben. A Berezuckij testvérek meglepően jól tartják Cristiano Ronaldót, illetve Nanit, Arsavin játékát látva pedig az Arsenal-szurkolók már bánják, hogy Wenger elengedte őt az Anzsi Mahacskalához.

Egy nappal később a lengyelek nekirontanak a németeknek, akiket jól ismernek a Bundesligában játszó légiósaik révén, a dortmundi trió (Piszczek, Lewandowski és Blaszczykowski) össze is hozza a vezető gólt, az átkot azonban nem tudják megtörni: Lengyelország még sosem győzte le Németországot, és ezt most is megakadályozza Lukas Podolski, aki az első gólja után ugyan még leszegett fejjel bandukol vissza a középkezdéshez, a második után viszont már nem tudja türtőztetni magát, és önfeledten ünnepel a hazai szurkolók szitkai közepette.

A másik ágon még izgalmasan alakul a küzdelem, Olaszország és Anglia találkozója hatalmas taktikai csatát hoz. A tornán végre bemutatkozó Rooneynak nem megy a játék, de Capello végig a pályán hagyja, sőt a büntetőpárbajban rábízza az első tizenegyest. Ő nem is hibázik, Gareth Barry viszont igen, így Olaszország jut a legjobb négy közé. Capello a meccs után kijelenti, hogy baj van az angol játékosok fejével, de nem mond le a posztjáról.

Forrás: AFP

Bár a szaksajtó egyöntetűen a spanyolok feltámadását várja, ők nem találnak vissza régi önmagukhoz, bár Franciaország ellen is többet birtokolják a labdát, az ellenfél a középpályán jól tördeli a játékot, Benzema pedig mintha kottából olvasná a barcelonai védőpáros, Carles Puyol és Gerard Piqué helyezkedését. A csatár góllal és gólpasszal zárja a találkozót, amelyen eldől, hogy ezen az Eb-n sem lesz címvédés.

Elődöntő
Oroszország - Olaszország 0-2
Németország - Franciaország 3-1

Az oroszok menetelése megint az elődöntőben ér véget. A fegyelmezetten védekező olaszok ellen Arsavin tehetetlen, a tornán eddig olyan magabiztosan védő Igor Akinfejev pedig beüti Andrea Pirlo szabadrúgását. Innentől kezdve még nehezebb a feladatuk, ráadásul ezen a meccsen mintha nem lehetne gólt lőni Buffonnak.

Míg ez az elődöntő a védekező futball magasiskoláját hozza, addig a másik a támadójáték dicshimnusza. A franciák és a németek az első perctől kezdve nyíltan játszanak, Gomez és Benzema gólpárbaja ugyan 1-1-re végződik, de Bastian Schweinsteiger egy távoli lövése beakad, végül pedig Mesut Özil dönti el a találkozót. Joachim Löw árverésre bocsátott pulóverének ára a meccs végére a háromszorosára nő, Nicolas Sarkozy a díszpáholyban kézcsókkal gratulál Angela Merkelnek. Franz Beckenbauer másnap a Bild hasábjain bocsánatot kér a német válogatottól, amiért korábban azt jósolta, hogy képtelenek lesznek semlegesíteni Ribéryt.

Döntő:
Németország - Olaszország 2-0

A döntő tehát az európai futball nagy klasszikusa, a 2006-os vb-elődöntő visszavágója. Akkor a németek hazai pályán kaptak ki hosszabbításban az olaszoktól, akik most alaposan meglepik Neuerékat azzal, hogy nem állnak be védekezni. Az olaszoknak azonban nincsen szerencséjük, De Rossi lövése a kapufáról kifelé pattan, a másik oldalon viszont Gomez megint jókor van az öt és felesnél, és a tornán elért hatodik találatával a gólkirályi címet is bebiztosítja magának. A német diadalt végül a hajrára becserélt Klose teszi biztossá. A fiatal német válogatott Kijevben felér a csúcsra, és megszerzi az Európa-bajnoki címet.

Forrás: AFP

www.global-soccer.eu