Vágólapra másolva!
Ritka, hogy egy nyugat-európai focicsapatnak négy magyar játékosa is legyen. A Feyenoordot idegenben legyőző holland NEC vezetőedzője, Alex Pastoor mégis gyűjti a magyarokat, egyikért még az extra papírmunkát is vállalta. Az [origo]-nak azt mondta, nem különösebben vonzódik a magyar focihoz, de azért Dzsudzsák Balázst szívesen leigazolná.

A sportoldalak már idén április 6-án beszámoltak róla, hogy július 1-jétől az Excelsiort feljuttató, majd az élvonalban végül benntartó 45 éves edző, Alex Pastoor veszi át a NEC irányítását. Ekkor még Babos Gábor volt az egyedüli magyar focista a holland csapatnál, az új edző irányítása alatt azonban további három magyar játékos érkezett.

"Ez csupán a véletlen műve, nincsen különösebb vonzódásom a magyar labdarúgáshoz" - szögezte le érdeklődésünkre a korábban csirketartással is foglalkozó szakember.

"Babossal jól járt volna az Ajax"

A magyarok jó hírét alighanem Babos Gábor alapozta meg Nijmegenben, a 37 éves kapus 2005 óta nem is játszott máshol, és közel kétszáz mérkőzésen szerepelt a klubban. Sokáig kirobbanthatatlan volt a kapuból, mígnem tavaly megműtötték a gerincét, és felépülése után csapatkapitány létére sem került vissza a kezdőcsapatba, mivel a 22 éves Jasper Cillessen annyira jól védett, hogy nem lehetett kihagyni.

"Az, hogy Babos nem játszott, engem nem lepett meg, hiszen sérült volt, azon viszont ledöbbentem, hogy mennyire jól ment a játék Cillessennek" - nyilatkozta az [origo]-nak Pastoor, hozzátéve, hogy Babost ugyan csak pár hónapja ismeri, de nagyon jó kapusnak tartja, nem véletlen, hogy továbbra is ő a NEC csapatkapitánya. "Nem csodálkoztam volna, ha az Ajax leigazolja, Babos tapasztalt játékosként kitűnő választás lett volna második számú kapusnak". Végül Cillessen ment az Ajaxhoz, ahol viszont a kispadra szorult, Babos pedig visszakerült a kapuba a NEC-nél.

Forrás: AFP/Robin Van
Forrás: AFP/Robin Van

Vadóczból vezéregyéniség, Eppelből jó csatár lehet

Vadócz Krisztián számára nem volt ismeretlen a Nijmegen, hiszen a 2007-2008-as idényben már szerepelt a NEC-ben, a szurkolók örültek is a visszatérésének, edzője pedig kifejezetten jó véleménnyel van az Osasunától érkezett középpályásról, és sokat vár tőle. "Amikor először a NEC-ben szerepelt, én a Heerenveennél dolgoztam, és már akkor is tetszett a játéka. Nagyszerű rúgótechnikája van, és jól átlátja a pályán történteket. Arra számítok, hogy a csapat vezéregyénisége lesz, most úgy érzem, élete legjobb formája felé tart."

Harmadik magyarként Eppel Márton csatlakozott a NEC-hez, amely augusztus végén kötött egy plusz hároméves szerződést az MTK U21-es válogatott támadójával. "A jelek arra utalnak, hogy jó csatár lehet belőle. De meg kell még tanulnia, hogy mit jelent profi labdarúgónak lenni. Egy igazi profi ma megpróbál jobb lenni ahhoz képest, mint amilyen tegnap volt, holnap pedig még jobb szeretne lenni annál, mint amilyen ma" - látta el motivációs tanácsokkal Pastoor a vasárnap a 20. születésnapját ünneplő Eppelt.

Magyarhalmozó fociklubok Európában

Rekordgyanúsnak tűnik, hogy a Nijmegennek négy magyar labdarúgója van, pedig a csúcsot a belga Geel tartja, amely az 1990-2000-es szezonban öt magyar focistát alkalmazott. A NEC holtversenyben második a Cottbusszal, amelyben a magyar válogatottban is bemutatkozott Miriuta Vasile mellett Sebők Vilmos, Mátyus János és Vincze Ottó is egy időben szerepelt.

Az egy időben több magyart foglalkoztató klubok:
5 magyar - Geel (belga): Preisinger Sándor, Fehér Csaba, Lendvai Miklós, Pető Zoltán, Szekér István (1999-2000)
4 -Cottbus (német): Sebők Vilmos, Miriuta Vasile, Mátyus János, Vincze Ottó (2001-2002)
3 - Beitar Jeruzsálem (izraeli): Hamar István, Pisont István, Sallói István (1997-1998)
Charleroi (belga): Balog Tibor, Bukrán Gábor, Gulyás István (1993-1996)
APOEL Nicosia (ciprusi): Kiprich József, Kovács Kálmán, Kozma István (1995-1996)
Germinal Ekeren (belga): Urbán Flórián, Kovács Ervin, Vincze István (1996-1997)
NAC Breda (holland): Babos Gábor, Fehér Csaba, Pető Tamás (2001-2004)
Cottbus: Lőw Zsolt, Mészáros Norbert, Szélesi Zoltán (2004-2005)
Salzburg (osztrák): Korsós György, Lipcsei Péter, Sáfár Szabolcs (1999-2000)
Haka (finn): Babócsy András, Budovinszky Krisztián, Kovács Péter (2000)
Brescia (olasz): Vass Ádám, Varga Roland, Feczesin Róbert (2009-2010)
Genk (belga): Köteles László, Tóth Balázs, Tőzsér Dániel (2009-2010)
Livingston (skót): Horváth Ferenc, Kriston Attila, Vincze Gábor (2004-2005)


Az átigazolási időszak augusztus 31-én ugyan véget ért, de ez nem gátolta meg Pastoort, hogy még egy újabb magyart Hollandiába csábítson. Pedig nem volt könnyű megszerezni a görög bundabotrányba keveredett Volosz jobbhátvédjét, a FIFA ugyanis csak hosszú huzavona után egyezett bele abba, hogy az ingyen igazolhatóvá vált játékos aláírhasson új klubjához: "Ez egy nagyon komplikált ügy volt, tele felesleges papírmunkával" - mondta a szakember, aki október 30-án rögtön bevetette Szélesit, majd azóta kétszer is a cserepadon pihentette. "Profi felfogású, tapasztalt, jó játékos, aki pontosan tudja, mi a dolga a pályán" - jellemezte a kedden 30 éves futballistát.

"Nem tudom, Balázs miért döntött a Mahacskala mellett"

"Dzsudzsák Balázst szívesen látnám" - mondta az edző arról, hogy milyen magyar játékost tudna még elképzelni a klubnál. Pastoor a PSV korábbi kulcsemberének klubváltásáról azt mondta, "az Anzsi sok pénzt költ és nagy ambíciói vannak, ezzel együtt nem tudom, hogy Balázs miért döntött a mahacskalai átigazolás mellett. De úgy vélem, elég idős már ahhoz, hogy egyedül meghozza a döntéseit" - mondta és hozzátette, nem hiszi, hogy Dzsudzsák az ő tanácsára szorult volna. Azt azért megjegyezte, edzőként egy nagy futballnemzetbe vágyik, például Angliába.

Forrás: AFP/Marco de Swart
Forrás: AFP/Marco de Swart

A Ferencvárosban hamar közönségkedvenc lett a holland Mark Otten, aki épp a NEC-től igazolt az Üllői útra, így azt gondoltuk, hogy Pastoor jól ismeri a korosztályos válogatottakban közel hetvenszer szerepelt futballistát, aki ráadásul a Feyenoordban, sőt a tréner későbbi klubjában, az Excelsiorban is megfordult. "Nem, nem ismerem Ottent, még csak négy hónapja vagyok itt" - hangzott a válasz.

Rapszodikus klubcsapat

A NEC tavaly tizenegyedik helyen végzett a holland bajnokságban, és most ugyan csak tizenötödik, ennél többre vágyik: "Szeretnénk a legjobb nyolc között végezni" - fogalmazott Pastoor, aki ezek szerint optimista alkat, a klub ugyanis kétszer olyan távol - nyolc pontra - van a nyolcadik Vitesse-től, mint a kieső helyen álló De Graafschaptól, amelytől négy pont választja el.

Babosék idén nagyon rapszodikusan szerepelnek, elég, ha az utóbbi öt meccsüket megnézzük. A NEC a Den Haag elleni vereség után hazai pályán legyőzte a Volendamot és az Utrechtet is, majd a Feyenoord ottonában bravúrgyőzelmet aratott, hogy aztán Nijmegenben kikapjon a Rodától. "Különleges meccs volt számomra a Feyenoord elleni, mert az ellenfélből sok olyan fiatal játékossal is találkozhattam, akikkel együtt dolgoztam. Egy nullára nyertünk, ami nagyon jó eredmény" - büszkélkedett a tréner.

A NEC szombaton ismét nagy skalpot gyűjthet be: a címvédő Ajaxot fogadja a holland bajnokságban.

Már nem tart csirkéket, külföldön is dolgozna

Alex Pastoor nem végezte el a gimnáziumot, tinédzserként biztosítási ügynökként próbált megélni, ekkor még csak amatőr focista volt. Újságíróként is kipróbálta magát, az utánpótlás-nevelésről írt több cikke is megjelent. Első profi klubja a Volendan volt, majd játszott a Heerenveenben, a belga Harelbekében, az osztrák Austria Lustenauban és az alacsonyabb osztályú, szintén osztrák Rheindorfban is.

Harmincöt évesen visszavonult, és az AZ Alkmaar utánpótlásedzőjeként dolgozott. Ezt követően az alkmaari, amatőr AFC vezetőedzője volt, majd Törökországban a Fenerbahce tartalékcsapatát irányította. 2006-tól 2008-ig Gertjan Verbeek segédedzője volt a Heerenveennél, aztán a Feyennoord utánpótláscsapatánál dolgozott.

Forrás: Broer van den Boom
Forrás: Broer van den Boom

2009-ben vette át a szintén rotterdami Excelsior irányítását, amellyel a Sparta Rotterdam elleni osztályozón történelmi sikerre vezetve feljuttatta a klubot. Célja, hogy egy magasan jegyzett holland csapat edzője lehessen, majd kipróbálná magát külföldön is. Bár úgy tartja, edzőként nehéz tervezni, nagy álma, hogy Angliában dolgozzon.

Példaképe a futballban Kristen Nygaard, az AZ Alkmaar egykori dán válogatott csatára. Nős, három gyereke van. Ma már nem hódol korábbi hobbijának, a tyúktartásnak.