Vágólapra másolva!
Rendre viharokat kavar a meggondolatlan nyilatkozataival Joseph Blatter FIFA-elnök. Akart már forrónadrágot a női focistákra, eltörölte volna a döntetlent, bagatellizálta a rasszizmust, beleszólt Ronaldo átigazolásába és Terry nőiügyeibe is.

Joseph Blatter 1998 óta irányítja a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA), regnálása alatt a sportág végleg globalizálódott, amiben elvitathatlan a szerepe. Az idén 75 éves sportvezető ugyanakkor sokszor lakatot tehetne a szájára, mert meggondolatlan vagy viccesnek szánt nyilatkozataival rengeteg vihart kavart.

Angliában alaposan kiakadtak, mikor Blatter kijelentette: szerinte a labdarúgásban nincsen rasszizmus, és ha a játék hevében el is hangzanak sértő kifejezések, a lefújás után a felek egy kézfogással lépjenek túl rajta. Akadt olyan angol újságíró, aki emiatt a lemondását követelte, és a futballisták közül is többen (például Rio Ferdinand és David Beckham) hevesen kritizálták az elnököt, aki később elnézést kért a mondataiért, amelyek szerinte nem voltak korrektek, de a lemondást lehetetlennek tartotta.

Forrónadrágot a női focistákra!

Az angoloknak nem kellett volna meglepődniük Blatteren, hiszen nem először nyilatkozott meggondolatlanul. Tavaly decemberben a FIFA a 2022-es világbajnokságot Katarnak adta, ahol törvény tiltja a homoszexualitást, Blatter pedig kijelentette: "A vébé alatt tartózkodjanak a nemi élettől." Ez a mondat is nagy vihart kavart, elsősorban Nagy-Britanniában, ahol a FIFA elnöke amúgy is össztűz alá került, mert nem Anglia kapta meg a 2018-as vébét. A Meleg Futballszurkolók Szövetségének (GFSN) elnöke, Chris Basiurski kijelentette: "Ezekben az országokban rengeteg homoszexuális és transznemű él, akik börtönbe kerülnek, ha ez kiderül róluk. Segítségre és támogatásra van szükségük, nem pedig arra, hogy nevessenek rajtuk. Blatter úrnak azonnal vissza kell vonnia a kijelentését és elnézést kérnie, vagy lemondania posztjáról."

Nem Basiurski követelte először a svájci lemondását, amiből persze sosem lett semmi. Blatter korábban nem csak a saját nemükhöz vonzódókat, hanem a nőket is magára haragította. Még 2004-ben a következőt eszelte ki a női futball népszerűsítésére: "A nők játszanak valamivel nőiesebb ruhákban, ahogy a röplabdázók is. Felvehetnének például szűkebb és rövidebb nadrágot. A női focisták, ha elnézik nekem ezt a kifejezést, nagyon csinosak, és bizonyos szempontból más szabályok vonatkoznak rájuk, például könnyebb labdával játszanak. Ennyi erővel focizhatnának esztétikusabb, divatosabb szerelésben is."

A női labdarúgók érthető módon felháborodtak Blatter szavain. Az angol válogatott kapusa, Pauline Cope például így reagált: "Tipikus férfi, azt sem tudja, miről beszél. Kezdjük ott, hogy nem is könnyebb labdával játszunk. Egyszerűen nevetséges, hogy egy ilyen komoly pozícióban lévő ember ilyen felelőtlen nyilatkozatot tegyen." A norvég Lise Klaveness pedig hozzátette: "Ha a nézők női idomokra kíváncsiak, akkor vegyék meg a Playboyt."

Ronaldo, a rabszolga

A férfi-női viszony Blatter számára egyébként is ingoványos talaj. Amikor az angolok szövetségi kapitánya, Fabio Capello elvette John Terrytől a csapatkapitányi karszalagot, mert kiderült, hogy a hátvédnek viszonya volt korábbi klubtársa, Wayne Bridge volt barátnőjével, akkor a FIFA elnöke így foglalta össze véleményét: "Az angolszász országokban különlegesen állnak hozzá a kérdéshez. A latin országokban Terryt még meg is tapsolták volna." Valószínűleg erre a kijelentésre emlékezett az is, aki a Facebookon csoportot indított el, amelynek ez a címe: "Sepp Blatter, bocsánatkérés helyett csak add át a feleségedet Terrynek."

Forrás: AFP

Blatternek 2008 nyarán a Manchester United szakvezetőjét, Sir Alex Fergusont is sikerült magára haragítania. Éppen javában zajlott a Cristiano Ronaldo átigazolása körüli hercehurca: a portugál szeretett volna a Real Madridba szerződni, azonban a manchesteriek nem engedték el, mire Blatter kijelentette: "Azt hiszem, a labdarúgásban egyfajta modern rabszolgaság érvényesül. Én mindig a játékosok érdekeit nézem, és ha egy labdarúgó távozni akar, akkor el kell engedni." Mindez csak azért volt érdekes megállapítás, mert Ronaldo egy évvel korábban hosszabbított szerződést, és csillagászati összeget keresett. Nem csoda, hogy Ferguson kiakadt: "A rabszolgaságot évekkel ezelőtt eltörölték, a játékosok pedig évi öt-hat millió fontot keresnek. Blatter kijelentését válaszra sem akarom méltatni, de a rabszolgaság történetét ismerve ez elég szerencsétlen megnyilvánulás volt" - reagált a manchesteri szakember.

Győztesnek márpedig lennie kell!

Ugyancsak érzékeny problémakör a szabályok esetleges megváltoztatása, amivel kapcsolatban Blatter az évek során szintén mondott furcsaságokat. Egy alkalommal például a döntetlenek eltörlését szorgalmazta: "Minden mérkőzésnek kell, hogy legyen győztese. Ha az ember kártyázik, vagy más játékot játszik, mindig van egy győztes és egy vesztes. Bátornak kell lennünk, hogy a futballban is bevezessünk egyfajta végső döntést." Ebből nem valósult meg semmi, mint ahogyan az az elképzelés is kútba esett hogy megnagyobbítsák a kaput, megszüntessék a lesszabályt, vagy a kilencven percet három harmadra osszák.

Forrás: AFP

A technikai fejlődés viszont Blatter szerint nem szivároghat be a labdarúgásba. Ugyan 2005-ben a FIFA elnöke még azt mondta: "Ha sikeresek a kísérletek, akkor már a 2006-is világbajnokságon használni fogjuk a gólvonal bekamerázását", ám azóta is csak addig sikerült eljutni, hogy immár nem két, hanem négy játékvezető-asszisztens van a fontosabb meccseken. És hogy Blatter mivel magyarázza a technika használatának kizárását? "Ha a játékvezetőnek oldalra kell hívnia a két csapatkapitányt, hogy egy monitoron keresztül megnézzék, a szabálytalanság a tizenhatoson belül vagy kívül történt, akkor a nézők nem fognak kimenni a mérkőzésekre."

www.global-soccer.eu