Vágólapra másolva!
Bármelyik bajnokságban győzelmi esélyekkel indulhatna el az a csapat, amelyet kizárólag jövőre ingyen igazolhatóvá váló focistákból állítottunk össze. Mindegyiküknek 2012 nyarán jár le a szerződése, januártól pedig szabadon tárgyalhatnak bármelyik klubbal.

René Adler: A Bayer Leverkusen játékosa nem túl szerencsés az elmúlt másfél évben. Sokáig a német válogatott első számú kapusa volt, ám sérülés miatt ki kellett hagynia a 2010-es vébét, és így Manuel Neuer megszerezte magának a posztot. Adler a nyáron megint megsérült, ezért klubja kölcsönvette a Stuttgart tinédzser kapusát, Bernd Lenót, aki remekül véd, és a jelek szerint a Bayer inkább őt tartaná meg. Adler kijelentette: amíg nem épült fel, addig nem akar tárgyalni a vezetőkkel, akik állítólag feleakkora fizetést kínálnak neki, mint amennyit ő szeretne kapni.

Darijo Srna: A 29 éves jobbhátvéd elsősorban kiváló rúgótechnikájáról, pazar szabadrúgásairól és állandó felfutásairól ismert, egyben ő a horvát válogatott csapatkapitánya. 2003 óta futballozik a Sahtarban, és korábban több nyugat-európai egyesülettel kapcsolatba hozták a Tottenham Hotspurtól kezdve a Real Madridon és a Chelsea-n keresztül egészen a Barcelonáig. Mostanra azonban alábbhagytak az érdeklődések, ennélfogva úgy tűnik, hogy bár egyelőre nem egyezett meg a donyeckiekkel új szerződéséről, a felek előbb-utóbb megállapodásra jutnak. Hacsak a Galatasaray nem kínálja meg még jobb ajánlattal Srnát január után.

Walter Samuel: Az Internél több idősebb futballistának is lejár a szerződése az idény végén, közülük a Fal becenevű argentin középhátvédnek van talán a legkisebb esélye arra, hogy újat kínálnak neki. A 33 éves védő nemrégiben kijelentette, hogy egyelőre nem tárgyal a klubjával, ugyanakkor azt is elmondta, hogy legszívesebben maradna Milánóban, és a drukkerek is szívesen megtartanák.

Gary Cahill: Az angol középhátvéd az elmúlt évben az egyik legkeresettebb focista volt a Premier League-ben. A nyáron a Liverpool és az Arsenal is szerette volna leigazolni, de a Bolton nem engedte el - a jelek szerint az idény végeztével viszont egyetlen fontot sem kapnak érte. Az immár az angol válogatottban is alapembernek számító futballista akár a Chelsea-ben is kiköthet, lapértesülések szerint a londoniak inkább januárban kifizetnek érte nyolcmillió fontot, mint hogy fél évet várniuk kelljen.

Eric Abidal: A Barcelona francia védője (képünkön balra) hónapok óta tárgyal nyáron lejáró szerződéséről, és hétről hétre más információkat lehet hallani. Néhány hete még arról pletykáltak, hogy a felek nem tudtak megegyezni, a napokban viszont maga a focista nyilatkozta, hogy szinte mindenben megállapodtak. Hivatalosan azonban még nem jelentették be, hogy aláírt volna, így a dolgok jelenlegi állása szerint januártól ő is tárgyalhat más csapatokkal.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Jefferson Farfán: A jobbszélsővel klubja, a Schalke 04 hónapok óta szeretne szerződést hosszabbítani, ám sehogyan sem tud megegyezni a peruival, jobban mondva menedzserével. A gelsenkircheniek évi hatmillió eurós fizetést kínálnak, amit Farfán állítólag kevesell, ugyanakkor nemrégiben azt nyilatkozta, hogy remekül érzi magát a Schalkénál. Nagyon úgy tűnik, hogy elsősorban ügynöke, Raúl González Jordan erőlteti az esetleges klubváltást, a menedzser állítólag a Bayern Münchennél és az Anzsi Mahacskalánál is bejelentkezett, hogy odavigye Farfánt.

Riccardo Montolivo: Az olasz középpályás alighanem az egyik legkeresettebb ingyen igazolható focista lesz a következő fél évben. Gyakorlatilag a nyár óta lehet tudni, hogy az idény végeztével pénzmozgás nélkül távozhat a Fiorentinától (ugyanis visszautasította a szerződéshosszabbítási ajánlatot), és azóta nem hivatalosan több sztárklub is bejelentkezett érte. A legvalószínűbb célállomásnak az AC Milan tűnik, de szóba került a Liverpool, az Arsenal, a Juventus és a Bayern München is - Montolivo ugyanis német állampolgársággal is rendelkezik, mivel anyja Kielből származik, és folyékonyan beszél németül.

Daniele de Rossi: A saját nevelésű középpályása már több mint 300 mérkőzésen szerepelt az AS Romában, és pár éve elképzelhetetlennek tűnt, hogy valaha is más csapatban futballozzon. Szerződése azonban az idény végén lejár, és egyelőre nem tudott megegyezni a hosszabbításról - pedig az egyesület sportigazgatója, Walter Sabatini szerint mindenképpen meg szeretnék tartani. A focista nem zárta ki a távozás lehetőségét, ugyanakkor elmondta, hogy csak külföldi klub jöhet szóba. A Manchester Citynél állítólag mér készítik a csekk-könyvet.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Salomon Kalou: Az elefántcsontparti szélsőnek klubja, a Chelsea már ajánlott új szerződést a nyáró lejáró helyett, és az anyagi kondíciók meg is felelnének a futballistának, aki azonban azt szeretné, ha több játéklehetőséget kapna. Ezt viszont nem tudják garantálni neki, így most úgy tűnik, hogy Kalou nem írja alá az új szerződést, vagyis januártól felveheti a kapcsolatot más csapatokkal. A hírek szerint legszívesebben Angliában maradna, és az Arsenal, illetve a Newcastle United is érdeklődik iránta.

Dimitar Berbatov: A bolgár támadó az előző idényben gólkirály volt a Premier League-ben, ennek ellenére az aktuális évadban legtöbbször csak csereként kap lehetőséget. Mivel a szerződése csak az idény végéig érvényes, nem csoda, hogy felmerült benne a távozás gondolata, azonban az adu ász klubja, a Manchester United kezében van, amely opciós joggal rendelkezik a szerződés egyéves meghosszabbítására. Csak Sir Alex Fergusonon múlik tehát, hogy Berbatov a nyáron szabadon igazolhatóvá válik-e.

Forrás: AFP/Paul Ellis


Didier Drogba: A Chelsea csatára az elmúlt időszakban egyre többször kerül a kispadra, és bár az egyesület szeretné meghosszabbítani a szerződését, nagy a valószínűsége, hogy Drogba inkább a nyári távozás mellett dönt. Már csak azért is, mert érdeklődő van bőven: korábbi csapata, az Olympique Marseille mellett az AC Milan és az Anzsi Mahacskala is vinné, utóbbi alighanem csillagászati összegű fizetést adna neki.

www.global-soccer.eu