Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnoki pótselejtezőkön három olyan válogatott is pályára lép, amely korábban nem szerepelt nagy nemzetközi tornán, kettő közülük ráadásul a selejtezősorozat sorsolásakor csak az ötödik kalapban kapott helyet. Korábban mindössze kétszer fordult elő, hogy a pótselejtezőben az alacsonyabban rangsorolt válogatott harcolta ki a továbbjutást.

Már csak négy hely kiadó a jövő évi Európa-bajnokság 16-os mezőnyéből, és pár nap múlva eldől, hogy mely országok teszik teljessé a résztvevők listáját.

A négy pótselejtező közül háromban az egyik fél még sohasem szerepelt nagy tornán, továbbjutása szenzáció lenne. Előzetesen Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Észtország is szinte esélytelennek számított, hogy ott lesz az Eb-n, és mindezt a selejtezők kiemelése is jól mutatta.

A lettek és a szlovénok a példaképek

Amikor 2010 februárjában elkészítették a csoportbeosztást, akkor a résztvevő együtteseket hat kalapba osztották az előző három selejtezősorozat eredményei alapján. A magyar válogatott a negyedik kalapban volt, és végül harmadik lett a csoportjában, vagyis nem tudta kiharcolni a pótselejtezőben való szereplést - az ötödik kalapból viszont két együttesnek is sikerült ez.

Montenegró a kiemelés idején a 39., Észtország pedig a 41. helyen állt az UEFA rangsorában, de nem volt sokkal jobb helyzetben Bosznia-Hercegovina sem, amely a 29. pozíciót foglalta el, és így a harmadik kalap legutolsó csapata volt. Mind a három nemzet eljutott a pótselejtezőig, ami pedig korábban ilyen rosszul rangsoroltnak soha nem sikerült.

A 2008-as Eb előtt például a kiemelési rangsor szinte teljes egészében megfelelt a selejtezők végeredményének. Akkor nem rendeztek pótselejtezőket, hanem a csoportok első két helyezettjei automatikusan Eb-résztvevőnek mondhatták magukat, és a 14 kijutó csapat (akkor is két rendező volt) az első 16 kiemelt közül került ki.

A legalacsonyabb kiemelésű válogatott, amely kijutott Európa-bajnokságra, Szlovénia volt 2000-ben. A selejtezők előtt a 38. helyre rangsorolták, ami az 5. kalapot jelentette, de a gárda mégis eljutott a pótselejtezőkig, ahol aztán kiverte a 3. kalapos, nála 15 hellyel előbbre rangsorolt Ukrajnát. Négy évvel később Lettország volt a meglepetéscsapat: úgy lett második csoportjában, hogy Magyarországot is megelőzte. Maris Verpakovskisék a 4. kalapból, a 36. helyről harcolták ki a pótselejtezőt, ahol az eredetileg 10. kiemelt, első kalapos törököket búcsúztatták.

Krumpliföldön a portugálok

Az Eb-selejtezők történetében csupán ezen a két pótselejtezőm fordult elő, hogy az előzetesen alacsonyabbra rangsorolt válogatott nyerte a párviadalt, ami nem túl jó ómen az észtek, a bosnyákok és a montenegróiak számára. Nehéz lenne meghatározni, hogy most a három csapat közül melyiknek van a legnagyobb esélye. Papíron Bosznia-Hercegovina a legerősebb, de Edin Dzekóék kapták a legkeményebb ellenfelet is: Portugáliával kell megmérkőzniük.

Forrás: AFP/Patrick Kovarik
Dzeko nagy formában játszik a Manchester Cityben, a bosnyák szurkolók hasonlót várnak tőle a válogatottban

A két együttes a 2010-es világbajnokság pótselejtezőjében is összekerült, és akkor Cristiano Ronaldóék mentek tovább, pedig a második mérkőzést Boszniában rendezték. Most az első meccsre kerül sor Zenicában, és a portugálok máris a talajra panaszkodnak. "Portugália még sohasem játszott ilyen rossz minőségű pályán" - jelentette ki a szövetség sportigazgatója, Carlos Godinho, aki krumpliföldhöz hasonlította a gyepet.

Ennél nagyobb probléma, hogy a válogatottnál nem a legjobb a hangulat. A szövetségi kapitány, Paulo Bento két kiváló hátvédet is elüldözött a csapattól, amely Ricardo Carvalho és José Bosingwa nélkül lép pályára. Ráadásul hét játékosnak (köztük Cristiano Ronaldónak is) vigyáznia kell, nehogy sárga lapot kapjon, különben nem játszhat a visszavágón. A bosnyákok viszont életük nagy lehetőségét látják a pótselejtezőben, és a válogatott szereplése az etnikailag megosztott ország lakosságát is egységbe állította.

A portugálok legnagyobb sztárját, Cristiano Ronaldót már a repülőtéren megtalálták a bosnyák szurkolók, akik Lionel Messi nevét kiabálták, de ezzel még nem volt vége Ronaldo heccelésének. Az esti edzésen többször is lézerfénnyel zavarták, aki ezt megunta egy idő után, és középső ujját felemelve jelezte, mi a véleménye a bosnyák szurkolók akciójáról.

Montenegrói jelszó: most vagy soha

Montenegróban is hatalmas az eufória, ami maximálisan érthető, hiszen az ország mindössze négy és fél éve játszotta első válogatott mérkőzését. A legnagyobb sztár, Mirko Vucinic ki is jelentette: "Úgy kell játszanunk ezen a két meccsen, mintha életünk utolsó találkozói lennének. A jelszavunk most vagy soha".

A montenegróiak ellenfele a cseh együttes lesz, amely már korántsem olyan erős, mint pár évvel ezelőtt - a csoportkörben képes volt hazai pályán kikapni például Litvániától. Ráadásul a csehek világklasszis kapusa, Petr Cech szereplése nem biztos: a korábbi fejsérülése miatt amúgy is fejvédővel futballozó kapus a hét végén eltörte az orrát, és ugyan kapott egy speciális védőmaszkot, nem biztos, hogy vállalni tudja a játékot.

Ha a bosnyákok és a montenegróiak remek teljesítménye meglepetés, akkor az észteké egyenesen szenzáció, hiszen a balti állam csapata a modern időkben sohasem végzett a negyedik helynél előrébb egy selejtezősorozatban. Most viszont két vb-résztvevőt, Szerbiát és Szlovéniát megelőzve lett második, mégpedig úgy, hogy legutóbbi három selejtezőjét egyaránt megnyerte.

Az észtek egyetlen Eb-selejtezőt sem úsztak meg kapott gól nélkül, és leginkább a kontrákra építettek, ami a Giovanni Trapattoni által irányított, defenzíven futballozó írek ellen nem tűnik nyerő taktikának - viszont a selejtezők során Észak-Írországot oda-vissza megverték. Írország a pótselejtezők szakértője, hiszen ez a hatodik alkalom, hogy playoffban vesz részt, más kérdés, hogy az előző ötből csak egyet vett sikerrel. Az viszont újdonság lesz az írek számára, hogy a visszavágót otthon játszhatják, eddig ugyanis minden alkalommal hazai pályán kezdték a pótselejtezőt.

www.global-soccer.eu