Vágólapra másolva!
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke  példaképnek és a sportág nagykövetének nevezte a vasárnap elhunyt Gary Speedet.

"Gary Speed ritka tehetséges játékos volt, aki nagyszerűen szolgálta egyesületeit és hazáját" - írta a walesi szövetségnek küldött levelében a sportvezető. Speed, a walesi válogatott 42 éves szövetségi kapitánya vasárnap felakasztotta magát az angliai Chesterben lévő lakásában. Öngyilkossága oka egyelőre ismeretlen.

"Mindig is mintaszerű profiként és a futball fantasztikus nagyköveteként fogunk rá emlékezni" - fogalmazott Blatter.

Az elhunyt iránti tiszteletből hétfőn félárbocra eresztették a walesi és a FIFA-zászlót a szervezet zürichi székházán.

Speed 85-ször volt válogatott, ami a mezőnyjátékosoknál walesi rekord. Futballistaként játszott a Leeds United, az Everton, a Newcastle United, a Bolton Wanderers és a Sheffield United színeiben. Ő volt az első futballista, aki legalább ötszáz mérkőzésen lépett pályára a Premier League-ben.

Speed 2010-es visszavonulását követően utolsó klubjánál, a Sheffield Unitednél kezdett vezetőedzőként dolgozni, majd tavaly decemberben a walesi szövetség kivásárolta, hogy ő irányítsa a válogatottat, amely vezetésével tíz mérkőzést játszott, s ebből ötöt megnyert.