Vágólapra másolva!
A szombaton őrizetbe vett kozármislenyi Andruskó Attila után újabb két személlyel bővült a gyanúsítottak köre a nemzetközi fogadási csalások ügyében. Hétfőn a Vasas edzéséről állították elő S. Lászlót, míg H. Gábor volt labdarúgót őrizetbe vették a hatóság emberei. Később S. Lászlót is őrizetbe vették.

Szombaton a Győr II-Kozármisleny NB II-es labdarúgó-mérkőzés után elfogták és őrizetbe vették Andruskó Attilát, a Kozármisleny játékosát.

A gyanú szerint a korábban Kaposváron és Siófokon játszó labdarúgó 2009. április 21-én, a Honvéd-Siófok Magyar Kupa-elődöntő előtt, a Siófok játékosaként kapcsolatba lépett és megállapodott a német bundabotrány központi figurájával.

Megállapodásuk arról szólt, hogy a labdarúgó játékostársai segítségével, az általa kért összesen 15-20 ezer euró ellenében a külföldi bűntársai által tervezett fogadásnak megfelelően befolyásolja a mérkőzés eredményét.

A túl nagy kockázat miatt az elkövetői kör végül mégsem fogadott a mérkőzésre, így a pénzt sem fizették ki a játékosnak.

Andruskó szombati őrizetbe vétele után részletes, feltáró vallomást tett. Vele szemben egy rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja merült fel. Andruskónak megszüntették az őrizetét, mert az ügyészség szerint a továbbiakban nem állnak fenn a kényszerintézkedések feltételei.

Hétfőn újabb rendőrségi akciókkal folytatódott az ügy, Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy bűncselekmény megalapozott gyanújával a Vasas edzéséről előállították S. Lászlót.

H. Gábort őrizetbe vették, az ő neve egy másik mérkőzésnél is felmerült a bundaügyben, emiatt júniustól hetekig előzetesben volt, ám akkor végül lakhelyelhagyási tilalommal szabadlábra helyezték.

Az ominózus mérkőzésen mind S. László, mind H. Gábor pályára lépett a siófoki csapatban, előbbi azonban a sportnapilapnak úgy nyilatkozott, őt senki nem próbálta rávenni a szóban forgó mérkőzés eredményének befolyásolására.

H. Gábor az őrizet és a gyanúsítás ellen is panaszt tett, valamint megtagadta a vallomástételt. Őt a korábbi bűncselekményéhez képest további "négy meccs manipulációjában való részvétel kapcsán" gyanúsította meg a főügyészség - közölte az MTI-vel a szóvivő, hozzátéve: a négy meccs magyar bajnoki mérkőzés volt. Mint mondta, ehhez kapcsolódóan kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett, gazdálkodó szervezet dolgozója kötelességének megszegésére irányuló vesztegetés bűntettével gyanúsítják.

"A Vasas-Híd FC csak 2011. augusztusa óta áll szerződésben S. Lászlóval. A védő az őszi idényben az MTK kölcsönjátékosaként szerepelt csapatunkban. Hogy korábbi állomáshelyein miként viselkedett, illetve mibe keveredett, arról semmiféle információnk nincs. Az biztos, nálunk tisztességesen végezte munkáját. Hogy mi lesz a sorsa, az nagyban függ a rendőrségi vizsgálat eredményétől" - közölte a Vasas az [origo]-hoz eljuttatott közleményében.

Hétfőn S. Lászlót is őrizetbe vették - közölte a főügyészség szóvivője az MTI-vel. "S. Lászlót hétfő délelőtt állították elő, gyanúsítottként hallgatták ki; nem élt panasszal sem az őrizet, sem a gyanúsítás ellen" - mondta Fazekas Géza, aki hozzátette, S. László kihallgatása jelenleg is folyik, és - mint megjegyezte - "ez azt jelenti, hogy vallomást tesz".

A labdarúgót háromrendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítják.

A mérkőzés jegyzőkönyve:
2009. április 21., Magyar Kupa-elődöntő, visszavágó:
Bp. Honvéd - Siófok 2-2 (1-0)
Bozsik-stadion, 1000 néző
v.: Bede Ferenc
Honvéd: Rabóczki - Vukmir, Smiljanic, Debreceni, Filó - Benjamin, Lungu, Diego (Abass), Dobos (Moreira) - Hercegfalvi, Stojakovic (Abraham)
Siófok: Szalma - Horváth G., Hegedűs, Sütő, Tusori - Andruskó, Roni, Kanta (Nagy), Ivancsics - Magasföldi, Bojtor (Koós)
gól: Smiljanic (43.), Hercegfalvi (91.), illetve Hegedűs (49.), Ivancsics (74.)
sárga lap: Filó (21.), Debreceni (67.), illetve Horváth (17.), Sütő (27.), Hegedűs (52.), Nagy (56., 83.)
piros lap: Nagy (83.)