Vágólapra másolva!
A tartalékcsapat célja, hogy játéklehetőséget biztosítson azoknak a fiatal labdarúgóknak, akik már ott kopogtatnak az első keret kapuján, de még nem elég jók a nagycsapathoz, viszont állandó játéklehetőségre van szükségük. Magyarországon azonban gyakorlatilag összemosódik a határ az első két csapat között.

Miközben a Ferencváros az OTP Bank Ligában az utolsó előtti, és a kiesés ellen küzd, addig a klub tartalékjai a másodosztályban kifejezetten jól szerepelnek. A Lipcsei Péter által irányított Fradi II a hétvégén ugyan hazai pályán kikapott a Gyirmóttól, de így is az ötödik helyen áll, ami azt jelenti, hogy mindössze öt hely választja el a két csapatot egymástól.

Hetente más játszhat a másodosztályban

Az NB II jelenlegi kiírása értelmében a másodosztályban legfeljebb nyolc élvonalbeli klub tartalékcsapata indulhat, és természetesen ugyanazon sportszervezet két együttese nem játszhat ugyanabban a ligában. Ez nemcsak azt jelenti, hogy nem juthatnak fel, hanem azt is, hogy ha egy első osztályú csapat kiesik, akkor a tartalékjai is kénytelenek lejjebb lépni. Ez történt az előző idény végén az MTK-val, amelynek második csapata ötödik lett az NB II-ben, ám mivel a nagyok kiestek az élvonalból, így a tarcsi gyakorlatilag megszűnt. A két együttes között mindössze hét helyezés volt a különbség.

Jelenleg a második vonalban hét tartalékcsapat szerepel, vagyis az NB II-es mezőny 21 százalékát adják. A kiírás úgy rendelkezik, hogy ezekben a csapatokban 1989. január 1. után születettek játszhatnak, az ennél idősebbek közül egy fordulóban maximum négyen léphetnek pályára, egy kapus mellett három mezőnyjátékos, és a szabály arról is rendelkezik, hogy a fiatalok egy fordulóban legfeljebb három félidőt játszhatnak. Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a klub hétről hétre eldöntheti, hogy ki legyen az, aki "visszajátszik", akár az ellenféltől függően is kiválaszthatja, hogy kit küldjön le a tartalékcsapatba. A Ferencvárosnál ebben a szezonban már tizenhárman pályára léptek az NB I-ben és az NB II-ben is - közülük mindössze négyen születtek 1989. január 1. után.

A Barcelona B is feljutott volna

Angliában mindez azért is elképzelhetetlen, mert a tartalékcsapatok más bajnoki rendszerben szerepelnek. Külön tartalékbajnokság, úgynevezett Premier Reserve League létezik, amelyben a jelenlegi idényben 16 csapat szerepel, amelyeket területi megosztás szerint két csoportra osztják. A kiesés azonban nem a pályán elért eredmények szerint alakul, hanem aszerint, hogy az egyesület első csapata bennmarad-e a Premier League-ben.

Olaszországban még külön tartalékbajnokság sincsen, itt nincsen átmenet a korosztályos csapatok és az első keret között, így aztán a klubok rendre kölcsönadják azokat, akik a primerában már nem játszhatnak, a nagycsapathoz pedig még nem elég erősek.
Spanyol- és Németországban azonban a tartalékok ugyanúgy tagjai a ligának, mint a nagycsapatok, de természetesen néhány speciális szabály vonatkozik rájuk. Spanyolországban ez mindössze annyi, hogy a B csapatoknak legalább eggyel alacsonyabb osztályban kell szerepelniük, mint anyagegyesületük első együttesének. A tartalékok tehát akár a másodosztályig is feljuthatnak: jelenleg a Segunda Divisiónban szerepel a Barcelona B és a Villarreal B.

Előbbi az előző idényben a harmadik helyen végzett, vagyis ha a szabályok megengedték volna, akkor feljuthatott volna a legjobbak közé. A csapatban nyolc olyan labdarúgó szerepelt, aki Lionel Messiékkel is játszott, azonban csupán Thiago Alcántara szerepelt a többet a Primerában, mint a Segundában - és ő most már az első kerethez tartozik. A többiek csak egy-egy alkalommal szerepeltek a nagyok között, vagyis a B csapat valóban az első keret utánpótlását jelentette.

A németeknél a harmadosztály a plafon

Németországban valamivel szigorúbbak a szabályok: itt a tartalékcsapatok legfeljebb a harmadik vonalig juthatnak, és a Bundesliga 3-ban nem lehet négynél több ilyen gárda. Jelenleg kettő van: a Stuttgart és a Werder Bremen második együttese játszik itt, és egyik sem esélyes arra, hogy feljebb lépjen. Ez utoljára 2004-ben történhetett volna meg, amikor a Bayern München tartalékjai másodikok lettek a Regionalliga déli csoportjában, de a szabályok értelmében maradtak ugyanabban a divízióban.

A negyedosztálynak számító Regionalligában viszont hemzsegnek a tartalékegyüttesek: a három területi csoportból álló, összesen 55 klubot tömörítő ligában 22 ilyen csapat van, ami a mezőny 40 százaléka. Az első és a második csapatok kerete ugyanakkor itt is élesen elkülönül, még ha időnként egy-egy nevesebb futballista is megfordul a tartalékok között: az előző szezonban például a Bayern München belga védője, Daniel van Buyten egyetlen mérkőzésen játszott a második csapatban a negyedosztályban.

www.global-soccer.eu