Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke, Sepp Blatter mindig is híres volt merész reformelképzeléseiről, és most úgy tűnik, az UEFA vezetője, Michel Platini is csatlakozik hozzá. A két szervezet állítólag közösen szeretné megváltoztatni a futballnaptárat, és egységes, naptári éves bajnokságot bevezetni az egész világon - ami a topligák részéről heves ellenállásra számíthat.

Alaposan felbolygathatja az európai futballnaptárat a 2022-es katari világbajnokság. Az ázsiai ország pályázatában vállalta, hogy a tradicionális időpontban, vagyis nyáron (június-július) rendezi a vébét, ám ebben az időszakban rekkenő hőség uralkodik az országban.

Nem csoda, hogy a FIFA vezetőségében állítólag felmerült: a tornát inkább az év elején, vagyis télen rendezzék (aligha véletlen, hogy az Ázsia-kupára is januárban kerül sor, pedig a kontinensviadalt is mindig nyáron szokták rendezni), mindez azonban nehezen összeegyeztethető a jelenlegi futballmenetrenddel - aminek esetleges megváltoztatása hatalmas ellenállást válthat ki a klubok, illetve a topligák körében.

Szezon márciustól novemberig

Márpedig egyes információk szerint az UEFA elnöke, Michel Platini éppen azt tervezi, hogy a tradíciókat felrúgva egységes, naptári éves szezont vezessen be. A német magazin, a Sport Bild állítólag olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyek szerint a Platini a FIFA-val közösen teljesen meg akarja reformálni a nemzetközi futballnaptárat. A lap szerint Blatterék azt tervezik, hogy a bajnokság egységesen minden országban márciustól októberig tartson - akár jelenleg a skandináv vagy északi országokban.

A terv további része, hogy a válogatott viadalokat gyakorlatilag teljesen különválasszák a klubversengésektől: eszerint az Európa-bajnokság, illetve a világbajnokság selejtezői novembertől december közepéig tartanának, és rögtön ezt követően, januárban kerülne sor magukra a tornákra. A Sportbild szerint a FIFA mindezt már 2015-től szeretné bevezetni - sőt, a végrehajtó bizottság tagjai már a terv tudatában szavazták meg, hogy a 2022-as vébé Katarban legyen, vagyis nem véletlen, hogy nem foglalkoztak azzal, hogy nyáron hatalmas a hőség az országban.

Platini már egy évtizede változtatott volna

A nemzetközi futballnaptár teljes átszervezése nem új ötlet, hiszen Platini már több, mint tíz éve is előállt ezzel a lehetőséggel. Az egykori francia világklasszis az 1998-as világbajnokság előtt került be a sportág vezetésébe, hiszen ő volt a franciaországi viadal szervezőbizottságának elnöke, ezt követően pedig Sepp Blatter személyes tanácsadója lett. Egy 1999-ben adott interjúja szerint már akkor felvetette a márciustól októberig tartó szezon lehetőségét, amellyel akkor a kétévenkénti világbajnokságot szerette volna előkészíteni.

A spanyol és olasz tiltakozások miatt az ötletet gyorsan elvetették - a két ország sportvezetői állítólag arra hivatkoztak, hogy nyáron a nagy meleg miatt nem lehet mérkőzéseket rendezni. A FIFA most is heves ellenállásra számíthat, elsősorban a topligák részéről, amelyek számára az éves bajnokság nem lenne előnyös. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb országban a televíziós szerződések hosszabb időre szólnak, így ha 2015-től szeretnék átszervezni az idényt, akkor újra kellene tárgyalni a közvetítésekről szóló kontraktusokat.

A Sport Bild meg is kérdezte a Bundesligát szervező Német Labdarúgó Liga elnökét, Reinhard Rabuallt, aki meglehetősen elutasítóan nyilatkozott. "Nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen komoly döntést anélkül hoznának, hogy megkérdeznék a nagyobb európai bajnokságokat. Ez egy nagyon komplikált kérdés: nem zárkózunk el a tárgyalásoktól, de nagyon fontos a számunkra, hogy megkérdezzék a véleményünket. Én személy szerint ellenzem ezt az elképzelést" - jelentette ki.

Ehhez képest meglepő, hogy a Manchester United mestere, Sir Alex Ferguson régóta kifejezetten támogatja, hogy a nyáron is futballozzanak - viszont legyen téli szünet, ami Angliában nem szokás. "Nem használjuk ki azt az időszakot, ami a szurkolók, játékosok és a pályák minősége szempontjából is a legjobb. Nyáron futballozni mindenképpen előnyt jelentene - igaz, a hagyományok is nagyon erős érvet jelentenek" - nyilatkozta a szakember.

www.global-soccer.eu