Vágólapra másolva!
Elkezdte a felkészülést a Ferencváros labdarúgócsapata is a tavaszi szezonra. Az alapozó edzések mellett a szakmai stáb nagy hangsúlyt fektet a pszichológiai felkészítésre is.

"Konditermi felmérés és egy jó hangulatú egymás elleni játék volt a mai program" - mondta az [origo]-nak Prukner László, az FTC vezetőedzője. Kedden újabb fizikai felmérő és normafai futás vár a játékosokra, majd a következő napokban is két-két foglalkozás szerepel a programban, a hétvégén teremfocitornán vesz részt a Fradi, majd Erdélybe utazik edzőtáborba.

Prukner László a tavaszi szezon előtt is nagy hangsúlyt fektet a fizikai mellett a pszichológiai felkészítésre.

"Nincs ebben semmi különös, a nyáron is csináltunk felmérést, és előző klubomnál, Kaposváron is foglalkozott egy sportpszichológus a játékosokkal. Igaz, eleinte nem bíztak benne, kétkedve fogadták, de hamar megszerették, és egy idő után hiányzott is nekik, amikor nem tudtak vele beszélgetni" - mondta a tréner, aki végzett pedagógus, de szerinte egyes szituációkat csak egy szakember tud megfelelően kezelni.

"A civil szférában is egyre több helyen alkalmaznak pszichológusokat, akiknek a sportban is jelentős szerepük van, mint ahogy hazánk egyik legismertebb szakembere, Csernus Imre is dolgozott a győri csapatnál. A pszichológia egy külön szakma, bizonyos belső kríziseknél csak egy szakember tud segíteni. Például ha egy játékosomnak magánéleti gondja van, és ezért gyengébben teljesít, nem biztos, hogy el fogja mondani az edzőnek, hogy mi a problémája. Ha viszont van egy sportpszichológus, akihez bizalommal fordulhat, ott kibeszélheti magából a gondokat. Az Újpest elleni 6-0-ás vereség után is hatalmas szerepe volt annak, hogy volt kihez fordulniuk a játékosoknak, ezért is tudott a csapat olyan gyorsan felállni a padlóról."

Ami a Ferencváros keretét illeti, Prukner László szerint nem lesz a télen gyökeres változás.

"Voltak, akiktől már korábban elköszöntünk, egy-két játékost pedig szeretnénk kölcsönadni, hogy máshol több lehetőséget kapva fejlődhessenek. Egyelőre nem érkezett senki, magyar játékost szerettünk volna igazolni, de a kiszemelteknek élő szerződésük volt, amiből a Ferencváros nem tudja kivásárolni őket. Van néhány külföldi játékosról DVD-felvételünk, de egyelőre nem egyeztünk meg senkivel. Egy-két érkező várható, de csak olyanok, akikre én is rábólintok, bár eddig sem volt rám erőszakolva egyetlen játékos sem."