Vágólapra másolva!
A címvédő Videoton portugál vezetőedzője, Paulo Sousa a Sport Televíziónak azt mondta, örül, hogy a közönség kiáll mellette és a játékosai mellett. A hatodik helyezett székesfehérvári klub szakvezetője arról is beszélt, hogy azért cserélte ki a tervezettnél nagyobb mértékben a játékoskeretet, mert akik nagyobb csapathoz akartak távozni, azoknak ő nem akart az útjukba állni.

"A közönség mindig is dicsért engem, mindig is közel állt hozzám. Nagy elvárásokkal kerültem ide, de hálás vagyok, hogy kiállt mellettem a csapat és a klub szurkolótábora, az utóbbiak azok, akik az egyesület lelkét adják" - nyilatkozta Paulo Sousa a Sport Televízió Harmadik Félidő című műsorának.

A portugál edző az egyik legfontosabb dolognak tartja, hogy minél többet a csapatánál legyen a labda a mérkőzéseken, ám az eltérő "edzési kultúra" kialakítása időt igényel. "Jól megértem magam a játékosokkal, bár lehet, hogy ez az eredményeken - főleg idegenben - még nem látszik, de én elégedett vagyok. A csapat egyre taktikusabban, egyre technikásabban játszik, és erőnlétben is egyre jobb - napról napra egyre jobbak vagyunk" - fogalmazott a 41 éves szakember, aki játékosként a Dortmunddal és a Juventusszal is Bajnokok Ligáját nyert.

Sousa elmondta, mire volt szüksége ahhoz, hogy elvállalja a munkát a Videotonnál: "Sok országban nem bíznak a fiatal edzőkben, ezért kell egy bizonyos fokú bátorság, amikor egy külföldi edző belevág egy ilyen munkába" - nyilatkozta, hozzátéve, hogy arra még nem volt ideje, hogy Magyarországon körülnézzen, ezért nem tudja, hogy mit gondolnak róla az emberek. "Szeretném ezt a szép országot részleteiben is megismerni, remélem, lesz rá lehetőségem; egy napom, vagy legalább pár órám. Mi, edzők, sokat dolgozunk azért a hét minden napján, hogy minden részlet stimmeljen a csapat körül."

A vezetőedző jól emlékszik, hogy érkezésekor azt ígérte, csak a játékosállomány egyharmadát cseréli le, de azt mondja, megvolt az oka, hogy végül miért távoztak és érkeztek többen a vártnál. "Ha az ember házat épít, akkor is előfordulhat, hogy bizonyos embereknek nem tetszik a terv, és bizonyos problémáik vannak, vagy elhunynak, elhaláloznak. Nálunk az történt, hogy néhány játékos sajnálatos módon - és több magyar, mint nem magyar - távozni akart egy magasabb szintet képviselő bajnokságba. De nem annyira a pénz miatt, hanem mert olyan stadionban szeretnének játszani, ahol nagyobb örömüket lelik - mit tehetünk? Meg kell keresnünk azokat a játékosokat, akiket meg tudunk vásárolni. Ezért volt szükség a tervek módosítására" - mondta Sousa, aki a vezetőkkel az érkezése után azt beszélte meg, hogy minél nagyobb számú magyar játékost kellene hozni a csapathoz. "Vagy ha külföldről igazolunk, akkor olyan futballistákat, akik nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek, és akik ezt a tapasztalatot át is tudják adni a csapat tagjainak."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Arra a kérdésre, hogy mennyi ideig tarthat, amíg a Videotonból ütőképes csapat lesz, Sousa így válaszolt: "Mindennek megvan a maga ideje, főleg, ha edzési módszereket változtat az ember. Nem azt mondom, hogy az enyém jobb, mint a másoké, de én a magaméban hiszek. Az a lényeg, hogy higgyünk benne, és ez időbe telik, de nincs kétségem afelől, hogy - ez egy ideig eltart, de - amint technikailag, taktikailag és mentálisan is több tudással gazdagodnak a játékosok, és képesek leszünk gyorsan struktúrát, felállást, taktikát váltani egy-egy mérkőzésen, sikeresek leszünk" - ígérte Sousa, akit a műsorvezetők a felcsúti fejeléséről nem kérdezték, magától pedig nem hozta szóba.

Az 1958-59-ben a Portónál, 1959-62 között pedig a Benficánál is edzősködött Guttmann Béláról megjegyezte: olyan edző volt, aki óriási befolyással bírt a világ, de főleg a portugál labdarúgásra. "Referenciaszemély ő, de senki sem a múltból él, ezért a Benfica megpróbált tovább fejlődni. Én mindenesetre mindig megpróbálom az edzőtársaim legjobb fogásait ellesni."

Sousa a jelenleg a Real Madridot irányító José Mourinhót is jól ismeri: "Vele is együtt dolgoztam, amikor a Sportingnál voltam Bobby Robsonnal, és látszott, hogy olyan segédről van szó, aki becsvágyó, és a részletekben gondolkodik, ő már abban az időben érezte a játék lényegét."

A Videoton pénteken 4-1-re legyőzte a sereghajtó ZTE-t, és hatodik a bajnokságban.