Vágólapra másolva!
Színvonalas mérkőzést játszott a Valencia és az FC Barcelona a spanyol bajnokság hétközi fordulójában, a 2-2-es döntetlen során a hazaiak minden szempontból egyenrangú ellenfelei voltak a katalánoknak. A Valencia edzője, Unai Emery remek taktikát dolgozott ki, amelyet a mérkőzés előtt pendrive-on adott át játékosainak.

A szurkolók szerint a Valencia is bajnok lehet

Hogy a spanyol futballközvélemény mennyire szeretné, hogy ne a Real Madrid vagy a Barcelona végezzen az élen, azt jól mutatja a La Sexta nevű televíziós csatorna közvélemény-kutatása. A bajnoki mérkőzések közvetítési jogával rendelkező adó a Valencia-Barcelona után azt a kérdés tette fel a nézőinek, hogy a Valencia megnyerheti-e az aranyérmet, és a voksolók 73 százaléka igennel szavazott. Ez nem reprezentatív, ugyanakkor jelzi, hogy milyen nagy az igény arra, hogy valaki megtörje a sztárklubok egyeduralmát, és azt is mutatja, hogy a Valencia milyen kiváló teljesítményt nyújtott a katalánok ellen - írta az angol Guardian.

A meccs végeredménye 2-2 lett, és a hazaiak egyenrangú ellenfelei voltak a címvédőnek, amit a Barca edzője, Josep Guardiola is elismert. "Gratulálok a Valenciának, fantasztikusan játszott, főleg az első félidőben okozott sok problémát nekünk. A döntetlen igazságos eredmény, egy remek csapat ellen értük el" - bókolt a katalán szakember.

A Barcelona egészen a 77. percig 2-1-es hátrányban volt, és bár a hajrában már nagy fölényben futballozott, az első játékrész egyértelműen a hazaiaké volt. Ezt jól mutatja, hogy a második játékrész közepén a labdabirtoklás aránya csak 53-47 százalék volt a Barcelona javára - a legtöbb meccsén ez 70 százalék körül van. "A kevesebb labdabirtoklás azt jelentette, hogy többet kellett futnunk, és ez nagyobb fáradtságot, pontatlanságot okozott a védekezésünkben" - elemezte a találkozót Guardiola, Carles Puyol pedig így értékelt: "Elvették tőlünk a labdát, és ilyenkor csak szenvedünk."

Házi feladat pendrive-on

A spanyol szaksajtó a hazai futballisták kiváló teljesítményén kívül Unai Emery edzőnek tulajdonítja a Valencia remek játékát. A szakember azzal a húzással, hogy két balhátvédet szerepeltetett Jordi Alba és Jérémy Mathieu személyében, tökéletesen kiszúrta a katalánok gyenge pontját: a jobb oldalt, ahol Daniel Alves mögött rengeteg terület akadt. Mind a két hazai találat a bal szélen vezetett akcióból született, és ha Roberto Soldado nem rontja el hatalmas ziccerét, akkor a harmadik is összejöhetett volna.

Forrás: AFP

Nem véletlen, hogy Emeryt a taktikai szempontból legjobban felkészült spanyol mesterek között tartják számon: a Valenciát 2008 óta irányító edző valóságos megszállottja a labdarúgás ezen aspektusának, és híres arról, hogy rengeteg mérkőzést igyekszik élőben, a helyszínen megnézni, miközben folyamatosan jegyzetel. Minden mérkőzés előtt összegyűjti a keretet a Valencia edzőközpontjának egyik helyiségében, amely leginkább egy kis konferenciateremre hasonlít. Emery itt szokta végigvenni focistáival, hogy a következő találkozón mi a feladatuk, mire számítsanak, mit kell csinálniuk, miközben telerajzolja a táblát körökkel és nyilakkal. De ezzel még nincsen vége a taktikai elemzésnek: a foglalkozás végeztével minden játékos kap egy pendrive-ot, amelyen részletes információkat talál leendő ellenfeléről, akivel a pályán valószínűleg a leggyakrabban találkozik.

Emery klubtörténelmet írhat

Ezzel a rendkívül alapos felkészüléssel is magyarázható, hogy a Valencia évről évre képes a harmadik helyen maradni, annak ellenére, hogy minden nyáron megválik a legértékesebb focistáitól. Amikor a válogatott 2008-ban Európa-bajnokságot nyert, a keretben négy Valencia-játékos volt, akárcsak a 2010-es világbajnokságon. Közülük ma már senki sem a klub alkalmazottja: Raúl Albiol még 2009-ben igazolt a Real Madridhoz, tavaly David Villa a Barcelonába, David Silva a Manchester Citybe, Carlos Marchena a Villarrealba szerződött, az idén pedig Juan Manuel Matát adták el a Chelsea-nek. Ennek elsősorban anyagi okai vannak: az egyesület az új stadionprojekt miatt jelentősen eladósodott, pénzre van szüksége. Ez főleg tavaly nyáron volt érzékelhető, amikor a transzferekből 56 millió eurós pluszt csinált a klub - az idén nyáron már 1,1 millió eurós veszteség is belefért, a Matáért kapott közel 27 millió eurót maradéktalanul elköltötte.

A keret sokkal fiatalabb lett, de a szakértők szerint erősödött is, főleg hátul, ahol Adil Rami és Víctor Ruíz (ketten együtt 14 millióba kerültek) középen stabilitást ad a csapatnak. Ráadásul Emery is szerződést hosszabbított (a pletykák szerint még abba is belement, hogy minimálisan csökkentsék a fizetését), ami azt jelenti, hogy már a negyedik idényét kezdi a klubnál. Ennél hosszabb időt az egyesület történetében mindössze egy tréner töltött el a kispadon: Jacinto Quincoces 1948 és 1954 között volt a Valencia edzője.