Vágólapra másolva!
A bolgár válogatott mind a két legutóbbi Eb-selejtezőjén kikapott, és így matematikai esélyét is elveszítette arra, hogy kijusson a kontinensviadalra. A szövetség ennek ellenére szerződést hosszabbítana a kapitánnyal, Lothar Matthäusszal, aki ugyanahhoz a menedzserirodához tartozik, mint néhány játékosa - és az ügynökség a szövetséggel is kapcsolatban áll.

Amikor az 1994-es világbajnokság negyeddöntőjében Jordan Lecskov győztes gólt fejelt a németek ellen, aligha gondolta, hogy bő másfél évtizeddel később az ellenfél gólszerzőjének, Lothar Matthäusnak ad majd munkát.

A sors útjai azonban kifürkészhetetlenek: Lecskov ma a Bolgár Labdarúgó Szövetség alelnöke (a szervezet élén egyébként az a Boriszlav Mihajlov áll, aki az ominózus találkozón kapusként szerepelt), a válogatottat pedig 2010 szeptembere óta Matthäus irányítja. A csapat ugyan elbukta az Eb-selejtezőket, ám egyelőre úgy tűnik, hogy a korábban a magyar szövetségi kapitányi posztot is betöltő német szakember a vb-selejtezőkre is marad a válogatott élén.

Eredmény nincs, duma van

Pedig minden olyan jól kezdődött. Matthäust 2010. szeptember 21-én nevezték ki, miután az előző kapitány, Sztanimir Sztoilov a Montenegró elleni hazai vereséget követően lemondott. Az első meccsen, a Wales elleni idegenbeli Eb-selejtezőn a bolgárok nyerni tudtak, majd a Szaúd-Arábia elleni barátságos 90 percen is győztek.

Azóta viszont nyolc összecsapásból csak egyszer örülhettek, a Ciprus elleni barátságos találkozót hozták. Ami pedig a tétmérkőzéseket illeti, négy meccsből két döntetlen és két vereség a mérleg - a pontszerzés Svájc ellen hazai pályán, illetve Montenegróban sikerült. Matthäus szerződése az Eb-selejtezők végéig szól, ám a szövegben az szerepel, hogy a bolgár szövetség két évvel meghosszabbíthatja azt.

A jelek szerint ez fog történni, legalábbis Matthäus ezt nyilatkozta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. "Szóban megegyeztünk a folytatásról, kezet is fogtunk, és ez számomra elegendő. Nagy álmom, hogy kivezessem a bolgár csapatot a 2014-es vébére, még ha a sorsolásunk nem is könnyű, hiszen Olaszországgal, Csehországgal és Dániával kerültünk egy csoportba" - mondta az egykori aranylabdás két nappal az Anglia elleni hazai mérkőzés előtt, amelyet a bolgárok végül 3-0-ra veszítettek el.

A szövetségi kapitány fizetése havi 30 ezer euró (elődje, Sztoilov állítólag a harmadát, havi 20 ezer levát keresett - ez kb. 2,8 millió forint), vagyis évi 360 ezer eurót tehet zsebre. Magyarországon hivatalosan évi 100 ezer eurós fizetése volt, ugyanakkor az MLSZ a szponzori pénzek egy részét is az ő számlájára utalta. Nem hivatalos források szerint Erwin Koeman is havi 30 ezer eurót kapott a magyar válogatott élén.

Az egykori klasszis állandóan kritizál

A találkozóra Matthäus nem hívta meg a PSV Eindhoven jobbhátvédjét, Sztaniszlav Manolevet, mégpedig arra hivatkozva, hogy nem vette komolyan az edzéseket. Ezt követően Manolev kijelentette, hogy amíg Matthäus irányítja a válogatottat, addig többet nem hajlandó pályára lépni a csapatban, később azonban visszakozott. "Ha meghívót kapok, természetesen jövök, elvégre bolgár vagyok. Matthäus azt mondta nekem, hogy nem vagyok jó formában, és ez felbosszantott. Azt válaszoltam: akkor visszamegyek Hollandiába, hogy formába jöjjek. De ha legközelebb számít rám, akkor a rendelkezésére állok" - mondta Dzsudzsák Balázs egykori csapattársa, barátja a Darik nevű rádióadónak.

A válogatottságot még korábban lemondó Dimitar Berbatovot viszont Matthäus győzködte arról, hogy térjen vissza, a Manchester United klasszisa azonban egyelőre kitart álláspontja mellett. Igaz, hiányának nem a német tréner az oka, Berbatov szerint ugyanis Lecskov az, aki állandó kritikájával tönkreteszi a csapatot.

"A szövetség egyik dolgozója miatt nem játszom a címeres mezben. Lecskovról van szó, aki állandóan csak kritizál. Senki sem kedveli őt, folyamatosan rontja a morált, demoralizálja a focistákat" - jelentette ki Berbatov a napokban. Hogy szavaiban lehet valami, azt a szövetség alelnökének legutóbbi megnyilvánulása is jelzi: Lecskov ugyanis az angolok elleni vereséget követően arra szólította fel a jelenkori bolgár futball két legjobbját, Martin és Sztilian Petrovot, hogy vonuljanak vissza a válogatottságtól. "Már semmit sem tudnak nyújtani a címeres mezben. Sikeres futballisták, milliomosok, és most méltósággal fejezhetnék be válogatott karrierjüket" - jelentette ki Lecskov, mire a két játékos közös nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezték: büszkék arra, hogy válogatottak, és eszük ágában sincsen elköszönni a címeres meztől.

Forrás: AFP
Berbatov Lecskov kritikái miatt egy ideje nem játszik a válogatottban

A menedzseriroda is jól jár

A két Petrov egyaránt ott volt a kezdő tizenegyben a legutóbbi két Eb-selejtezőn, azaz Anglia és Svájc ellen, de a csapat velük sem tudott pontot szerezni. A nagy öregek mellett ugyanakkor egyre több új név is feltűnik a válogatottban, köszönhetően Matthäus játékospolitikájának. A német eddig tíz mérkőzésen ült a kispadon, és ez alatt kilenc újoncot avatott - ami persze messze elmarad attól, amit a magyar válogatottnál művelt (nálunk 28 találkozó alatt összesen negyvennégyen mutatkoztak be a címeres mezben, és közülük kilencen soha többé nem játszottak a nemzeti csapatban).

Első mérkőzésén, Wales ellen rögtön bedobta a mély vízbe a Liteksz Lovecs védőjét, Nyikolaj Bodurovot, aki azóta mindössze két mérkőzésről hiányzott. A hátvéd érdekes módon ugyanannak a menedzserirodának az ügyfele, amelyhez Matthäus is tartozik - a Die Sportmanufaktur nevű ügynökség ráadásul a bolgár szövetséggel is együttműködési szerződést kötött.

De ehhez az irodához tartozik Matthäus egy másik újonca, a kapus Vladiszlav Sztojanov, illetve az a Petar Zanev, aki a német érkezése előtt mindössze kétszer játszott a címeres mezben, amióta viszont az egykori aranylabdás a kapitány, az összes találkozón kezdő volt.

www.global-soccer.eu