Vágólapra másolva!
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerint azzal a támogatással, amelyet most kap a magyar futball, reális az esély, hogy Európa legjobbjai közé kerüljön. A sportvezető a finn futballelnöknek azt mondta: bízik bennük a svédek elleni meccsen, azt pedig kellemes problémának tartja, hogy Egervári Sándor csapata a legnagyobb nevek nélkül is nyerni tudott Svédország ellen. Csányi szerint az MLSZ támogatásmegvonással büntetheti azokat a klubokat, amelyek nem engedik el játékosaikat az utánpótlás-válogatottakba. 

- Mire gondolt, amikor meglátta a legfrissebb FIFA-világranglistát?
- Nagy öröm volt látni, hiszen ez azt jelenti, hogy a magyar válogatott a világon a huszonhetedik, Európában pedig tizennyolcadik legjobb, pedig korábban még a harminc között sem volt. De óvatosan, nem túl forró fejjel kell kezelni, mert nyilvánvalóan innen még lehet előre, de hátra is kerülni. Örülök, hogy tizennyolc helyet előreléptünk, de ami ennél fontosabb, hogy a javulás nemcsak a statisztikákon és a helyezéseken, hanem a pályán is látszik.

- Kerülhet a mostaninál még jobb pozícióba a válogatott?
- Az első helyet kell célba venni, mivel ha nem azt tűzzük ki, akkor az első tízet sem fogjuk elérni. Komoly, megalapozott munka folyik, és azok alapján, amilyen támogatást most kap a sportág, reális az esély, hogy Európa legjobbjai közé kerüljön.

- Ahhoz, hogy kijusson a csapat az Eb-re, le kell győzni Finnországot, de előtte lesz egy finn-svéd meccs is. Nagyon csalódott lenne, ha a svédek megnyernék ezt a meccset, és megkaparintanák vele a második helyet?
- Nem lennék nagyon csalódott, hiszen a papírforma azt mutatja, hogy nekik kellene nyerniük. De látható, hogy a finn-svéd párharcok mindig éles küzdelmet hoznak, legyen szó fociról vagy jégkorongról. Én biztos vagyok abban, hogy mindent megtesznek a finnek, és a szurkolói támogatást is megkapják hazai pályán. Meglepődtem, hogy San Marino hatvan percig ellent tudott állni a svéd nyomásnak, talán a finnek is képesek lesznek erre 90 percen át.

- Mit üzenne a finneknek?
- Nemrég a szövetségi főtitkárok és elnökök stratégiai értekezletén, Cipruson találkoztam a finn elnökkel, és azt mondtam neki, hogy minden bizodalmunk bennük van. Persze jól tudom, hogy ezt mondani se kell, mert úgyis mindent megtesznek majd, egyetlen ország válogatottja sem engedheti meg, hogy otthon ne a legjobbját nyújtsa.

- Mit szól ahhoz, hogy a válogatott a svédek ellen épp a legnagyobb nevek, Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán és Juhász Roland nélkül érte el az utóbbi évek talán legnagyobb sikerét? A csapat-összeállítás így a jövőben akár fejtörést is okozhat a szövetségi kapitánynak.
- Azt gondolom, hogy Egervári Sándor mindig a legjobb formában lévő játékosokat fogja beválogatni, meglátjuk, hogy Dzsudzsák Balázs és Gera Zoltán hogyan lendül formába. De ezek kellemes gondok, és öröm, ha több harcra kész játékos küzd a csapattagságért.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

- Az nem keseríti-e el, hogy míg a felnőttválogatott remekel, az U21-es csapat Írország (idegenben 1-2) és Olaszország (otthon 0-3) ellen is fájó vereséget szenvedett?
- Sajnos látszik néhány korosztályon, hogy kimaradt a Bozsik-programból, nem mindegyik szerepel túl jól. A nagyválogatott jó úton jár, de az utánpótlás-válogatottakra még erősebben kell koncentrálni. Az utánpótlás eredményeivel nem vagyok teljesen elégedett, de nehezítette a helyzetet, hogy jó néhány, a korosztályos válogatottban szereplő játékos kikerült külföldre, és sokan csak a kispadon ülnek. Szintén nehezítette, hogy sok esetben a magyar klubok nem bocsátották a játékosukat a válogatott rendelkezésére. Ezt tisztázni kell a klubokkal, mert csak tervszerűen lehet készülni, tudnunk kell, hogy mikor számíthatunk a játékosokra. Olyan szakmai programot kell nyújtanunk, hogy a klubok érezzék, a játékos több tudással, nagyobb felkészültséggel érkezik vissza a csapathoz, miután a válogatottban szerepelt. Fontos, hogy olyan edzőink legyenek, akik megfelelően képesek kommunikálni és akiket elismernek. A másik dolog: ha a magyar utánpótlás olyan támogatást kap a következő években is, mint idén kapott, akkor joggal elvárható, hogy a klubok önös érdekeiken túllépve rendelkezésre bocsássák a játékosaikat. A jövő jó magyar felnőttválogatottja nem képzelhető el úgy, hogy az abban játszó játékosok korábban nem szerepeltek az utánpótlás-válogatottakban.

Az MLSZ mit tehet azért, hogy a klubok elengedjék játékosaikat az utánpótlás-válogatottakba?
- Lehet kifogásokat találni, pedig a szövetségnél mi megteremtettük annak a feltételeit, hogy a játékosok a klubjuktól távol is megfelelő edzésmunkában részesüljenek. Akik e tekintetben nem együttműködők, azokat ki kell zárni az utánpótlás-támogatásból, vagy legalábbis csökkenteni kell az eddigi összeget.

- Az MLSZ kíván-e foglalkozni Paulo Sousa fejelésével?
- Mivel az eset nem az MLSZ által rendezett mérkőzésen történt, a szövetség nem foglalkozik vele, sem a fegyelmi bizottság, és természetesen az elnökség sem. Ez a kérdés a klubra tartozik.