Vágólapra másolva!
A spanyolhoz hasonlóan az olasz bajnokság is később kezdődik az eredetileg tervezettnél, szintén a futballisták sztrájkja miatt. Pénteken azonban végre elrajtol a Serie A is, a topligák közül utoljára, mégpedig rögtön rangadóval: a címvédő AC Milan a nyáron jól erősítő Laziót fogadja. Az olasz bajnokság sok kritikát kapott mostanában, de az új szezon kifejezetten érdekesnek ígérkezik.

A Serie A-t említve az elmúlt időszakban az egyik leggyakrabban előforduló szó a válság volt, nem ok nélkül. A klubok gyengébb európai kupaszereplésének következében a mostani idény végén az olaszok már csak három csapatot indíthatnak a Bajnokok Ligájában, és a Bundesliga nem csak a pályán elért eredményekben előzi meg őket.

Míg Németországban hétről hétre teltházas, ultramodern stadionokban rendezik a mérkőzéseket, addig Olaszországban a létesítmények rossz állapotban vannak, és a nézőszám is elmarad a többi topligától. A szinte évről évre előkerülő bundabotrányok ugyancsak sokat ártanak a Serie A megítélésének, ebből a szempontból a most rajtoló idény sem kivétel, hiszen az újonc Atalanta pontlevonással kezd, ráadásul egyik legjobbja, Cristiano Doni eltiltás miatt nem játszhat.

Általánosságban a klubok anyagi helyzete sem túl jó, így a korábbiakkal ellentétben, amikor a legnagyobb sztárok egyértelműen a Serie A-ba akartak igazolni, a világklasszisok inkább távoznak onnan. A tendencia idén is folytatódott, elhagyta az olasz bajnokságot Samuel Eto'o, Alexis Sánchez és Javier Pastore is. A Serie A presztízse ezzel együtt még mindig jelentős, a 2011-2012-es szezon pedig kifejezetten izgalmasnak és érdekesnek ígérkezik.

Az alábbiakban összeszedtük a péntek este 20.45-kor rajtoló idény szerintünk legfontosabb kérdéseit.

Megnyeri-e Ibrahimovic sorozatban hatodik bajnoki címét?

A svéd klasszis egészen egyedülálló statisztikával rendelkezik: a 2003-2004-es szezontól kezdve mindig az a csapat volt bajnok, ahol ő futballozott. A calciopoli-botrány miatt két aranyérmet ugyan elvettek a Juventustól, azonban ez nem változtat azon a tényen, hogy Ibrahimovic csapata szerezte a legtöbb pontot. Mindez az előző idényben sem változott, amikor is a 14 gólos csatár vezérletével a Milan végzett az élen. A milánóiak a nyáron elsősorban a védelmüket igyekeztek megerősíteni, így Ibrahimovicra megint nagy teher hárul majd.

Múltjához méltóan szerepel-e a Juventus?

A torinóiak az előző szezonban még annál is rosszabbul szerepeltek, mint egy évvel korábban, pedig tavaly nyáron a drukkerek nagyon optimistán várták a rajtot. Akkor szinte a teljes vezetést lecserélték, most csak a szakmai stábot, és a kispadra Luigi del Neri helyére Antonio Conte érkezett. Az egykori kiváló futballista ezer szállal kötődik a klubhoz, szakvezetőként azonban nincsen túl sok rutinja, márpedig egykoron Ciro Ferrara hasonló helyzetben nagyot bukott a csapattal.

A keret megint alaposan átalakult, és a korábban Milan-ikonnak számító Andrea Pirlo érkezése kissé megosztja a szurkolókat. Conte egy rendkívül támadó felfogású játékrendszer híve, amit az olaszok gyakran 4-2-4-ként írnak le -, hogy ez az alapvetően a védekezésre berendezkedett Serie A-ban hogyan működik, nagy kérdés.

Forrás: AFP/Alberto Lingria
Conte játékosként ötszörös bajnok és BL-győztes volt a Juvéval

Beválik a Barcától átvett módszer Rómában?

Az AS Románál is jelentős változások történtek. A klub új, amerikai tulajdonos kezébe került, ami szemléletváltást hozhat, szakmai szempontból mindenképpen. A kispadra ugyanis az FC Barcelona B csapatának trénere, Luis Enrique érkezett, aki egy teljesen más hozzáállást képvisel, mint az olasz edzők. Az egykori kiváló futballista magával hozta Bojan Krkicet, és a spanyol nyelvű gerincet az argentin Eric Lamela és Daniel Osvaldo, valamint a spanyol José Ángel is erősíti.

A csapat a Barca-iskolának megfelelően 4-3-3-at játszik, egyelőre nem túl eredményesen, amint azt az Európa Ligából való korai búcsú is mutatja. A Slovan Bratislava ellen ráadásul a klub ikonja, Francesco Totti csak kispados volt, amit nehezen viselt, pár nappal később Basta!, azaz Elég! feliratú pólóban edzett. Márpedig vele nem túl célszerű kikezdeni, hiszen a pályán kívül is jelentős befolyással bír. A hírek szerint Totti egyelőre békét kötött Luis Enriquével, illetve a sportigazgatóval, Franco Baldinivel, ám nem tudni, a tűzszünet meddig tart.

A fontosabb átigazolások (a játékos neve után előző klubja és posztja szerepel)

Atalanta: Matteo Brighi (Roma, középpályás), German Denis (Udinese)
Bologna: Simone Loria (Roma, védő), Robert Acquafresca (Genoa, csatár)
Cagliari: Albin Ekdal (Bologna, középpályás), Thiago Ribeiro (Cruzeiro, csatár)
Catania: Nicola Legrottaglie (Milan, védő), David Suazo (Inter, csatár)
Cesena: Adrian Mutu (Fiorentina, csatár), Gianluca Comotto (Fiorentina, védő)
Chievo: Michael Bradley (Borussia Mönchengladbach, középpályás), Alberto Paloschi (Milan, csatár)
Fiorentina: Andrea Lazzari (Cagliari, középpályás), Huszin Harzsa (Inter, csatár)
Genoa: Sebastien Frey (Fiorentina, kapus), Valter Birsa (Auxerre, középpályás)
Inter: Diego Forlán (Atlético Madrid, csatár), Mauro Zarate (Lazio, csatár)
Juventus: Andrea Pirlo (Milan, középpályás), Mirko Vucinic (Roma, csatár)
Lazio: Djibril Cissé (Panathinaikosz, csatár), Federico Marchetti (Cagliari, kapus)
Lecce: Massimo Oddo (Milan, védő), Júlio Sergio (Roma, kapus)
Milan: Alberto Aquilani (Liverpool, középpályás), Stephan El Shaarawy (Genoa, csatár)
Napoli: Goran Pandev (Inter, csatár), Gökhan Inler (Udinese, középpályás)
Novara: Morimoto Takajuki (Catania, csatár), Jeda (Lecce, csatár)
Palermo: Edgar Alvarez (Bari, csatár), Eran Zahavi (Hapoel Tel-Aviv, csatár)
Parma: Sergio Floccari (Lazio, csatár), Fabiano Santacroce (Napoli, védő)
Roma: Bojan Krkic (Roma, csatár), Maarten Stekelenburg (Ajax, kapus)
Siena: Joel Acosta (Boca Juniors, csatár), Gaetano D'Agostino (Fiorentina, középpályás)
Udinese: Danilo (Palmeiras, védő), Robero Pereyra (River Plate, középpályás)



Meddig tart ki az Inter új edzője a háromvédős felállás mellett?

A fekete-kékek idén elveszítették a bajnoki címet, és rövid időn belül két edzőt is elfogyasztottak - a 2010-2011-es szezonban Rafael Benítez és Leonardo is csődöt mondott. A szurkolók egy sztáredző érkezését várták a nyáron, helyette a Genoa trénere, Gian Piero Gasperini látott munkához, akiről Olaszországban köztudott, hogy a háromhátvédes játékrendszer, a 3-4-3 híve.

Ez már elég indokot adott az újságíróknak ahhoz, hogy Wesley Sneijder távozását prognosztizálják, mondván, a holland játéka nem illik ebbe a koncepcióba. Sneijder végül maradt, viszont Samuel Eto'o Mahacskalába igazolt, és a felkészülési időszak eredményei nem voltak túl biztatóak: 3-0-s vereség a Manchester Citytől, 2-1-es vereség a Szuperkupa döntőjében a Milantól, 0-0 a Galatasarayjal, 2-2 az Olympiakosszal, 3-2-es vereség a Chievo Veronától. A középhátvédek egy része (Walter Samuel, Cristian Chivu) túl lassúnak tűnik a preferált szisztémához, a legdrágább nyári igazolás, az argentin Ricardo Álvarez pedig eddig nem brillírozik.

Forrás: AFP/Giuseppe Aresu
Forlán Copa-győztesként igazolt az Interbe

Tartósan kibővülhet-e az élmezőny?

Az előző szezon egyik pozitív fejleménye volt, hogy csökkent a különbség a sztárcsapatok és a korábban a középmezőny első felébe tartozó együttesek között. Ugyan idén is a két milánói együttes végzett az első két helyen, de mögöttük a Napoli és az Udinese futott be, majd a Lazio következett - a Roma, illetve a Juventus csak utánuk jött.

Akadnak olyan vélemények, amelyek szerint a scudettóért folytatott küzdelem most öt-, vagy akár hatszereplős lesz, mert a Milan, az Inter és a Juve mellett a két római együttes, illetve a Napoli is versenyben lehet az elsőségért. Annyi bizonyos, hogy a legutóbb bronzérmes nápolyiaknak nem csak hogy sikerült megtartaniuk legjobbjaikat, de még erősítettek is, és immár a kispadjuk is kifejezetten erős.

De ugyanez elmondható a Lazióról is, amely megtartotta Hernanest, a csatársorba pedig megszerezte Djibril Cissét és Miroslav Klosét is. A Serie A-nak mindenesetre nagyon jót tenne, ha nem Milánóba kerülne az aranyérem, utoljára ugyanis 2003-ban fordult elő, hogy nem az Inter vagy a Milan volt a bajnok - akkor a Juventus végzett az élen.

Serie A, 2. forduló:
péntek:
AC Milan - SS Lazio 20.45

szombat:
Cesena - Napoli 20.45

vasárnap:
Juventus - Parma 12.30
AS Roma - Cagliari 15
Catania - Siena 15
Chievo Verona - Novara 15
Fiorentina - Bologna 15
Genoa - Atalanta 15
Lecce - Udinese 15
Palermo - Internazionale 20.45


www.global-soccer.eu