Vágólapra másolva!
Futács Márkó a Werder Bremenben nem tudott gyökeret verni, a Bundesliga 2-ben még zöldfülű volt, hétvégén viszont már bemutatkozott Angliában, a Championshipben szereplő Portsmouth-nál. Az U21-es válogatott csatára az olaszok elleni Eb-selejtezős kudarcról és az új klubjáról is nyilatkozott az [origo]-nak, és elmondta, mit kívánna Gulácsi Péter kapusnak, ha a hétvégi Hull City-Portsmouth bajnokin mindketten játszanának.

A West Ham United elleni hétvégi, 4-3-ra elvesztett mérkőzésen bemutatkozott az angol másodosztályban Futács Márkó. A világbajnoki bronzérmes U20-as válogatott csatára a francia Nancyban kezdte külföldi karrierjét, majd 2009-ben Németországba, a Werder Bremenhez szerződött. A szezont indító Szuperkupa-döntőn játszott is félórát, utána viszont nem sikerült gyökeret vernie a csapatnál.

"A brémai időszak eleje nagyon szépen sikerült, akkor játszottunk az U20-as vébén, a Werdernél pedig elkezdtem játszani a felnőtt csapatban. Előtte, nyáron az összes edzőmeccsen játszottam, és lőttem is a gólokat, ezzel együtt sem számítottam rá, hogy bekerülök a csapatba a kupadöntőn. Utána több lehetőséget reméltem, magam sem értem, miért nem jött össze. Talán túl fiatal voltam még, és csak kíváncsiak voltak, mi van bennem. Nyárig a Werder II-ben játszottam, akkor pedig felmerült a kérdés: megyek valahová kölcsönbe, vagy maradok ebben a bizonytalan helyzetben Brémában" - emlékezett Futács.

Az 1990 februárjában született támadó a Bundesliga 2-es Ingolstadthoz került kölcsönbe, ahol 23 bajnokin két gólt és egy gólpasszt jegyzett, összesen 1052 percet játszott. Kis híján mégis kegyvesztetté vált a csapatban: "Számomra jól indult az idény, az első meccsen gólt lőttem, utána rendszeresen játszottam is, de az eredmények elmaradtak. A csapat a harmadosztályból került fel, még nem szokott össze, nehezen tudott nyerni, ami az egész társaság önbizalmát lenyomta. Nem jöttek az eredmények, jött viszont egy új edző, teljesen új elképzeléssel. Aztán következett az én zöldfülűségem, amiből azóta rengeteget tanultam. Kikerültem a csapatból, és megsértődtem kicsit, ami nem jött túl jól nekem. Később rendeződött a helyzet, de ma már biztos nem tennék ilyet."

Idén nyáron már csak az volt a kérdés, hová igazoljon Futács? A Werder szóba sem jöhetett, ahogy a Magyarországra szerződés sem. "Megkerestek, de az NB I egyáltalán nem volt opció, meg sem fordult a fejemben" - mondta Futács, aki végül Angliába került. Nyáron a magyar U21-es válogatott részt vett a nemhivatalos vébének is nevezett touloni utánpótlástornán, ahol hemzsegtek az angol csapatok megfigyelői, ezt kihasználva Futács a Championshipben szereplő Portsmouth-hoz igazolt.

Futács-gól a Bundesliga 2-ben

A kikötőváros csapatánál rövid, de tartalmas edzéseket élt meg, mint mondta, az idősebb játékosok már szinte egy órányi edzés után az öltözőben vannak, a fiatalok viszont akár még plusz másfél órát is kint lehetnek. Az idősebbek egyike a 35 éves nigériai legenda, Nwanko Kanu, akit a klub környékén egyszerűen csak Kingnek nevez mindenki.

A Portsmouth szurkolótábora pedig a lelkesebbek közé tartozik: "Hihetetlen, ami itt van, ha becsúszva szerelsz, vagy cselezel, őrjöngenek, a csúcs talán az, ha sprintelsz egy hatalmasat és a végén szerelsz becsúszva. Élmény volt a legutóbbi meccs is, ahol hét gól született. Nyilván nem a kapott gólokra gondolok."

Szombaton a Hull Cityvel meccsel a Portsmouth, az ellenfél említésére Futács már előre mondja: "Nagyon remélem, hogy Gulácsi Peti véd majd, és én is pályára léphetek." A 194 centis focistának arra is van forgatókönyve, ha mindketten játszanának a bajnokin: "Mutasson be három bravúrt, én meg rúgjak egy olyan gólt, amiről ő majd nem tehet. Neki is bizalomra van szüksége, ezért is szeretném, ha védene."

Futács gólja a franciáknak Toulonban

A Hull City magyar kapusának valóban jót tehet a klubjánál kapott bizalom: szeptember első hat napjában öt gólt kapott az U21-es válogatottban. Az írországi 2-1-es és az olaszok elleni 3-0-s vereség azt jelenti, hogy két forduló után pont nélkül áll Róth Antal együttese az Eb-selejtezőkön.

Pedig két éve, 2009 októberében még az U20-as válogatott világbajnoki bronzérmét ünnepelte Magyarország. Futács szerint mostanában több gond is sújtja az együttest: "Eléggé szétszéledt az az U20-as társaság, később sokan megfordultak az U21-es környékén, de nem alakult ki a csapat váza. Erről a sérülések is tehetnek, illetve az, hogy az NB I-ben ki játszik, ki nem."

Ezzel együtt az U21-es válogatott eddigi egyetlen selejtezős gólját szerző Futács úgy érzi, Írországban akár három pontot szerezhettek volna, de szerinte már egy pont is sokat segített volna a csapaton, a második félidő elején pedig teljesen nyílt volt a mérkőzés.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Forrás: MTI/Kollányi Péter

"Az olaszok elleni nem a mi meccsünk volt"

Olaszország ellen viszont hazai pályán, Székesfehérváron csak kínlódott a válogatott. Pedig az olaszoknak az volt az első csoportmeccsük, a Serie A sztrájkja miatt így tétmérkőzés nélkül a lábukban játszottak Fehérváron.

"Egészen biztosan volt bennünk egy kis fáradtság, én személy szerint éreztem, hogy nem sikerült teljesen regenerálódnom, egyszerűen nem éreztem olyan jól magam, mint az írek elleni meccsen. Ez nem a mi meccsünk volt" - fejtegette Futács, akit ráadásul egy fölösleges szabálytalanságért kiállítottak a 90. percben. "Hülyeséget csináltam, de ilyenekből tanul az ember. Egyedül az vigasztal, hogy nem a második félidő első percében csináltam 1-1-nél, tehát a csapatot azon a meccsen nem érte már plusz veszteség emiatt."

Két forduló után nulla ponttal csak a még nagyobb vereségeket begyűjtő Liechtensteint előzi meg az U21-es válogatott a hetedik csoportban, miközben még hátra van az olaszok elleni idegenbeli találkozó és két meccs a törökökkel. Futács egyelőre abba tud kapaszkodni, hogy a fociban bármi megtörténhet, innentől kezdve pedig "még keményebben oda kell tennie magát a csapatnak, akár Törökországgal, akár Olaszországgal játszik."

U21-es Eb-selejtező, 7. csoport:
1. Törökország 3 mérkőzés, 9 pont (10-1-es gólkülönbség)
2. Olaszország 1, 3 (3-0)
3. Írország 2, 3 (2-2)
4. Magyarország 2, 0 (1-5)
5. Liechtenstein 2, 0 (1-9)

A magyar csapat hátralévő meccsei:
Törökország - Magyarország, október 7., 19.00
Olaszország - Magyarország, november 15.
Magyarország - Törökország, 2012. június 1.
Liechtenstein - Magyarország, 2012. június 5.
Magyarország - Írország, 2012. szeptember 6.
Magyarország - Liechtenstein, 2012. szeptember 10.



Koman Vladimir bő fél évvel az U20-as vb után azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy az utánpótlásvébé gyerekfoci a Serie A-hoz képest. Futács Márkó hasonló különbséget tapasztalt, csak Serie A helyett a Bundesligával és a Championshippel: "Itt sokkal gyorsabb a játék. A mozgások sokkal dinamikusabbak, és a labda is gyorsan megy."

Futács a következő hetekben a klubjára összpontosít, ahol a magasságára és a képzettségére is építenek: "Van abban valami, hogy a klasszikus angol foci nem technikás, itt, a másodosztályban sok szitu van, amit megoldhatnának másképp a védők, de csak felívelik a labdát. A védőket nem használják a középpályások, támadásban cél a széleken felmenni, aztán jönnek a beadások. Tőlem nemcsak azt várják, hogy felívelés után megcsúsztassam vagy visszafejeljem a labdát, hanem meg is kell tartanom a felpasszokat, hogy utána leforduljak vagy kiadjam a labdát a szélsőnek, azaz nem csak a magasságomra építenek."

Róth: Eléggé a középmezőnyben vagyunk

Az U21-es válogatott vesszőfutásáról Róth Antal szövetségi edzőt is megkérdeztük. Az edző szerint önmagában még semmit nem jelent, hogy az olaszok tétmeccs nélkül ideérkezve győzték le nagyon simán a magyarokat: "Az olaszok sosem voltak arról híresek, hogy nincsenek jó kondiban. Én nem számítottam arra, hogy nem lesznek jó erőben, csak mert nem indult el a bajnokság. Viszont a meccs ritmusát jól érzik, jól szabják meg, és kifejezetten erős a csapatuk, nem csak alkatilag, hanem dinamikában is. Inkább az ír mérkőzés jelentett problémát, ott lényegesen nagyobb iramú meccset játszottunk, és fel is tudtuk venni a tempót, de ezt a terhelést nem tudtuk kirúgni a lábunkból az olasz meccsig."

Írországban Iszlai Bencét, Székesfehérváron Futács Márkót állították ki. Róth az elsőt túlzónak tartja, mondván, egyszerű taktikai fault történt, bár azt elismeri, hogy a sok szabálytalanság összefüggésben van a gyengébb fizikai és mentális állapottal. "A második piros lap egy pillanatnyi felhevült állapot következménye volt, Futács fölösleges durvaságot követett el" - jelentette ki a szakvezető.

Két éve a szeptember 24-től október 16-ig tartó U20-as vébén bronzérmet szerzett a magyar együttes, a mostani U21-es csapat viszont már egészen más: "A mostani U21-re hízelgő, ha az akkori U20-asokhoz hasonlítjuk. Csak Gosztonyi András és Gulácsi maradt a meghatározó játékosok közül, a többi akkori alapember már a nagyválogatottat erősíti. Ez már egy másik korosztály, ami elég nehezen indult. Ezzel a korosztállyal annak idején sem az U17-ben, sem az U19-ben nem értünk el komolyabb eredményt, eléggé a középmezőnyben vagyunk. Ezen kívül rossz a posztok szerinti eloszlás: nagyon kevés olyan belső védő van, aki megfelelne a nemzetközi szintnek, pedig ez a mai fociban kulcsfontosságú poszt. Ezek általános problémák, amit az olasz meccs előtt tetézett egy sérüléshullám is, kis túlzással mondhatnám, egyszerű dolgom volt, csak pályára kellett küldenem a tíz használható mezőnyjátékost."

Bár a továbbjutáshoz ebből a helyzetből bravúrra volna szükség, Róth szerint maradtak célok a csapat előtt: "Fel kell nőni ezekhez a csapatokhoz, mert azt be kell látni, hogy nem mi diktálunk ezen a szinten. Illetve a csapatcélon belül az egyéni célok is megvalósulhatnak, mert azért egyéni érvényesülés szempontjából az U21 rendkívüli lehetőséget kínál, ám ehhez a játékosoknak is hozzá kell tenni a maguk részét."