Vágólapra másolva!
A magyar bajnoki címvédő Videoton labdarúgócsapata egy évre, kölcsönben megszerezte a Parma 27 éves portugál játékosát, Filipe Oliveirát. A Chelsea-ben is megfordult játékos szélső középpályásként és védőként vethető be.

Filipe Oliveira szülővárosának a csapatában, a Bragában kezdett futballozni, majd 16 évesen - két évig - a Porto ifjúsági csapatában szerepelt. "Emlékszem, akkoriban játszott a Portóban Fehér Miklós is, ifistaként mindannyian felnéztünk az első csapat játékosaira. Nagyon megrázott Miki 2004-es tragédiája. Ekkor már Angliában játszottam, de természetesen folyamatosan nyomon követtem a portugál bajnokság történéseit" - nyilatkozta a Videoton hivatalos weboldalának Oliveira.

Claudio Ranieri, a Chelsea akkor edzője figyelt fel Oliveirára 2002-ben, az olasz tréner vitte Londonba a játékost. "Jó csapatba kerültem, nagyon erős kerete volt a Chelsea-nek, és mivel ez volt az első profi klubom, nehéz lett volna beverekednem magam egyből a csapatba, ezért két kisebb klubnak (az angol Preston North Endnek, illetve a portugál Marítimónak - a szerk.) is kölcsönadtak. A Chelsea-ben a csapat legnagyobb sztárjaival, Drogbával, Lamparddal vagy Terryvel is kiváló volt a kapcsolatom, de természetesen a portugál játékosokkal, Ricardo Carvalhóval, Paulo Ferreirával, és Tiago Mendesszel értettük meg a legjobban egymást. Velük a mai napig tartom a kapcsolatot" - fogalmazott a játékos, aki 2006-ig öt mérkőzésen kapott lehetőséget a sztárcsapatban.

Londonból visszatért Portugáliába, és a Marítimo, valamint a Leixoes után ismét a Bragához került, ahol 2008-tól 2010-ig szerepelt. 2004 és 2007 között 21 alkalommal játszott a portugál U21-es válogatottban is, és négy gólt szerzett.

2010-ben ismét külföldre igazolt, ezúttal az olasz Parma csapatába. "Sajnos a Parmánál nem volt szerencsém, hiába nyújtottam minden edzésen a maximumot, az edző valamiért nem kedvelt, ezért kölcsönadtak a Serie B-ben szereplő Torinónak, ahol négy meccsen kaptam lehetőséget. Paulo Sousát még Portugáliából ismerem, igaz, sosem volt az edzőm, de többször látott játszani az U21-es válogatottban. Örülök annak, hogy megkeresett, természetesen azonnal rábólintottam a magyar bajnokcsapat ajánlatára, és a Parma sem gördített akadályt a kölcsönadásom elé. Posztomat tekintve középpályás vagyok, főleg a két szélen szoktam játszani, de akkor sem jövök zavarba, ha a védelem jobb vagy bal oldalán kell játszanom" - mondta a portugál labdarúgó.

Oliveira nem titkolja, hogy eddig nem sokat tudott a Videotonról, de az elmúlt napokban utánanézett a magyar bajnokcsapatnak az interneten. "Tudom, hogy magabiztosan nyerték meg a magyar bajnokságot, és hogy több válogatott focista is szerepel a piros-kékeknél. A 13 éves kisöcsém viszont annyira lelkes lett, hogy az elmúlt napokban szinte éjjel-nappal a Vidi történetét tanulmányozta, amire nekem eddig még nem volt időm, így például tőle tudom azt is, hogy 26 éve UEFA-kupa-döntőt is játszott a Videoton. Azóta már megnéztem a klub aulájában lévő 1985-ös csapatképet is, és láttam a mellette lévő aranytablót is. Örülök, hogy Székesfehérvárra kerültem, alig várom, hogy bemutatkozhassam a csapatban!"