Vágólapra másolva!
A játékosok sztrájkja miatt egy hét késéssel, de a hétvégén a második fordulóval elrajtol a spanyol labdarúgó-bajnokság, amelynek vezetői gyakran érvelnek azzal, hogy a Primera División jelenleg a világ legerősebb ligája. A spanyol válogatott az aktuális világ- és Európa-bajnok, az FC Barcelona a Bajnokok Ligája és az európai Szuparkupa győztese, és Spanyolországban játszik az előző négy Aranylabda-szavazás győztese. A ligát joggal tartják a legszórakoztatóbb bajnokságnak, ugyanakkor az is igaz, hogy van olyan szempont, amely alapján ez a világ egyik legunalmasabb küzdelemsorozata.

Miért unalmas a Primera División?

- A két sztárklub, a Real Madrid és az FC Barcelona messze kiemelkedik a mezőnyből, gyakorlatilag megközelíthetetlen a többi csapat számára. Nemcsak az jelentene hatalmas meglepetést, ha nem ők végeznének az első két helyen (erre utoljára a 2007/2008-as szezonban volt példa), már-már az is szenzációszámba megy, ha valamelyik fordulóban pontot veszítenek. A legutóbbi szezonban a második Real Madrid 21 pontot vert a bronzérmes Valenciára.

- Nemcsak a Real Madrid és a Barcelona esetében lehet szinte előre kiszámítható eredményekről beszélni, hiszen a mögöttük lévő közvetlen élmezőnyben sem túl nagy a fluktuáció. Az elmúlt években rendre a Valencia, a Villarreal és a Sevilla versenyzett a további két, Bajnokok Ligáját érő pozícióért, esetenként az Atlético Madrid tudott még beleszólni ebbe a küzdelembe. Megmerevedni látszódnak az erőviszonyok, ami bizony nem tesz jót a versenyképességnek.

- Túlságosan sok a színészkedés, a játékosok sokszor inkább feldobják magukat annak érdekében, hogy kiharcoljanak egy szabadrúgást ahelyett, hogy megpróbálnák megjátszani a labdát. Ráadásul ebben a játékvezetők is partnerek, akik még a legjobbnak ígérkező mérkőzéseket is képesek tönkretenni tevékenységükkel.

Miért szórakoztató a Primera División?

- A világ legjobb játékosai szerepelnek a bajnokságban Lionel Messitől kezdve Xavin és Andrés Iniestán át Cristiano Ronaldóig. De nemcsak a két sztárklubban szerepelnek egészen kivételes képességű labdarúgók, elég, ha csak a villarrealos Nilmar és Giuseppe Rossi, a sevillai Frédéric Kanouté és Jesús Navas, az Atlético Madridban szereplő Radamel Falcao García és a valenciai Ever Banega nevét említjük.

- A Barcelona és a Real Madrid versengése nemcsak roppant izgalmas, hanem rendkívül színvonalas is. A két sztárcsapat izgalmas mérkőzéseket játszik egymással, amit a nyáron is bizonyítottak a spanyol Szuperkupa két felvonásán. A madridiak José Mourinho irányításával képesek lehetnek felvenni a versenyt a Barcelonával a rendkívül kemény, sokszor durva futballal, és ez az óriási feszültség szórakoztató is lehet.

Forrás: AFP

- Érdekes színfolt lehet a bajnokságban a Málaga, amely katari tulajdonosainak köszönhetően sokat költött a játékospiacon, és kifejezetten okosan erősített. A legnagyobb fogás a Villarrealtól érkezett középpályás, Santi Cazorla, de Ruud van Nistelrooy és Joaquín is alaposan felturbózza a támadó részleget, míg Joris Mathijsen, illetve Jérémy Toulalan megvétele azt mutatja, hogy Málagában a védekezést sem fogják elhanyagolni.

- Remek edzők ülnek a kispadokon: José Mourinhót és Josep Guardiolát senkinek sem kell bemutatni, de a nyáron az argentin Marcelo Bielsa lett az Athletic Bilbao mestere, aki szintén rendkívül színes egyéniség, és a Sporting Gijón edzője, Manuel Preciado sem megy a szomszédba, ha meglepetést kell okozni az ellenfeleknek. A Málaga edzője, Manuel Pellegrini korábban a Villarrealnál már bizonyította, hogy ért a szakmához, és valószínűleg kettőzött becsvágy dolgozik benne a Real Madridnál töltött esztendő után.

A párosítások:
szombat:
Sporting Gijón - Real Sociedad 18 ó
Valencia - Racing Santander 20 ó
Granada - Real Betis 22 ó
vasárnap:
Atlético Madrid - Osasuna 12 ó
Athletic Bilbao - Rayo Vallecano 16 ó
Real Mallorca - Espanyol 18 ó
Getafe - Levante 18 ó
Real Zaragoza - Real Madrid 20 ó
Sevilla - Málaga 22 ó
hétfő:
FC Barcelona - Villarreal 21 ó

www.global-soccer.eu