Vágólapra másolva!
Soha olyan hamar nem ért véget az európai kupaszezon a magyar futballkluboknak, mint idén, hiszen már augusztus elején elbúcsúzott az összes képviselőnk az UEFA sorozataitól. Ennek ellenére a szereplés korántsem olyan rossz, mint elsőre tűnik, mert a csapatok szorgalmasan gyűjtötték a pontokat, még ha az ellenfelek nem is voltak bombaerősek.

A Paks kiesése a Hearts ellen az Európa Ligából azt jelenti, hogy a magyar csapatok számára már augusztus elején véget ért a 2011-2012-es európai kupaidény. A Debrecen legutóbbi két szezonbeli remeklése (a csapat előbb a BL, majd egy évvel később az EL csoportkörében is pályára léphetett) kicsit elkényeztette a magyar drukkereket, hiszen egészen decemberig szoríthattak a bajnokcsapatnak.

Ezzel együtt az idei kupaszereplés korántsem olyan tragikus, hiszen az UEFA-koefficienst tekintve csak kevéssel maradtunk el a legutóbbi két szezontól.

Nem is olyan rosszak az eredmények

Mindez annak köszönhető, hogy bár csapataink a hét párviadalból csak hármat tudtak megnyerni, de a 14 mérkőzésen mindössze három vereséget szenvedtek, a Kecskemét például két döntetlennel esett ki a kazah Aktobe ellen. Így aztán a Paks, a Ferencváros, a Videoton és a Kecskemét összesen 2,25 ponttal gyarapította Magyarország UEFA-koefficiensét. Az előző két idényben ez a szám egyaránt 2,75 volt, azt megelőzően viszont négy idényen keresztül csupán egy.

Mivel az európai szövetség a rangsorát ötéves átlag alapján állítja össze, így biztos, hogy a 2011-es pontszámhoz képest javítunk a 2012-es ranglistán. Más kérdés, hogy ez helyezésben nem jelent automatikus előrelépést: a tavaly előttünk álló országok közül Bosznia-Hercegovinát biztosan megelőzzük, hiszen már a bosnyákoknak is kiesett az összes indulójuk, és a finneket, íreket és grúzokat is magunk mögé utasíthatjuk.

Azonban ezen országoknak még legalább egy csapatuk versenyben van, vagyis gyarapíthatják pontjaikat. Ráadásul a 2011-es ranglistán mögöttünk található Moldova, Szlovénia, Litvánia és Macedónia is szerezhet még pontokat.

Az augusztus eleji búcsú azért lehet elkeserítő a drukkerek számára, mert korábban nem volt rá példa. Ebből a szempontból a legrosszabb teljesítményt eddig a 2006-2007-es évadban produkálták a magyar együttesek, amikor az utolsó kupamérkőzést augusztus 24-én játszották.

Akkor a Bajnokok Ligájában a Debrecen, az UEFA-kupában pedig az Újpest és a Fehérvár indult, mindössze egyetlen párviadalt sikerült nyerni: a fehérváriak kiverték a kazah Kajrat Almatit, de a svájci Grasshoppersszel már nem bírtak. A Lokinak a macedón Rabotnicski Szkopje, az Újpestnek pedig a liechtensteini Vaduz volt túl erős.

Az ellenfelek sem jutottak messzire

Mint a fenti nevekből is látszik, a magyar csapatok korántsem a legerősebb ellenfelekkel szemben szoktak elvérezni. Idén is valami hasonló volt a helyzet, a Ferencváros és a Videoton is verhetőnek tűnő riválissal szemben búcsúzott, a Kecskemétet kiverő Aktobe pedig a következő körben már befejezte szereplését.

A Fradinál jobbnak bizonyult Aalesund, illetve a Sturm Graz továbbment, versenyben van a PŐaksot búcsúztató Hearts is, így elképzelhető, hogy a magyarokat búcsúztató gárdák közül három is ott lesz a csoportkörben. Ez szintén példátlan lenne, korábban egyáltalán nem volt jellemző, hogy a mieinket kiverő gárdák nagyon messzire jutottak volna.

A Debrecen BL-csoportkörben ugyan kifejezetten nehéz beosztást kapott: az Olympique Lyon a Bajnokok Ligájában, a Liverpool pedig az Európa Ligában jutott elődöntőig, de az elmúlt másfél évtizedben ez volt az egyetlen eset, hogy valamelyik magyar kupacsapat ilyen sokáig versenyben maradt csapattal találkozott volna.

Még akkor sem, amikor olyan neves együttes volt az ellenfél, mint a Manchester United: a 2005-2006-os évadban a Debrecen a BL selejtezőjében került össze a manchesteriekkel, akik aztán a csoportkörben az utolsó helyen végeztek.

A legutóbbi magyar együttes, amelyik későbbi döntőssel játszhatott valamelyik kupában, a Ferencváros volt: a zöld-fehérek az 1995-96-os kiírásban egy csoportban voltak az Ajax Amsterdammal, amely aztán a finálét tizenegyesekkel bukta el a Juventus ellen.

www.global-soccer.eu