Vágólapra másolva!
A spanyol és az angol labdarúgás hívei között örök vita zajlik, hogy a Premier League vagy a Primera División az erősebb,  de azt még a spanyolok is elismerik, hogy a Championshipnél keményebb másodosztály nem létezik. Az angol második vonal küzdelmei a hét végén kezdődnek, mi pedig összeszedtük, miért érdemes hétről hétre követni az eseményeket.

1. Bármi megtörténhet

Aligha túlzás, hogy az angol másodosztály Európa egyik legkiegyensúlyozottabb és legkiszámíthatatlanabb bajnoksága. A mezőnyt alkotó 24 klub nagy része egy rendkívül egységes masszát alkot, ahol egy jól elkapott sorozat hirtelen az élmezőnybe repíthet bárkit, viszont egy hullámvölgy végén könnyen a kiesési zónába találhatja magát a csapat. Míg a Premier League-ben rendre ugyanaz a négy-öt csapat végez az élmezőnyben, addig a Championshipben elképesztően nagy a fluktuáció, és az élvonalból kiesettek korántsem lehetnek biztosak abban, hogy rögtön visszakerülnek, pedig a Premier League által biztosított "parachute payment", vagyis kiesési kompenzáció miatt anyagi lehetőségeik sokkal jobbak, mint a többi csapatnak. A Premier League történetében, vagyis 1992 óta sohasem fordult elő, hogy mind a három élvonalból kiesett azonnal visszajutott volna, viszont hétszer is volt rá példa, hogy mindhárom kieső a másodosztályban ragadt. Ez történt legutóbb is, amikor például a Norwich City a második helyet megszerezve csont nélkül került fel az elitbe, noha egy évvel korábban még a harmadik vonalban szerepelt. Annak köszönhetően, hogy még a hatodik is osztályozót játszik, a legtöbb csapat számára az utolsó fordulókig van tét.

2. Fantasztikus a hangulat

Az angol másodosztály a hetedik legnagyobb nézőszámmal rendelkező bajnokság Európában. Az előző idényben mérkőzéseit átlagosan 17 386-an látták a stadionokban, ennél nagyobb látogatottsággal csak a német, az angol, a spanyol, az olasz, a francia és a holland élvonal rendelkezik. A legutóbbi szezon mutatója ráadásul egyáltalán nem számít kiugrónak, hiszen az elmúlt években rendre 17 ezer fölött volt az átlagnézőszám, sőt, a 2006-2007-es szezonban a 18 ezret is meghaladta. Az olyan tradicionális egyesületetek, mint a Leeds United vagy a Nottingham Forest, állandó szurkolói bázissal rendelkeznek, és fanatikusaik a gyengébb szereplés idején sem hagyták magukra a csapatukat.

3. Játékosok az élvonalból

A liga speciális szabályainak köszönhetően a klubok akár egy hónapra is vehetnek kölcsön játékosokat, és a Premier League együttesei gyakran élnek is ezzel a lehetőséggel, és szívesen passzolják le tapasztalatszerzés céljából fiatal focistáikat a második vonalba.
Az elmúlt években olyan játékosok fordultak meg a Championshipben ilyen rövidtávú kölcsönadás keretében, mint Aaron Ramsey (Arsenal), Danny Welbeck (Manchester United), Jay Spearing és Daniel Pacheco (Liverpool). Minden bizonnyal a mostani szezon sem lesz kivétel, és akad egy két fiatal, aki már a szezon előtt kölcsönbe került a másodosztályba, hogy ott bizonyíthassa: többre hivatott. A Leicester City így szerezte meg a Manchester City 23 éves középpályását, Michael Johnsont, a Liverpool magyar kapusa, Gulácsi Péter a Hull Cityben védhet, a Manchester Unitedből pedig a nagy tehetségnek tartott Scott Wootton és Ryan Tunnicliffe is a Peterborough Unitedben kaphat rendszeres játéklehetőséget.

4. Magyarokért szoríthatunk

Nem Gulácsi lesz az angol másodosztály egyetlen magyar szereplője, még ha egyelőre úgy is tűnik, hogy ő töltheti majd a legtöbb időt a pályán, hiszen minden jel arra mutat, hogy a Hull Citynél első számú kapus. Rajta kívül még két magyar kapust találunk a mezőnyben, a West Ham United 28-as mezét viselő Kurucz Péter előtt azonban jelenleg hárman is vannak, így kevés az esélye. Egyelőre bizonytalan az Ipswich Town kapusának, Fülöp Mártonnak a sorsa is, a klub ugyanis kölcsönvette a Fulhamtől David Stockdale-t, így a magyar a kispadra szorulhat - ha nem csap le rá egy másik együttes. Ugyancsak Ipswichben szerepel Priskin Tamás is, akinek szintén nem lesz könnyű dolga a csapatba kerüléssel, mert a csatársor hemzseg a remek focistáktól. A Championship ötödik magyarja, Gyepes Gábor a Cardiff Citynél csak kiegészítő embernek számít.

5. Régi ismerősök

A nagy fluktuáció miatt a Championshipben sok olyan játékos futballozik, akinek a neve ismerősként csenghet, hiszen nem is olyan régen még rendszeresen az élvonalban szerepelt. A Premier League-ből frissen kiesett csapatok legjobbjainak többségét ugyan elcsábították (főleg a West Ham United járt így), de így is nagyon sok nagy név maradt. Olyan egykori válogatottak, mint David James (Bristol City), Nick Barmby (Hull City), Lee Bowyer (Ipswich Town), Paul Konchesky és Darius Vassell (Leicester City); világbajnokságokon megfordult játékosok, mint Kagisho Dikgacoi és Steffen Iversen (Crystal Palace), Nwankwo Kanu (Portsmouth), Radi Dzsaidi (Southampton) veselkednek neki a maratoni hosszúságú, 46 fordulóból álló bajnokságnak; és még olyanokat is találunk közöttük, akik játszottak a magyar élvonalban is: Tarmo Kink (Middlesbrough) és Bojan Djordic (Blackpool).

www.global-soccer.eu