Vágólapra másolva!
Míg a Ferencváros, az Újpest vagy a Zalaegerszeg csak szenved az új szezonban, a negyedik forduló után négy csapat még veretlen a labdarúgó NB I-ben: a Debrecen, a Győri ETO és meglepetésre az újonc Pécs is négy-négy győzelemmel kezdett, a Pápának pedig egy döntetlen mellett három győzelme van. A négy edző segítségével megpróbáltuk kideríteni, mi lehet a jó szereplés receptje a magyar futballban.

"Napról napra rengeteget dolgoznak a játékosok, a felkészülés alatt minden feladatot szó nélkül, becsületesen elvégeztek, nagyon egységes a csapat, egymásért küzdenek a srácok. Persze az még kevés, ha a játékosok lelkesek, jó futballistának is kell lenniük" - mondta Kondás Elemér, a Debrecen edzője, megfogalmazva az alapvető követelményeket, ám valami plusz is kell ahhoz, hogy a bajnoki címért küzdjön egy csapat.

A Debrecennél ez a plusz a saját nevelésű fiatalok beépítése lehet, akikkel korábban Kondás Elemér együtt dolgozott a klub utánpótláscsapatainál, így például ma már Korhut Mihály (23 éves), Varga József (23), Rezes László (24) és Bódi Ádám (21) is alapembernek számít a felnőtteknél. "A klub sportpolitikájához tartozik, hogy az utánpótlásból minél több játékost beépítsünk a felnőttcsapatba. Ennek köszönhetően több szurkoló is áll a csapat mellé, egyértelmű, hogy ha az unokaöcséd vagy a szomszédod fia játszik, akkor szívesebben jössz ki a meccsre" - mondta a tréner.

A Pécsnél is hasonlóképpen gondolkoznak, és bátran nyúlnak a fiatalokhoz, Dibusz Dénes (21), Horváth Zsolt (23) és Nagy Olivér (22) is alapember lett annak ellenére, hogy a nyári átigazolási időszakban sok jó játékos érkezett a csapathoz, de az MTK-nevelés Frőhlich Roland (23) is sok lehetőséget kap. "Ez egy hosszú folyamat eredménye, ahol most tartunk, együtt tudtuk tartani a feljutó csapatunkat, akik pedig nem idevalók voltak, azokat elküldtük. Persze a jó rajtból csak annyi következtetést lehet levonni, hogy van potenciál a csapatban, és azt is el kell ismernünk, hogy játszunk még az eddigieknél erősebb csapatokkal is" - kezdte Mészáros Ferenc vezetőedző, amikor a siker titkáról kérdeztük.

Az NB II-es bajnokság két héttel később ért véget az az NB I-nél, így csupán három hete maradt a felkészülésre a Pécsnek, Mészáros szerint ezért is nem számít még alapemberként a nyáron érkezett labdarúgókra. "Nagyszerű játékosokat igazoltunk, elég, ha csak Bajzát Péter, Andorka Péter vagy Cosmin Goia nevét említem, de saját magam ellensége lettem volna, ha egyből berakom őket a csapatba, mentálisan és fizikálisan fel kell őket hozni, majd be kell építeni a játékrendszerünkbe, a felkészülési időszak pedig rövid volt ehhez. Mindenesetre nem lesz könnyű bekerülniük a kezdőbe, mert a konkurenciaharc miatt a többiek is remekül teljesítenek."

A harmadik százszázalékos csapat, a Győri ETO évek óta az egyik legnagyobb büdzséből gazdálkodó klub, ahol adottak a körülmények a jó szerepléshez, ehhez képest tavaly csak a kilencedik helyen zárta a bajnokságot, a kispadra márciusban érkezett Csertői Aurél mostanra viszont összerakta a csapatot.

Forrás: MTI/Földi Imre

"Amikor tavaly a tizedik helyen átvettem a csapat irányítását, akkor teljesen más volt a hangulat, mostanra egységesebb lett a csapatunk, sikerre éhesek a játékosok, akik bizonyítani akarnak, és ezért keményen dolgoznak" - kezdte a vezetőedző, akinek irányításával az utolsó három bajnokiját 1-0-ra nyerte meg a Győr. "Nemcsak a védelemmel, szinte mindenkivel meg vagyok elégedve, hiszen csapatként védekezünk, és csapatként is támadunk. A siker titka nálam az állandóság, ezért sem szoktam nagyon változtatni a kezdő tizenegyen, de hát a győztes csapaton miért is változtatna az ember? Ugyanakkor tudjuk, hogy nem tizenegyen fogják végigjátszani a szezont, és mivel erős és bő keretünk van, biztos vagyok benne, hogy a jelenleg kevesebb lehetőséget kapó játékosok is bizonyítani fognak."

A győriekre az utóbbi években jellemző volt, hogy rengeteg légióst alkalmaznak, Csertői Aurél érkezésével valamelyest csökkent a létszámuk, ám a kezdőcsapatban ma is öt-hat külföldi kap helyet. "Légiósokat csak akkor érdemes igazolni, ha sokkal jobbak, mint az ugyanazon a poszton szereplő magyar focista. Nincs ezzel gond szerintem, csak meg kell találni a megfelelő arányt" - tette hozzá Csertői.

Mészáros Ferenc egyetértett kollégájával a légióskérdésben. "Úgy vagyok vele, mint az evéssel, mértékkel bármit lehet, az még egészséges. Azt azért be kell látni, hogy messze nincs már annyi tehetséges magyar gyerek, mint tizenöt-húsz évvel ezelőtt volt" - mondta a pécsi edző.

A bajnokságot három győzelemmel és egy döntetlennel kezdő Pápa vezetőedzőjének, Véber Györgynek az idén változott a véleménye a külföldi játékosokról, köszönhetően többek között két, Győrből érkezett labdarúgónak. "Soha nem voltam híve a légiósok szerepeltetésének" - mondta Véber. "A csapatokhoz beállítanak a felkészülési időszakban ügynökök és álügynökök, akiket én csak hiénának hívok, és ömlesztik be Magyarországra a rosszabbnál rosszabb légiósokat. Szakmailag megalázónak találom, hogy egyáltalán meg kell néznünk ezeket a suta játékosokat. Én eljutottam odáig, hogy már nem is engedem, hogy Pápára betegyék a lábukat ezek az ügynökök. Ugyanakkor el kell ismernem, hogy vannak jó külföldi játékosok, a Győrtől kölcsönkaptuk Losha Totadzét és Giorgi Ganugravát, akiket azért igazoltunk le, mert a belső védő és a védekező középpályás posztra sehol sem találtunk megfelelő magyar játékost. Bevallom, voltak előítéleteim a két grúz focistával kapcsolatban, de nagyon kellemesen csalódtam, nemcsak a pályán nyújtanak remek teljesítményt, hanem nagyon jó kedélyű srácok, már a magyar nyelvet is beszélik, és gyorsan beilleszkedtek a csapatba."

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Véber György szerint az ilyen győztes mentalitású játékosok hiányoztak tavaly a Pápából. "Hiányoltam az olyan alkatú futballistákat, akikkel be tudjuk húzni a nyerhető hazai meccseinket, ám az idén mindkét otthon lejátszott bajnokin, a Siófok és a Kaposvár ellen is győztünk. Jól sikerült igazolnunk a nyáron, szakmailag az ilyen karakteres játékosokra lehet építeni."

Az [origo] arra kérte a négy veretlen csapat vezetőedzőjét, hogy értékelje az ellenfelek eddigi szereplését, és próbája megfejteni, hogy mi lehet a siker titka a riválisnál.

Kondás Elemér (DVSC-TEVA)
Pécs: "Láthatón jó, egységes csapat, a másodosztályból hozott lendületüket megtartották, ez viszi most előre őket. Az újoncok általában plusz motivációval lépnek pályára, ez a Pécsnél is megfigyelhető."

Győr: "Csertői Aurél nagyon masszív, remekül védekező csapatot rakott össze, olyat, amely akár egy rúgott góllal is meg tudja nyerni a meccset, és ez nem kis fegyvertény."

Pápa: "Véber György eddig is remek munkát végzett Pápán, de mostanra érett be ennek a gyümölcse, mostanra alakult ki egy remek közösség, talán ez lehet a Pápa titka."

Mészáros Ferenc (Pécsi MFC):
Debrecen:
"Kondás Elemér kinevezésével magára talált a Loki, kiváló szakmai munka folyik ott, láthatóan motiváltabbak a játékosok, mint korábban, és a tavalyi gyengébb szereplés még plusz motivációt adott nekik. A Debrecennek ráadásul van egy rutinja, amelyet ez elmúlt években például a nemzetközi kupákban összeszedett, ez pedig tartós önbizalmat adhat egy csapatnak."

Győr: "Nagyon labdabiztos, remekül védekező csapat, amelynek vannak olyan játékosai, akik meccseket tudnak eldönteni."

Pápa: "Ahogy mi, a Pápa is támadó szellemű focit játszik, csak a győzelem az elfogadható náluk, ez pedig kifizetődik ott is. Beérett Véber György munkája, megtalálta mindenkinek a helyét a csapatban."

Csertői Aurél (Győri ETO):
Debrecen: "Az egyik legjobb játékosállománnyal rendelkező csapat, évek óta ott van az élmezőnyben, nincs semmi meglepő a jó szereplésükben."

Pécs: "Egyértelműen a szezon eddigi meglepetéscsapata, és a játékuk alapján meg is érdemlik, hogy ott legyenek az élen. Korábban a másodosztályból feljutva mi is jó szezont kezdtünk a Haladással, erre emlékeztet a pécsiek szereplése."

Pápa: "Örülök, hogy a két győri játékossal masszívabb és jobb csapat lett a Pápa."

Véber György (Lombard Pápa)
Debrecen:
"Tavaly az edzőváltás után a Loki elkezdett egy olyan sorozatot, amelyre a kerete alapján jogosult. Új színt hozott Kondás Elemér a csapat életébe, sokat számít, hogy debreceni kötődésű játékosokkal van tele a keret. Én is ennek a híve vagyok, a kluboknak legyenek tradíciói, és ezeket ápolják is."

Pécs: "Számomra is a legnagyobb meglepetés, főleg azok után, hogy a hírek alapján nem volt felhőtlen a felkészülésük, ráadásul sokkal rövidebb is volt, mint a többi csapaté, hiszen később ért véget az NB II-es szezon. Nagy bravúr, ami Pécsen zajlik."

Győr: "Nem meglepő a győriek jó szereplése, minden adott ott a jó eredményhez. Csertői Aurél letisztította a keretet, szelektált a sok idegenlégiósból, és ez most kifizetődik."



A szezont az európai kupaporondon kezdő, ám onnan máris búcsúzó csapatok közül a Videoton, a Paks, a Ferencváros és a Kecskemét sincs az első ötben a tabellán. A többfrontos harcot - mégoly rövid legyen is - rendszerint nem bírják a magyar csapatok, és hátrányba kerülnek a bajnokság elején. A négy veretlen csapat edzőjét ennek okairól is kérdeztük. "Egyértelmű, hogy a nemzetközi szereplés, a rengeteg utazás, a nem megfelelő játékosállomány hátráltatja ezeknek a csapatoknak a bajnoki szereplését" - mondta Kondás Elemér. "Ha a Debrecen is indult volna az európai kupában, szerintem meg tudtuk volna oldani ezt a kellemes problémát, hiszen nekünk elég bő a keretünk. Akik nem kerülnek be az utazó csapatba, azok általában a bajnoki időpontjában edzőmeccset játszanak, a múlt héten például a Temesvárt győzték le 2-1-re."

"Minket még sajnos ez a veszély nem fenyeget, de ha eljutnánk odáig, akkor megpróbálnék olyan keretet kialakítani, amelyből két ugyanolyan képességű csapatot ki lehet állítani" - vélekedett Mészáros Ferenc. "Persze ez egy magyar klubnál nem egyszerű, fontossági sorrendet kell felállítani, és egyértelmű, hogy a nemzetközi szereplést helyezik ilyenkor előtérbe."

A Győri ETO is beleesett tavaly hasonló csapdába, az Európa Liga-menetelés miatt kevésbé tudtak a bajnokságra koncentrálni, bár akkor még nem Csertői Aurél, hanem Pintér Attila irányította a csapatot. Csertői szerint a Magyar Kupa és a Ligakupa segíthet abban, hogy jobban bírják a magyarok a többfrontos harcot.

"Nem biztos, hogy annyira ki kellett volna hogy hasson a bajnoki szereplésre a nemzetközi kupa, hiszen korán búcsúztak a magyarok, kivéve a Paksot, ahol ugyanakkor ezzel párhuzamosan jöttek a bajnoki eredmények is" - mondta Csertői. "A játékosoknak és a magyar edzőknek sincs sok tapasztalatuk abban, hogyan kell kezelni ezt a helyzetet. Nemsokára beindul a Magyar Kupa és a Ligakupa, ilyenkor sokat lehet tanulni a többfrontos harcról."

Véber György értetlenül áll azelőtt, hogy a magyar csapatok ilyenkor panaszkodnak és halasztást kérnek. "Ez csak egy kötelező sírás-rívás. Anyagilag és sportszakmailag is minden magyar csapat életében döntő, ha kijut a nemzetközi kupaporondra, de ha egyszer csatlakozni szeretnénk, nem az elithez, csak a világfutballhoz, akkor bírni kell ezt a kettős terhelést. Az a világ rendje, hogy szerda-szombat ritmusban játsszák a meccseket. Ha egy klubvezető vagy egy edző azt nyilatkozza, hogy a dobogón akarnak végezni, és ez sikerül is, akkor nem ildomos később azt mondani, hogy az európai kupaszereplés miatt gyengébb a csapat a bajnokságban. Egyébként is az MLSZ arra hivatkozva hozta előre július 15-re a bajnoki rajtot, hogy a magyar csapatok már játékban legyenek, mire nemzetközi tétmeccset játszanak, erre mi történik? Elhalasztják a Videoton bajnoki nyitómeccsét a BL-selejtező miatt, ez vicc kategória. Ha egyszer mi is kijutunk majd a nemzetközi kupákba, biztos, hogy én másképp fogom csinálni."

A következő bajnoki fordulóban a Debrecenre vár a legkomolyabb kihívás, a csapat a bajnoki címvédő Videotont fogadja, a Pápa az újonc Diósgyőrhöz látogat, a Pécs a Kecskeméttel, a Győr pedig a Vasassal játszik hazai pályán.

Válasz Kiss Lászlónak

Tavaly márciusban Mészáros Ferenc váltotta a másodosztályban listavezető pécsiek kispadján a menesztett Kiss Lászlót, aki akkor az [origo]-n keresztül üzent Matyi Dezső klubtulajdonosnak, hogy ha szép játékot akar, hozza Pécsre Lionel Messit.

Kiss László a Ferencváros hétvégi, 1-0-s legyőzése után a Nemzeti Sportnak azt mondta, hogy a pécsiek kezdőcsapatából kilenc játékos is dolgozott az ő keze alatt, ő rakta le a csapat alapjait, a győztes gólt szerző, és az idén remekül játszó Nagy Olivért pedig ő fedezte fel. Mészáros Ferenc kérdésünkre elmondta, hogy soha nem foglalkozott Kiss Lászlóval, és ezután sem fog, de most az egyszer reagál elődje felvetésére. "Azokat az alapokat teljesen ki kellett cserélni. Lehet, hogy ugyanazok a játékosok játszanak, de teljesen más szisztémában, más mentális felfogásban. Nagy Olivérnél pedig meg kell nézni, hogy tavaly mennyit volt sérült, ugyanis emiatt szinte semennyit nem játszott, nem tudom, hogy miért ő fedezte volna fel. Néha úgy érzem, hogy az az okos Magyarországon, aki sokat és hangosan beszél."