Vágólapra másolva!
A sztárkluboknál szereplő labdarúgókról köztudott, hogy nagyon jól keresnek, luxuskörülmények között élnek, hétvégenként viszont általában nincsenek otthon. Mindez ideális áldozattá teheti őket a betörők számára, mint ahogyan erre már Liverpoolban és Marseille-ben is rájöttek.

Az Olympique Marseille nem kezdte jól a francia bajnokságot, hazai pályán csak döntetlenre volt képes a Sochaux ellen. Meglehet, a futballisták egy része nem tudott maximálisan a játékra koncentrálni, az elmúlt másfél évben ugyanis az Olympique Marseille hét játékosához törtek be, és rablók jártak az egyesület korábbi elnökénél, Jean-Claude Dassiernél is.

Hiltont leütötték

Amikor 2010 januárjában Stéphane M'Bia házát kirámolták, csapattársai együttérzésükről biztosították, és arra gondolhattak: micsoda szerencse, hogy ez nem velem történt. Hamarosan azonban kiderült, hogy a kameruni elleni bűncselekmény egy betöréssorozat része.

Két hónappal később Fabrice Abriel járt ugyanígy, majd André-Pierre Gignac következett, és a ghánai Ayew testvérek sem úszták meg: egyikükhöz 2010 novemberében, a másikhoz idén májusban törtek be. De ők még aránylag jól jártak, mert a rablók akkor jártak náluk, amikor nem voltak otthon - Luis González és Hilton viszont személyesen is találkozott a betörőkkel. Egy márciusi hajnalon négy fegyveres hatolt be az argentin középpályás házába, és a családot sakkban tartva elvitték a hitelkártyákat, mobiltelefonokat, illetve a játékos Bentley-ét. Mindez pár nappal a Paris Saint-Germain elleni rangadó előtt történt, González a trauma miatt nem is tudta vállalni kezdőként a játékot, csak a hajrában lépett pályára. A brazil középhátvédet pedig le is ütötték: hozzá hatan törtek be éjfél körül, és miután ártalmatlanná tették, elvitték az ékszereit, a pénzét és a Renault-ját - amit pár órával később kiégve találták meg.

Az alkalom szülte a betörőt

Hiltont annyira megviselte a támadás, hogy kijelentette: nem akar Marseille-ben maradni, hanem hazaigazol Brazíliába. "Vérzett a fejem, a gyermekeim pedig halálra rémültek" - nyilatkozta az RMC Radio nevű helyi rádióadónak.

Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat
Hilton marseille-i háza

Az OM sportigazgatója, José Anigo szerint a helyzet annyira komoly, hogy a klubnak sokkal nehezebb igazolni, mert a játékosok féltik a biztonságukat. "Ahányszor csak tárgyalok egy focistával, garanciát akar arra, hogy ez vele nem történik meg" - mesélte egy sajtótájékoztatón.

Egyes vélemények szerint azonban a sportigazgató csak saját fontosságát igyekszik hangsúlyozni, és Souleymane Diawara menedzsere, Karim Aklil az RMC-nek nyilatkozva kijelentette: "Az Olympique továbbra is élcsapatnak számít, és ezek az incidensek nem teszik kevésbé vonzóvá a játékosok számára". Az egyesület mindenesetre a városi rendőrséggel egyeztetve megerősítette a Marseille-ben szereplő labdarúgók háza körüli biztonsági szolgálatot.

A labdarúgók kirablása nem új jelenség, az elmúlt években főleg Liverpoolban kaptak rá a bűnözők. Pedig, mint utólag kiderült, az egész véletlenül kezdődött: néhány éve a 20 éves James Birch nem szándékosan Jerzy Dudekhez akart betörni, csak egyszerűen egy gazdagnak tűnő házba. A lengyel kapustól ékszerek és egy Porsche mellett elvitte a BL-érmét és a vébén is hordott mezét, és közben kipattant a fejéből az ötlet: a focisták jól keresnek, és pontosan lehet tudni, hogy mikor nincsenek otthon - amikor meccs van. Így aztán Birch később betört Peter Crouch-hoz (ahonnan egy Aston Martin mellett 200 ezer font értékű pezsgőt vitt el), majd Daniel Aggerhez (a zsákmány két autó és rengeteg ékszer volt) is. Sőt, hogy megmutassa semlegességét, az Everton két játékosát is megkárosította: Tony Hibberttől ékszereket és elektronikus cikkeket, Andy van der Meydétől többek között egy rendkívül értékes kutyakölyköt, egy Mac nevű bordeaux-i dogot vitt el.

Forrás: AFP/Paul Ellis
Crouchnak a pezsgőgyűjteményét is megdézsmálták

A liverpooliakra fogadni is lehetett

Birchöt végül elkapták, és két és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott, azonban a szellem már kiszabadult a palackból. A helyi bűnözők rájöttek, hogy a futballisták ideális áldozatok, így a sorozat tovább folytatódott.

Amikor a Liverpool 2007 májusában a Chelsea ellen játszott BL-elődöntőt, akkor José Reina lakásából vittek el ékszereket és egy Porsche Cayenne-t; Dirk Kuythöz akkor törtek be, amikor a támadó a holland válogatottban játszott; 2007 decemberében pedig az Olympique Marseille-Liverpool BL-mérkőzés alatt Steven Gerrard otthonába hatolt be négy fegyveres. A középpályás felesége, Alex Curran a két gyerekükkel otthon tartózkodott, de szerencsére nem esett bántódásuk - a családi ékszerek azonban odalettek. Az egyik elkövetőt, Martin John Wilsont később elkapták, ő hét év és négy hónap börtönbüntetést kapott.

Robbie Keane-től akkor vittek el ékszereket 2008 szeptemberében, amikor az ír csatár éppen Grúziában járt válogatott mérkőzésen, két hónappal később Lucas Leiva is betörés áldozata lett, és Jermaine Pennant otthonába is megpróbáltak behatolni - ott azonban nem jártak sikerrel. Amikor az akkoriban az Evertonban futballozó dél-afrikai középpályás, Steven Pienaar házát is kirámolták, az egyik bukmékerirodánál arra is lehetett fogadni, hogy ki lesz a következő: a favoritnak Jamie Carragher és Fernando Torres számított. A klub tiltakozására aztán a bukik törölték fogadólapjukról a morbid lehetőséget.

www.global-soccer.eu