Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy komoly kritikák érték az augusztusi időpontot, gyakorlatilag az összes európai válogatott pályára lép a szerdai FIFA-játéknapon. Ezzel együtt az érdekvédelmi szervezetek tiltakozása és a legnagyobb sztárok távolmaradása is jelzi, hogy Európának egyre nagyobb gondot okoznak a nyár végi barátságos meccsek.

Szerda este nehezen lehet majd követni a felkészülési meccsek alakulását, az európai szövetség tagállamai közül csak kettő, Andorra és Liechtenstein nem kötött le mérkőzést. A rengeteg meccs között olyan slágermérkőzések is lesznek, mint az Olaszország-Spanyolország és a Németország-Brazília párharc, ám az Anglia-Hollandia találkozót elhalasztják a londoni zavargások miatt, akárcsak a Ghána-Nigéria összecsapást.

A dömping ellenére nincs minden rendben a szerdai meccsekkel, a klubok vezetői szerint ugyanis ebben az időpontban egyáltalán nem kellene válogatott találkozókat játszani, és sok szövetségi kapitány is ezen a véleményen van.

Alexis Sánchezt két edzés után hadra fogják

A FIFA még 2006-ban alkotta meg a jelenleg is érvényben lévő versenynaptárát, a nemzetközi szervezet a 2008-től 2014-ig terjedő időszakra határozta meg, hogy mikor lehet olyan válogatott mérkőzéseket rendezni, amelyekre a klubok kötelesek elengedni játékosaikat. E naptár szerint a páratlan években, amikor sem Európa-, sem világbajnokságra nem kerül sor, tizenkét hivatalos játéknap van, míg a páros esztendőkben hét napot jelöltek ki a válogatott találkozókra.

A dátumok többségével nincsen probléma, sőt, a nemzetközi szervezet annyit könnyített a klubok helyzetén, hogy a találkozókat nem szombaton és szerdán, hanem pénteken és kedden játsszák, így az egyesületek egy nappal korábban visszakapják futballistáikat.

Akad azonban egy időpont, amely kis túlzással szinte senkinek sem jó. Az augusztusi játéknapon jobbára csak barátságos mérkőzésekre kerül sor (most is csak egyetlen Eb-selejtezőt rendeznek). Emiatt a klubok, a futballisták, de még a szövetségi kapitányok egy része is úgy érvel, hogy ebben az időpontban semmi értelme nincsen válogatott meccset játszani.

Forrás: AFP
Capello is beszólt a kedvezőtlen időpont miatt

A legfőbb gondot az jelenti, hogy a legtöbb országban még a szezon sem kezdődött el, és az egyesületek a felkészülési időszak közepén kénytelenek elengedni focistáikat. Ez fokozottan igaz a sztárcsapatokra, hiszen a topligák közül még csak a Bundesliga és a francia bajnokság rajtolt el.

Az FC Barcelona két dél-amerikai játékosa, a chilei Alexis Sánchez és az argentin Lionel Messi például csak a héten kezdte meg az edzéseket, előbbit azonban máris el kellett engedni.

Csak a brazilok örülnek a lehetetlen időpontnak

Nem meglepő tehát, hogy mind a profi futballisták szövetsége, a FIFPro, mind pedig az egyesületeket tömörítő ECA azt szeretné, hogy az augusztusi válogatott meccseket töröljék a naptárból. "Ez az időpont nagyon rossz, változtatni kell, amilyen gyorsan csak lehet" - nyilatkozta a FIFPro főtitkára, Theo van Seggelen az AP hírügynökségnek.

Az ECA részéről az AC Milan egyik vezetője, Umberto Gandini tiltakozott, szerinte az augusztusi FIFA-játéknap szimbolizálja, hogy a nemzetközi szervezet mennyire nem becsüli meg a klubokat.

A szövetségi kapitányoknak viszont elméletileg minden válogatott mérkőzés jól jön, elvégre csak ilyenkor van lehetőségük arra, hogy együtt dolgozzanak a kerettel. Ennek megfelelően akad, aki örül annak, hogy augusztusban is pályára küldheti csapatát, ilyen például a brazilok mestere, Mano Menezes. Az ő álláspontja persze érthető, hiszen a 2014-es vébét Brazíliában rendezik, vagyis a válogatottnak a 2013-as Konföderációs Kupán kívül nem lesz tétmeccse.

Forrás: AFP/Mexsport/Photosport
Csupán a braziloknak kedvez a nyár végi dátum

"Ezek a találkozók létfontosságúak, a tétmeccseket a legjobb válogatottak elleni összecsapásokkal kell pótolnunk" - jelentette ki a Németország elleni összecsapás előtt a brazil szövetségi kapitány.

Mások azonban egyáltalán nem örülnek annak, hogy ilyenkor kell összehívniuk a válogatott keretet. A franciák szakvezetője, Laurent Blanc a Chile elleni összecsapásra hangolva erről beszélt: "Nem hiszem, hogy ez a legjobb módja annak, hogy felkészüljünk az őszi tétmérkőzésekre". Az angol válogatottat irányító Fabio Capello részletesebben is kifejtette ellenérzésének okait. "Ez az időszak nagyon nehéz. Nem tudom megnézni a játékosokat, akiket be akarok hívni, nem tudom, milyen edzettségi állapotban és milyen formában vannak, és ugyanígy nem tudom, hogy az ellenfél milyen formában van" - magyarázta a BBC-nek a Hollandia elleni, végül elmaradt találkozó előtt.

A klasszisok rápihennek: Özil, Khedira, Ramos és Xavi is kihagyja a szerdát

Az angol-holland meccs nélkül is rengeteg érdekesnek ígérkező összecsapást játszanak, más kérdés, hogy a fent vázolt problémának is köszönhetően több világsztár nélkül. A német válogatott nem számíthat a Real Madrid két idegenlégiósára, Sami Khedirára és Mesut Özilre.

Forrás: AFP
Sergio Ramos az olaszok elleni meccs helyett a hétvégi Szuperkupa-döntőre hangol

A spanyoloknál kimaradt a keretből a szintén madridi Sergio Ramos, illetve a barcelonai Xavi, ám egyes vélemények szerint a hét végi spanyol Szuperkupa-döntőn mind a ketten játszanak majd, jelezve, hogy az sokkal fontosabb, mint az olaszok elleni barátságos 90 perc.

A franciáknál az a Patrice Evra jelentett sérültet, aki szombaton a kezdő tizenegyben szerepelt a Manchester Unitedben a Community Shielden

A szerdai program:

Észak-Írország - Feröer-szigetek (Eb-selejtező)
Magyarország - Izland
Németország - Brazília
Olaszország - Spanyolország
Norvégia - Csehország
Franciaország - Chile
Oroszország - Szerbia
Ausztria - Szlovákia
Lengyelország - Grúzia
Ukrajna - Svédország
Portugália - Luxemburg
Lettország - Finnország
Albánia - Montenegró
Skócia - Dánia
Szlovénia - Belgium
Bosznia-Hercegovina - Görögország
Litvánia - Örményország
Írország - Horvátország
Wales - Ausztrália
Ciprus - Moldova
Fehéroroszország - Bulgária
San Marino - Románia
Azerbajdzsán - Macedónia
Kazahsztán - Szíria
Elefántcsontpart - Izrael
Törökország - Észtország
Honduras - Venezuela
Egyesült Államok - Mexikó
Costa Rica - Ecuador
Málta - Közép-Afrikai Köztársaság
Bolívia - Panama

www.global-soccer.eu