Vágólapra másolva!
Feczesin Róbert az Egervári-érában még nem volt a válogatott keret tagja, és bár az olasz Bresciában légióskodó csatár nem tudja a mellőzésének konkrét okát, azt is el tudja képzelni, a szövetségi kapitány azért nem adott neki esélyt, "nehogy véletlenül bizonyítson". A 25 éves csatár szerint mellébeszélés, hogy mindenkit figyel a kapitány.

- Tavasszal fontos gólokkal segítette bennmaradáshoz a Serie B-ben az Ascolit, a nyári előkészületi meccseken tíz gólnál jár a Bresciában. A válogatottban mindeközben sérülések miatt csatárhiány lett, keresték a szövetségből?
- Nem, és elég rosszul viselem ezt, hiszen már az előző fél évben is jól ment a játék, nyolc gólt szereztem a Serie B-ben, ennél azt hiszem, csak Szabics Imre szerzett többet a magyar csatárok közül külföldi bajnokságban. Nem is az bánt elsősorban, hogy nem számolnak velem, hanem, hogy egyszer sem néztek meg élőben, vagy egyszer sem hívtak fel, és mondták azt, hogy azért nem kellesz, mert a válogatottnak más stílusú csatárra van szüksége. Nem egy olyan támadó szóba jött a válogatottnál, aki fele annyi gólt sem lőtt, vagy fele annyit sem játszott, mint én, és ezt azért furcsállom.

- Mióta vár a behívóra?
- Legutoljára Erwin Koemannál voltam válogatott 2008 novemberében, amikor csereként tíz percet játszottam az északírek ellen 2-0-ra megnyert belfasti meccsen.

- Egervári Sándor szerint van egy alapcsapat, és a fennmaradó helyekre bárki bekerülhet. Ön mit gondol, miért nincs nála esélye?
- Éppen ez zavar, hogy megy a mellébeszélés, miszerint mindenkinek van esélye bekerülni a válogatott keretbe, mert a stáb mindenkit figyel, ezt az állítást rajtam kívül bresciai csapattársam, Vass Ádám is cáfolni tudja, mindketten el lettünk felejtve, és azt mondták, fejlődnünk kell. Ezt a kifogást sem érzem túl reálisnak, ötödik idényemet kezdem Olaszországban - igaz, közben egy szezont a Debrecennél töltöttem -, miben lennék elmaradva egy itthon játszóhoz képest? Az lenne a korrekt, ha megmondanák az okot, miért nem kellek, akkor is bántana a dolog, de legalább tudnám, mi a baj velem.

- Nem az lehet a gond, hogy ön nem élvonalbeli csapatban játszik?
- Kaptam már olyan kérdést, amely azt feszegette, vajon ez lehet-e a háttérben, de nem hiszem, hogy a Serie B bármivel gyengébb lenne, mint az angol vagy a német másodosztály, vagy az osztrák élvonal. Márpedig ezekből a bajnokságokból is hívott már meg játékosokat a kapitány. Sok minden motoszkál a fejemben, amikor a mellőzésem valódi okát keresem. Például az, hogy talán azért nem kapok esélyt, nehogy véletlenül bizonyítsak. Látva azokat az ellenfeleket, amelyeket a felkészülési mérkőzésekre választunk, talán azért nem hív a kapitány, mert attól tart, egy gyengébb riválissal szemben menne a játék, eredményes lennék, és a legközelebbi kerethirdetés alkalmával nem tudna kihagyni. Mert ha egy sikeres bemutatkozást követően mégsem küld meghívót, mit mondana nekem? Mivel magyarázná meg azt, hogy nem számít rám, hanem inkább valamelyik általa favorizált csatárra cserél?

Az Ascoliban első meccsén egyből gólt szerzett:


- Az újságok gyakran követelik Stieber Zoltánt vagy Tőzsér Dánielt a válogatottba, az csak véletlen, hogy a kapitány mellett a sajtó is elfelejtette kissé?

- A média hajlamos egyesekből sztárt csinálni, mások sikereiről pedig elfeledkezni, az, hogy a nyolc gólom ellenére fel sem merült a nevem az újságokban, mint a kapitány figyelmébe ajánlott csatáré, nem bánt annyira, mint az, hogy a csapattól senki nem keres régóta.

- Vass Ádám és ön között a mellőzés mennyire gyakori téma a bresciai öltözőben? Hiszen Várhidi Péternél például mindketten rendszeresen kerettagok voltak. Vass korábban egy [origo]-nak adott interjúban elismerte, talán maga alatt vágta a fát azzal, hogy őszinte volt, és kifakadt, amikor több társán azt látta, nem tesznek meg mindent az U21-es válogatottban. Nem lehet, hogy az ő mellőzésébe ez is belejátszik?
- Olyankor szokott ez téma lenni, amikor kihirdetik a keretet, és megnézzük az interneten a névsort. Utána nem, mert mellette már én is megszoktam, hogy akármit csinálok, úgysem hívnak meg. Tudom, hogy minden edzőnek vannak olyan játékosai, akikhez ragaszkodik, de most is voltak olyanok, akik még újoncnak számítottak, illetve, akiket többévnyi kihagyás után hívtak meg, ami önmagában nem gond, csak ne az legyen a döntő, hogy valakit ismer-e a kapitány, hanem a mögötte lévő teljesítmény és a mutatott forma. Azt nem tudom, Ádám akkori nyilatkozatának hatása van-e a mellőzésére.

- Mondta, lehet, hogy a stílusa miatt nem kell a válogatottnál. Milyen típusú csatárnak tartja magát, milyen felállásban érzi magát a legjobban?
- Az is fekszik nekem, ha egyedül vagyok elöl, és az is, ha van éktársam, Olaszországban a 4-3-3-as felállásban játszottam már mindkét szélen, és középcsatárként is. Olyat is olvastam már, hogy valaki azzal érvelt, hogy az olasz bajnokságban uralkodó felfogás miatt nem férek bele a válogatott taktikájába, ami azért furcsa, mert az olasz focival kapcsolatban mindig ki szokták emelni, hogy mennyire nagy hangsúlyt fektetnek a taktikára.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

- Mi az, amiben a legtöbbet fejlődött Olaszországban?
- Higgadtabb lettem, és taktikailag sokkal felkészültebb.

- Hétvégén a Catania lesz az ellenfelük az olasz kupában, sem a másod-, sem az első osztály nem kezdődött még el, növelheti ez az esélyüket a továbbjutásra?
- Tavaly ugyanígy összeakadtunk velük, akkor annak csúnya vége lett, 5-1-gyel estünk ki, igaz, a gólt én lőttem. Azt várom, hogy adjunk ki mindent magunkból, remélem, a kezdőcsapatban kapok helyet, és bízom benne, hogy a góllövősorozatom is folytatódni fog.

- Sokat szerepel a bulvársajtóban, mivel barátnője, Dukai Regina modellként, műsorvezetőként és énekesként is ismert. Mennyire zavarja önt ez a felhajtás, és az, hogy része a celebvilágnak?
- Nem zavar, általában amúgy sem az én dolgaimmal foglalkoznak, ha engem keresnek, akkor leginkább futballról van szó. Nem bánom, hogy belekóstoltam ebbe a világba is a párom révén, és úgy érzem, jól tudom kezelni az ismertséget.