Vágólapra másolva!
Bár a legnagyobb sztárklubok sem spóroltak a nyáron, mégsem ők költötték a legtöbbet erősítésekre az átigazolási időszakban. Az elitcsapatok helyett az újgazdagok mozgatták meg a legtöbb pénzt, ráadásul a tradicionális nagycsapatok fél szemmel már az idén életbe lépő pénzügyi fair playre is figyelnek.

A Transfermarkt.de szerint a nyáron eddig a legtöbbet a Paris Saint-Germain költötte átigazolásokra. A lista első öt helyezettje közül egyedül a Juventus képviseli a legszűkebb elitet, legalábbis ami az egyesületek múltját, nemzetközi rajongótáborát illeti.

Mindez persze korántsem jelenti azt, hogy a legnagyobb sztárklubok visszafogták volna magukat. A Manchester United, a Liverpool, az FC Barcelona és a Real Madrid szinte ugyanannyi pénzt adott ki, de ezzel nincsenek az első hatban. Az AC Milan, a Bayern München, a Chelsea, az Arsenal vagy az Inter pedig még jobban elmarad tőlük.

A tíz legtöbbet költő klub

Paris Saint-Germain86,0 millió euró
Juventus74,5
Manchester City71,2
Atlético Madrid68,0
Napoli59,2
Málaga58,0
Manchester United57,3
Liverpool57,2
FC Barcelona55,0
Real Madrid55,0

(Az adatok az augusztus 20-i helyzetet mutatják.)

Arab és katari milliók mozgatják a játékosokat

Jelenleg a nemrég dúsgazdag tulajdonosok irányítása alá került csapatok azok, amelyeknek nem számít, hogy a kiszemelt játékos mennyibe is kerül. A PSG-t májusban vették meg katari befektetők, akik nem sajnálják a pénzt.

A Javier Pastoréért kiadott 43 millió eurónak köszönhetően az argentin középpályás a nyár második legdrágább vétele, ezt az összeget más csapat aligha fizette volna ki.

Forrás: AFP
Pastore meglepetést okozott azzal, hogy Párizsba igazolt

Ennél többet csak egy másik argentinért, Sergio Agüeróért áldoztak, akit szintén egy arab tulajdonban lévő egyesület, a Manchester City vett meg, 45 millió euróért. Gyakorlatilag ez tette lehetővé az Atlético Madridnak azt, hogy a fenti lista élcsoportjába kerüljön, mert ebből vette meg a Porto kolumbiai támadóját, Radamel Falcao Garcíát.

Ugyancsak az újgazdag kategóriába tartozik a Málaga, amely szintén a katari tulajdonosoknak köszönhetően adhatott ki a nyáron 58 millió eurót. Az andalúzok ráadásul igyekeztek szakmai szempontból is odafigyelni az erősítésekre, nem elsősorban a nagy nevekre mentek rá.

Eto'óval még a Mahacskala is bekerülhet az élbolyba

Augusztus 31-ig persze még módosulhat a lista, hiszen akad egy-két sztárklub, amelynek még korántsem kész a kerete. Az Arsenal nagy valószínűséggel nem fog megállni a jelenlegi 27,9 milliós kiadásnál, hiszen Cesc Fabregast pótolnia kell, és ugyanez még Samir Nasrira is igaz lehet.

Az Internazionalénál sok függ attól, hogy eladják-e Samuel Eto'ót az Anzsi Mahacskalának: ha igen, akkor a mostani 29 millió eurónál sokkal többet fognak költeni. Más kérdés, hogy ez esetben az Anzsi is alaposan előreugrik a ranglistán, csatlakozva a többi újgazdag egyesület közé.

A pénzügyi fair play először szól közbe

Alapvetően tehát úgy tűnik, hogy azok a csapatok sokkal bátrabban költekeznek, amelyek nem a közvetlen élmezőnybe tartoznak, hanem szeretnének oda bekerülni (vagy visszajutni, mint a Juventus), és ebben látják a megoldást. A sztárklubok viszonylagos visszafogottsága pedig részben az idén bevezetésre kerülő pénzügyi fair playvel (Financial Fair Play, FFP) magyarázható.

A szabályozás lényege, hogy a 2013-2014-es idényben már csak azok a klubok szerepelhetnek a nemzetközi kupákban, amelyek megfelelnek az FFP-nek, és mivel a csapatok pénzügyi helyzetét az előző két szezon alapján vizsgálják majd, mindez azt jelenti, hogy a kluboknak már idén nyártól oda kell figyelniük gazdasági tevékenységükre.

Az UEFA szerint a szabályozás célja, hogy "megvédje az európai klubfutball hosszú távú fenntarthatóságát és hitelességét, fegyelmet és racionalitást vezessen be az egyesületek pénzügyei terén, és csökkentse az átigazolási díjakat, illetve a játékosok fizetését."

www.global-soccer.eu