Vágólapra másolva!
K. Zoltán és L. Mátyás esetében fennáll a bűnismétlés veszélye, társaik pedig megnehezítenék a bizonyítási eljárás eredményességét, ezért a Központi Nyomozó Főügyészség indítványozta, hogy a magyar bundaügy hat gyanúsítottjának előzetes letartóztatását hosszabbítsák meg. L. Kolossal szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

"A Pesti Központi Kerületi Bíróság a 2011. július 29-i végzésében a bűnszervezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény miatt K. Zoltán és társai ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen indult büntetőügyben meghosszabbította K. Zoltán, L. Mátyás, H. Gábor, Cs. János, S. Krisztián és M. Tamás László gyanúsítottak előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb azonban 2011. október 30. napjáig. A bíróság szerint valamennyi gyanúsított esetében fennáll a szökés elrejtőzés { Be. 129. § (2) b) pont} és a bizonyítási eljárás megnehezítésének {Be. 129. § (2) c) pont} veszélye. K. Zoltán és L. Mátyás vonatkozásában emellett a bűnismétlés veszélye is { Be. 129. § (2) d) pont} fennáll. A végzés nem jogerős" - áll a Fővárosi Bíróság Sajtó-és Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának hivatalos közleményében.

A hetedik gyanúsított, L. Kolos előzetes letartóztatását a Pesti Központi Kerületi Bíróság megszüntette, és egyúttal lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben. A lakhelyelhagyási tilalom az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig tart. A végzés jogerős.

A sajtóközlemény kiemeli, "feltehető, hogy a gyanúsítottak jelenléte az eljárási cselekményeknél csak a legszigorúbb kényszerintézkedés meghosszabbításával biztosítható."

Mivel az eljárás jelenlegi szakaszában az elkövetői kör felderítése még folyamatban van, lehetne tartani attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon a még ki nem hallgatott személyek befolyásolásával vagy más módon meghiúsítanák vagy megnehezítenék a bizonyítási eljárás eredményességét.

K. Zoltán és L. Mátyás tekintetében az is megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követnének el.

A gyanúsítottak közül hárman jelenlegi vagy volt labdarúgók, négyen jelenleg is aktív játékvezetők, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy nemzetközi, távol-keleti központból kiinduló szervezet tagjaiként meccseket igyekeztek befolyásolni annak érdekében, hogy ázsiai kötődésű fogadóirodákban sportfogadásokon jelentős nyereményekre tegyenek szert.