Vágólapra másolva!
A Premier League-ben és a Bundesligában már megkezdődtek a küzdelmek, a következő a sorban a spanyol labdarúgó-bajnokság lehetne, ám sztrájk miatt a Primera División első két fordulója elmaradhat. A futballisták ugyanis biztosítékokat szeretnének a ligával kötendő kollektív szerződésben arra az esetre, ha a klubok elmaradnak a fizetésekkel.

A németet és az angolt követően a topligák közül harmadiknak a spanyol bajnokságnak kellene elrajtolnia: a Primera División első fordulóját az augusztus 20-i hétvégére írták ki. Egyre valószínűbb azonban, hogy a spanyol drukkereknek egészen szeptemberig kell várniuk, hogy kedvenceiket viszontlássák a pályán, hiszen a futballisták szakszervezete sztrájkot tervez az első két játéknapra.

Mivel szeptember első hétvégéje hivatalos FIFA-játéknap a válogatottak számára, így ha a sztrájk elkezdődik, akkor az első fordulót csak szeptember 11-én rendezik.

Egy évig fizetés nélkül

A Spanyol Labdarúgók Szövetsége (AFE) a múlt héten sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a játékosok nem veszik fel a munkát az első két bajnoki fordulóban. A szervezet elnöke, Luis Rubiales (aki 2009-ben vonult vissza, és pályafutása során összesen 53 alkalommal játszott az élvonalban) kijelentette: a focisták addig nem lépnek pályára, amíg az AFE meg nem egyezik a profi ligával (LFP) a kollektív szerződésekről. A sajtótájékoztatón közel száz futballista támogatta a szakszervezetet, jelen volt többek között Iker Casillas, Carles Puyol és Fernando Llorente is.

Az AFE és az LFP azért nem tudott megállapodásra jutni a kollektív szerződés ügyében, mert a futballisták pénzügyi garanciákat szeretnének azon társaik számára, akiknek a klubjuk tartozik.

A liga annyit tudott megígérni, hogy ennek érdekében szezononként tízmillió eurót különít el, azonban az AFE úgy véli, hogy ez túl kevés, figyelembe véve, hogy a játékosoknak már most közel ötvenmillió euróval tartoznak.

Az első és a második osztályban összesen mintegy kétszáz játékos nem kapta meg a teljes bérét. Az élvonalba most feljutott Rayo Vallecanónál például van olyan, aki 14 hónapon keresztül nem kapott fizetést, a végén már arra sem volt pénze, hogy megtankolja az autóját, és így nem tudott edzésre menni.

A spanyol adóhatóság 694 milliót követel

"Nem arról van szó, hogy több pénzt szeretnénk, egyszerűen csak azt akarjuk, hogy betartsák a szerződésben foglaltakat" - jelentette ki Rubiales, aki azt is szerette volna belevenni a kollektív szerződésbe, hogy az a futballista, aki három hónapig nem kapja meg az őt megillető fizetést, felbonthassa szerződését.

A liga a spanyolországi sportfogadásokból származó bevételek tíz százalékát megkapja - az AFE szerint ebből nyugodtan félre lehetne tenni a futballisták anyagi biztonsága érdekében. Az LFP szerint azonban a követelt összeg nem áll rendelkezésre. A liga elnöke, José Luis Astiazarán kijelentette: "Nem tudunk olyan pénzt megosztani, amely nem a miénk".

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A spanyol sportlapok mindenesetre felhívták a figyelmet arra, hogy Astiazarán 2001 és 2005 között a Real Sociedad elnöke volt, és irányítása alatt a baszk egyesület tízmillió eurós adósságot halmozott fel. "Elképesztő, hogy az LFP élén egy olyan ember áll, aki majdnem tönkretette a Sociedadot" - írta a barcelonai Sport kolumnistája, Emilio Pérez de Rozas.

A spanyol egyesületek anyagi helyzete tragikus: az első két osztály klubjainak összes tartozását 3,5 milliárd euróra becslik, ebből 694 millió az adóhatóságnak járna.

Pótolni szinte lehetetlen

A sztrájkfenyegetés tehát a jelek szerint nagyon is valós, ugyanakkor, ha az első két forduló tényleg elmarad, akkor a feszített program mellett szinte lehetetlen lesz bepótolni.

A bajnokságnak május 13-án be kell fejeződnie, hiszen 2012 nyarán Európa-bajnokságra kerül sor, és a szakértők úgy számolnak, hogy a sztrájknak a karácsonyi bajnoki szünet lehet az áldozata, pedig ezt szintén az AFE harcolta ki a futballisták számára. Nem csoda, hogy az AS egyszerűen csak katasztrofálisnak nevezte a jelenlegi helyzetet.

A spanyol bajnokság történetében a profi futballisták már háromszor sztrájkoltak. Először 1979 márciusában, nem sokkal az AFE megalakulása után: akkor azt követelték, hogy a klubok ne tartsák meg a játékjogukat a szerződésük lejárta után, és hogy ők is ugyanúgy részesei legyenek a társadalombiztosítási rendszernek.

Akkor egy forduló maradt el, és a focisták elérték céljukat; két évvel később pedig az első két játéknap maradt el, mert a labdarúgóknak elegük volt abból, hogy a klubok tartoznak nekik.

A legérdekesebb a harmadik sztrájk volt: 1984 szeptemberében szintén az adósságok miatt történt, de forduló nem maradt el, hanem a csapatok az ifistákat, illetve az amatőr játékosokat küldték a pályára.

Az FC Barcelonában például Urruti, Migueli, Schuster vagy Archibald helyett López López, Abellán, Lobo vagy Padilla játszott, míg a Real Madridban Camacho, Butragueno, Valdano és Stielike helyett Bugallo, Geni, Mandía és Salmerón futott ki a pályára.

www.global-soccer.eu