Vágólapra másolva!
A cremonai ügyészség és az Olasz Labdarúgó Szövetség szerint két Serie A-ban szereplő klub, az Atalanta és az Udinese mellett még tizenhat futballcsapat lehet érintett az olasz bundaügyben. A fogadási botrányban huszonhat személy szerepét is vizsgálják, köztük van az olasz válogatott két egykori csillaga, Giuseppe Signori és Cristiano Doni is.

A 2006-os bundabotrány után öt évvel ismét botrányoktól hangos az olasz labdarúgás. A cremonai ügyészség még tavaly novemberben kezdte meg a vizsgálatot néhány gyanús mérkőzést vizsgálva, és a nyomozás során gyorsan rájött, kiterjedt bűnszervezetről van szó, amely elsősorban a harmadosztályban (Lega Pro) próbálta meg manipulálni a mérkőzéseket, de a Serie B-ben, sőt, az élvonalban is tevékenykedett.

Az Olasz Labdarúgó Szövetség keddi tájékoztatása szerint 18 klub lehet érintett az ügyben, közülük kettő - az Atalanta és az Udinese - az élvonalban szerepel, de akad három Serie B-s együttes az Ascoli, a Verona és a Sassuolo is.

A klubok többsége azonban a harmadosztályból kerül ki, de az Alexandria, a Cremonese, a Benevento, a Ravenna, a Virtus Entella, a Piacenza, az Esperia Viareggio, a Portogruaro, a Taranto, a Spezia, illetve a Reggiana mellett két amatőr együttes, a Cus Chieti és Pino Di Matteo is besározódhatott.

Az olasz szövetség az augusztusban kezdődő meghallgatások során 26 egykori játékost és tisztségviselőt, sportvezetőt is kihallgat, köztük olyan hírességeket, mint a Lazio olasz válogatott csillagát, a Sopronban is megfordult Giuseppe Signorit, vagy az Atalanta veterán középpályását, a szintén válogatott Cristiano Donit.

Összesen 18 gyanús mérkőzést vizsgálnak, beleértve egy Inter-Lecce mérkőzést is. Az ANSA olasz hírügynökség úgy tudja, ha az állítások bizonyítottá válnak, úgy az Atalantát kizárhatják az első osztályból, míg Doni hároméves eltiltásra számíthat.