Vágólapra másolva!
Az újonc Diósgyőr 1-1-es döntetlent ért el az előző szezonban bronzérmes Ferencváros otthonában a labdarúgó NB I második fordulójában. A vendégek kilenc emberrel fejezték be a mérkőzést. A két csapat szurkolói tíz percig csendben drukkoltak a kormány sporthuliganizmusra vonatkozó törvénycsomagja miatt.

Labdarúgó NB I, második forduló:
Ferencváros - Diósgyőr 1-1 (1-0)
Budapest, Albert-stadion, 5000 néző
v.: Garcia Miquell (chilei)
FTC: Ranilovic - Balog, Otten, Grúz, Junior - Fülöp, Lisztes (Tóth B., 57.), Maróti (Józsi, 69.), Andrezinho (Somalia, 74.) - Oláh, Abdi
DVTK: Rados - Vadász, Budovinszky, Gal, Gohér - Gallardo, Lippai, Abdouraman - Luque (Dobos, 90.), Menougong (Carreno, 58.), Seydi (Pál Sz., 58.)
gól: Abdi (4.), illetve Luque (68.)
sárga lap: Andrezinho (66.), illetve Abdouraman (28.), Gallardo (34., 38.), Menougong (58.)
piros lap: Gallardo (38.), Pál (84.)

A Ferencváros az első támadásából gólt szerzett: a visszatérése óta először pályára lépő Lisztes egy kiváló passzal szolgálta ki Abdit. Ezt követően a hazaiak szinte teljesen visszaálltak, így a vendégek irányították a játékot. A Diósgyőr nem tudott egyenlíteni, bár Menougongnak nem sok hiányzott, gyönyörűen ollózott a kapuba, ám a chilei játékvezető les miatt nem adta meg a találatot. A 38. percben emberelőnybe került a Ferencváros: Gallardo négy percen belül két sárgát kapott.

A fordulást követően, a szakadó esőben már sokkal inkább a létszámfölényben futballozó Ferencváros akarata érvényesült, ám a zöld-fehérek nem tudtak komoly helyzetet kialakítani. Úgy tűnt, fárad a Diósgyőr, inkább pontrúgásokat követően veszélyeztetett, de ez is elég volt ahhoz, hogy egyenlítsen: Luque csavart be mesterien egy szabadrúgást. A 84. percben a csereként beállt Pált is kiállította a játékvezető, de a Diósgyőr kilenc emberrel is pontot szerzett az Albert-stadionban.

Tíz percig csendesek voltak, fél óráig egymást sem szidták a szurkolók

A két csapat szurkolói úgy döntöttek, hogy tíz percig nem drukkolnak a kormány sporthuliganizmusra vonatkozó törvénycsomagja miatt, meglepő volt hallani, amint egyik pillanatról a másikra hangzavar lett az Albert-stadionban.

Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a fanatikusok egyszerre számoltak vissza tíz másodpercről, majd ugyabban a pillanatban nagy hangorkánban törtek ki. Tíz percig mindkét tábor előtt az a felirat volt kitéve, hogy "Most szurkol a rezsim!", majd kicserélték arra, hogy "Most szurkolnak a bűnözők!". A Fradi egyik ultracsoporja ellenben azt írta ki, hogy: "Ti vagytok a bűnözők, nem mi!"

A szurkolók 30 percig nem ellenségeskedtek, ekkor azonban a diósgyőriek elkezdték piszkálni a hazaiakat a szokásos, durva káromkodásokkal vegyített rigmusokkal.

A szópárbajba a ferencvárosiak is csatlakoztak, és innentől minden a megszokott módon zajlott a nézőtéren, egymást ugyanúgy szidták a drukkerek, mint máskor - pedig sokáig úgy tűnt, hogy a meccs előtt elszívták a békepipát a fanatikusok, és ezúttal 90 percre félreteszik a sérelmeiket.

Az Üllői úti felüljárón az első félidőben megjelent egy hosszú hajú drukker, akit két rendőr kísért el. A kitartó szurkoló - aki mindenképp ingyen akart meccset nézni - a második félidőben visszatért, a rendőrök megint csak elvezették.


Percről percre

A hazai csapat már a 4. perc vezetést szerzett: a visszatérése óta először a kezdőcsapatba jelölt Lisztes remek passzal ugratta ki Abdit, aki az ötös bal sarkáról elegánsan ellőtt Rados mellett.

Sokáig egyetlen helyzetet sem alakítottak ki a csapatok, mígnem a 23. percben Junior szöktette Oláht, aki kevéssel lőtt a kapu mellé.

A 28. percben Abdouraman visszahúzta az utolsó emberként megiramodó Oláht, a játékvezető azonban csak sárgát adott a diósgyőri játékosnak.

A 32. percben Luque 32 méteres bivalyerős szabadrúgása erősen szitált a levegőben, Ranilovicot meg is zavarta a labda, de ki tudta ütni, majd Abdouraman szép gólt ollózott, pechjére lesen volt.

Forrás: MTI/Beliczay László
Gohér és Andrezinho párharca

Gallardo négy percen belül kétszer is keményen szabálytalankodott (a második esetnél Otten a levegőben óriásit repült), először sárgát, másodszor pedig egyből piros lapot kapott.

Az első félidő Oláh 17 méteres emelésével zárult, a labda a kapu felett hagyta el a játékteret.

Második félidő

Nyolc percig nem volt helyzet, ekkor Junior 30 méterről jócskán mellé lőtt. Az eső zuhog, Prukner László cserélt: a nagyon aktív, de 56 perc alatt elfáradt Lisztes helyére a közönségkedvenc Tóth Bence állt be a Fradiban. Benczés Miklós kettőt is cserél, beállt Enrique Carreno, illetve Pál Szabolcs.

Nem is látszik igazán, hogy a Diósgyőr emberhátrányban van: a 61. percben Luque ívelt a kapu elé, az ötösön belül egyedül hagyott Abdouraman csak centikkel maradt le a labdáról.

A 68. percben Grúz szabálytalansága után pontrúgáshoz jutott a vendégcsapat, és Luque 23 méterről szépen csavart a bal alsóba, Ranilovic mindhiába vetődött (1-1).

Három perccel később a diósgyőri tizenhatos bal sarkáról, szabadrúgásból Tóth centikkel lőtt a jobb pipa fölé.

Előbb Józsi jött be Maróti helyére, majd Andrezinhót váltotta Somalia. A Fradi letámad, a Diósgyőr csak védekezik.

Oláh 17 méteres lövése alig szállt el a jobb kapufa mellett.

A 84. percben kettős emberhátrányba került a Diósgyőr: a csereként beállt Pál Szabolcs egy kemény becsúszás miatt kapott piros lapot.

Junior 19 méteres, nagy erővel meglőtt, ívelt lövését látványos vetődéssel hárította Rados a 86. percben. Két percre rá Somalia lapos lövése kerülte el a diósgyőri kaput. A hajrában a hazaiak sorra hagyták ki a helyzeteket, az utolsót Oláh puskázta el: a 92. percben középtávolról fölé lőtt.

Prukner László csapatának ez a második döntetlenje az NB I-ben, míg a Diósgyőrnek már négy pontja van.

Az állás:
1. DVSC-TEVA 2 2 - - 7-2 6 pont
2. Lombard Pápa Termál FC 2 2 - - 3-0 6
3. Pécsi MFC 2 2 - - 3-1 6
3. Győri ETO 2 2 - - 3-1 6
5. Diósgyőri VTK 2 1 1 - 5-2 4
6. Videoton FC 1 1 - - 4-0 3
7. Kecskeméti TE 2 1 - 1 6-3 3
8. Budapest Honvéd 2 1 - 1 5-4 3
9. MVM Paks 2 1 - 1 3-6 3
10. Ferencváros 2 - 2 - 3-3 2
11. Kaposvári Rákóczi 2 - 1 1 2-6 1
12. BFC Siófok 1 - - 1 0-2 0
12. Újpest FC 2 - - 2 0-2 0
14. Haladás Sopron Bank 2 - - 2 2-5 0
15. Vasas-Híd 2 - - 2 3-7 0
16. ZTE FC 2 - - 2 1-6 0

Góllövőlista:
3 - Coulibaly (DVSC), Maric (Pápa)
2 - Danilo (Honvéd), Foxi (Kecskemét), Horváth Zs. (Pécs), Kulcsár T. (DVSC), Luque (DVTK), Seydi (DVTK), Vasiljevic (Videoton)
1 - Abdi (FTC), Alves (Videoton), Bartha (Paks), Böde (Paks), Dinjar (Győr), Dudás (Győr), Felix (FTC), Gáspár (Vasas), Gohér (DVTK), Gyurcsó (Kecskemét), Hajdú (Honvéd), Hrepka (Paks), Kenesei (Haladás), Kulcsár D. (Vasas), Lovric (Honvéd), Nagy O. (Pécs), Nikolics (Videoton), Novák (Honvéd), Okuka (Kaposvár), Otten (FTC), Peric (Kaposvár), Pilibaitis (Győr), Savic (Kecskemét), Simic (Vasas), Simon A. (Kecskemét), Stokic (Kecskemét), Szakály (DVSC), Tóth P. (Haladás), Varga R. (ZTE), Yannick (DVSC)

A 3. forduló programja:
július 29., péntek:
Győri ETO FC - Haladás Sopron Bank 19 ó

július 30., szombat:
Budapest Honvéd - Vasas-Híd 17.30
Pécsi MFC - ZTE FC 19 ó
BFC Siófok - Újpest FC 19 ó
Kaposvári Rákóczi - Videoton FC 20 ó

július 31., vasárnap:
Diósgyőri VTK - Kecskeméti TE 16 ó
DVSC-TEVA - Ferencváros 18 ó
MVM Paks -Lombard Pápa Termál FC 19 ó