Vágólapra másolva!
Gángó Andráson a Fulham sztárjai sem tudtak kifogni a 0-0-ra végződött Európa Liga-selejtező feröer-szigeteki visszavágóján, amelyet a helyiek az ország eddigi legnagyobb klubsikerének tartanak. Az NSÍ 27 éves kapusa boltvezetői állása mellett futballozik, de nagyon szeretné egy erősebb csapatban is kipróbálni magát magát, és szerinte erre most van a legnagyobb esélye. A fűnyírást és a gereblyézést hamar megunta, a bálnavadászat megdöbbentette, a legnagyobb bókot pedig az angol válogatott Andy Johnsontól kapta.

- Volt még dolga a Fulham-meccs előtt?
- Csütörtökön mindenki szabadnapot vett ki, 10 órakor találkoztunk, és ettől kezdve már az egész napot együtt töltöttük, de pont nekem még be kellett rohannom az élelmiszer-üzletembe, mert történt egy-két váratlan dolog. Negyed óra alatt végeztem, és utána már csak a meccsre koncentrálhattam.

- Ahol aztán hiába próbálkozott az angol válogatott Zamora vagy az ír Duff - akiért a Chelsea 2003-ban 17 millió fontot fizetett -, nem lehetett önnek gólt lőni.
- Nem, pedig nem kímélték a kapumat. Volt ott éles szögből leadott bombalövés, amelyet kitoltam, egy kiugratás után Andy Johnson próbált átverni sikertelenül, de fejeseket is védtem, kellett öklöznöm, szögleteket lehúznom, védőn megpattant labdát elkapnom. Szerencsére mindegyik esetnél résen voltam. Pedig komolyan vette a meccset a Fulham, Murphyn és Dempsey-n kívül mindenki rendelkezésre állt.

- Számítottak arra, hogy elérhető egy ilyen jó eredmény, mint a 0-0?
- Az első meccsen 3-0-ra kikaptunk, így nem volt reális esélyünk a továbbjutásra. Eldöntöttük, hogy védekezni fogunk, és megpróbálunk sikeresebb kontrákat vezetni, mint Londonban, ezúttal volt pár jó támadásunk, egy alkalommal egy 8-10 passzos akciót is tudtunk vezetni. Ahogy telt az idő, egyre frusztráltabbak lettek az angolok, legfőképpen Zamora, akit nagyon zavart, hogy nem tud nekem gólt lőni.

- Az angol lapok szerint mindkét meccsen jól védett. Milyen reakciók jutottak el önhöz?
- Már az első meccs után is jó sajtóm volt Angliában, a Daily Mail a meccs emberének választott, a CNN Duffot emelte ki, de hozzátette, hogy "a vendégek kapusa közel volt ahhoz, hogy elvegye tőle ezt a díjat". A Fulham alelnöke a mi elnökünk előtt dicsért engem, a legjobban azonban annak örültem, amikor a visszavágó második félidejében egy szögletnél odajött hozzám Andy Johnson, és azt mondta: "Kétszer a meccs legjobbjának lenni, ez igen, haver!" A feröeri sajtó a valaha volt legnagyobb klubsikernek nevezte a 0-0-t.

- Gera Zoltánt az elmúlt fél évben ez a Fulham alig játszatta. Befért volna?
- Mindenképpen. Azért ne felejtsük, hogy alapembere volt a 2010-es csapatnak, helye lehetne ebben a csapatban is, de sok dolog közrejátszik abban, hogy ki, mikor és miért játszik vagy nem.

- Hogy került a Feröer-szigetekre?
- 2006 januárjában Gyirmóton befejeztem, és egy dániai sportiskolába kerültem, ahol egy harmadosztályú csapat éllovasával edzettem, és már majdnem aláírtam, amikor jött egy lehetőség. Talán meglepő, de a sportiskola egyik tanulója jelezte, hogy az ÍF csapatánál nincsenek megelégedve a kapussal, és az edző szeretne megnézni. Ezután kijöttem fél évre, és öt év lett belőle.

Forrás: Birita Hansen

- Miképp lett önből boltvezető?
- A végzettségem már otthon megvolt hozzá, de a foci mellett először egy kommunális szolgáltatónál dolgoztam: füvet nyírtam, gereblyéztem, de ez nem tetszett, nem volt nagy kivívás. Ezután egy boltnál kezdtem el félállásban dolgozni, először a gyümölcsosztályon árut pakolgattam, majd szép lassan feljebb kerültem a ranglétrán, nyomultam, dolgoztam keményen, és boltvezető lettem.

- Arrafelé nagy hagyománya van a bálnavadászatnak, az sohasem vonzotta?
- Amikor először megláttam egy bálnát, akkor eléggé kikerekedett a szemem, Fehérvárcsurgón én nem ehhez voltam szokva, maximum egy kismalachoz. De amikor végiggondoltam, hogy mit látok, rájöttem: tulajdonképpen nincsen sok különbség egy disznóölés és egy bálnavadászat között. A látvány ugyan sokkoló volt, a hétméteres bálna lebökése érdekes, de tudni kell, hogy ezt nem élvezetből csinálják, nincs ebben semmi kivetnivaló, a bálna hagyományosan a birka és a hal melletti harmadik húsféleség, amihez a helyiek az idők során hozzá tudtak jutni.

- A boltvezetés és a futball mellett a feröeri U21-es válogatott kapusedzőjeként is dolgozik. A pénzért vagy a megtiszteltetésért végzi ezt a munkát?
- Több éve segítem a csapatot, pedig egy koronát sem láttam még belőle, de nem is a pénzért csinálom. Büszke vagyok arra, hogy egy válogatottnál dolgozhatok, ez a legnagyobb dolog, amit elértem sportemberként, egyúttal ez volt a gyerekkori álmom is.

Az NSI-Fulham meccs összefoglalója:



- A magyar drukkerek most felkapták a fejüket, hogy ki is az a Gángó András, aki lenullázott egy Premier League-csapatot. Hogyan értékelné saját magát, miben jobb önnél Petr Cech vagy mondjuk Király Gábor?
- Tízéves koromban a Gázszer focisulijában kezdtem védeni, majd a Győri ETO-ban megkaptam az alapokat, amit persze azóta is igyekszem tökéletesíteni. A különbség köztem, Cech és Király között, hogy én Feröeren játszom, míg ők a Premier League-ben, illetve a Bundesliga II-ben, így nem lehet minket egy lapon említeni. De ha azt nézzük, hogy lejátszottunk két meccset a Premier League nyolcadik helyezettjével, és kétszer a mezőny legjobbjának választottak, az azért nem rossz. Én még akkor fejlődhetek, ha egy olyan helyre kerülök, ahol komoly tétmeccseket játszhatok erősebb csapatok ellen.

- A Fulham Somogyi Csabát egy másodosztályú magyar csapatból igazolta le pénteken. Az nem merült fel a kupában való remeklése után, hogy akár ön is lehetne a londoniak cserekapusa?
- Hogy miért pont őt igazolták le, nem tudom, egy évvel fiatalabb nálam, és jól ismerem, talán én későn jöttem be a képbe. Mindenesetre csütörtökön sok megfigyelő látott a stadion páholyából, és néhány átigazolási pletyka rögtön felmerült. Ha most nem történik semmi, akkor nem tudom, minek kell történnie ahhoz, hogy erősebb csapathoz igazoljak, hiszen máskor nem lát senki.

Forrás: Teamtalk.com

- A havi költségeihez mennyiben járul hozzá a foci?
- Nélküle is megélnék a boltvezetői állásomból, itt ugyanis nincsen sok pénz a fociban, az amatőr csapatokra nagyon rossz hatással volt a gazdasági válság, a legtöbb szponzor csak szívességből adott támogatást. Van olyan játékos, aki tényleg csak egy pár focicsukáért játszik, igaz, a meghatározó játékosok kereshetnek valamennyi pénzt.

- Jól látom, alig várja, hogy egyszer profi kapus lehessen?
- Jól érzem magam itt a barátokkal, teljes az életem, de egy hiányérzetem azért van: szeretném magam magasabb szinten is kipróbálni kapusként.