Vágólapra másolva!
Európán kívül még sosem fizettek annyi pénzt egy futballistáért, mint amennyit a brazil Corinthians kínál Carlos Tévezért, és bár a Manchester City kevesli az argentin csatárért ajánlott 40 millió eurót, az üzlet így is beférne minden idők húsz legdrágább átigazolása közé. A brazil klubok gazdaságilag rendkívül megerősödtek az utóbbi időben, és immár a fizetéseket tekintve is versenyképesek az európai sztárcsapatokkal.

Mozgalmas napokat tudhat maga mögött Carlos Tévez. A csatár a Copa Américán csereként lépett pályára az Uruguay elleni negyeddöntőn, és a tizenegyespárbajban az ő elrontott büntetője jelentette, hogy a házigazdák még a legjobb négy közé sem jutnak be. Nagyon úgy tűnt, hogy Tévez fejben valahol máshol járt, ami abból a szempontból érthető, hogy jelenleg nem tudni, hol folytatja pályafutását. A Manchester Cityt szeretné elhagyni, és egykori klubja, a Corinthians visszacsábítaná Dél-Amerikába, a nagy kérdés már csak az, hogyan tudja a brazil klub kifizetni az angolok által kért csillagászati összeget.

A gazdasági fejlődés a focinak is jót tesz

A jelek szerint a jelenleg a brazil bajnokság első helyén álló egyesület angol lapértesülések szerint az első körben 40 millió eurót kínált a Citynek, az angolok azonban erre az ajánlatra nemet mondtak. Július 18-án, hétfőn aztán ellentmondó hírek láttak napvilágot a játékos átigazolásáról: a manchesteriek trénere, Roberto Mancini azt nyilatkozta, hogy a két klub megállapodásra jutott, és már csak a focistának kell megegyeznie a brazilokkal. A Corinthians viszont később hivatalos közleményt adott ki, amelyben azt állította: újabb ajánlatukra a City válaszolt, és az elnökség hamarosan elemzi, hogy ezt elfogadják-e, vagy nem. Túl sok idejük nincsen, mert Brazíliában az átigazolási időszak július 20-án zárul.

Akárhol is folytatja Tévez, a Corinthians második, 40 millió fontos ajánlata kifejezetten elgondolkoztató, hiszen eddig nem volt jellemző a brazil klubokra, hogy ekkora összegeket fizessenek ki, vagy olyan focistákat csábítsanak el Európából, akik még nincsenek túl pályafutásuk zenitjén.

Ha hasonló átigazolásra nem volt is példa korábban, ugyanakkor több jel is mutatott arra, hogy Brazíliában a csapatok egyre több pénzből gazdálkodhatnak. Mindez nagy részben az ország fejlődő gazdaságának köszönhető, ami lehetővé teszi, hogy a brazil klubok képesek elcsábítani a kontinens legjobb futballistáit (az idei bajnokságban 12 argentin, 4 uruguayi, 3-3 paraguayi, kolumbiai és chilei szerepel), és anyagi szempontból is alternatívát tudnak nyújtani a feltörekvő hazai tehetségeknek.

A sztárfizetéseket a szponzorok állják

Míg 2010-ben Európában a klubok 29 százalékkal kevesebbet költöttek új focistákra, addig Brazíliában 63 százalékkal nőtt az igazolásokra kiadott összeg. A brazilok a fizetéseket tekintve is egyre versenyképesebbek: a Milantól hazaigazolt Ronaldinho a pletykák szerint heti 100 ezer fontot keres, Neymarnak a Santosnál heti 55 ezer font a bére, míg a Corinthiansnál a portugál Sportingtól hazaigazolt Liedson hetente 40 ezer fontnak megfelelő összeget kap.

Ezeket a béreket szponzorok segítségével tudják kifizetni: Ronaldinho esetében a Traffic nevű sportügynökség, egy sportszergyár (Olympikas) és egy élelmiszerlánc (Batavo) dobja össze a pénzt, Neymar bérét egy másik sportszergyártó (Nike) és egy telekommunikációs cég (Nextel) állja, a Fluminensénél pedig egy gyógyszergyár (Unimed) teszi lehetővé, hogy a riói egyesület biztosítani tudja az Európából hazaigazolt Fred, Belletti és Deco fizetését.

A Tévezért ajánlott 40 millió font azonban még így is elképesztően magas: ilyen sokat még csak európai klub fizetett, és a transzfer ezzel az összeggel beférne minden idők húsz legdrágább átigazolása közé - ráadásul a City erre is nemet mondott, vagyis a Corinthians alighanem ismét emeli a tétet.

Angol lapértesülések szerint a City 50 millió fontot szeretne kapni, ez a sportág történetének hatodik legdrágább átigazolása lenne, Tévezt csak Cristiano Ronaldo, Zinédine Zidane, Zlatan Ibrahimovic, Kaká, Luis Figo és Fernando Torres előzné meg.

Joorabchian ismét színre lép

A Corinthians Brazília egyik legnépszerűbb klubja, becslések szerint 26 millió drukkere van az országban, vagyis a szponzorok számára kifejezetten vonzó. Nemrég kötött egyéni szerződést a mérkőzéseinek közvetítési jogáról, ami évi 40 millió fontos bevételt jelent a számára, mezszponzorától a Neo Quimica nevű gyógyszeripari cégtől pedig évi 23 millió fontot kap. A tervek szerint 2013-ban adják át a klub új stadionját, amely a világbajnokságra épül, és 65 ezer férőhelyes lesz - a jelenlegi arénába, a Pacaembuba 40 199-en férnek be. Ez extra bevételt jelent a Corinthiansnak, de a szakértők szerint még ez is kevés ahhoz, hogy saját forrásból megvehessék Tévezt.

"Nincs olyan brazil klub, amely külső pénzügyi segítség nélkül megengedhetne magának egy ilyen igazolást" - jelentette ki Amir Somoggi, a BDO RCS nevű brazil sportmarketing- és tanácsadó cég főmunkatársa a Guardian újságírójának. Éppen ezért az üzletbe valószínűleg Kia Joorabchian is beszáll - az az üzletember, aki annak idején főszerepet vállalt abban, hogy Tévez a Boca Juniorsból a Corinthiansba szerződött még 2005-ben. Cége, a Media Sport Investment (MSI) akkor a klub résztulajdonosa lett, és megszerezte a focisták játékjogának bizonyos részét is - ebből akkor lett gond, amikor Tévez Angliába igazolt, ott ugyanis a futballisták nem lehetnek "harmadik fél" tulajdonában, csak valamelyik klubnál. A Manchester City az MSI-től vette meg a csatárt, és nincs kizárva, hogy megint neki fogja eladni.

www.global-soccer.eu