Vágólapra másolva!

Hazugságvizsgálattal és béremeléssel küzdenek a bunda ellen Dél-Koreában

A Koreai Köztársaság labdarúgóligájának vezetői bejelentették, a jövőben hazugságvizsgálattal próbálják meg kiszűrni a sportágat jelenleg uraló korrupciót.

Komoly veszélybe került a dél-koreai labdarúgás jövője, a Koreai Köztársaság kormánya ugyanis kijelentette, az egy hónapja kirobbant helyi bundabotrány miatt akár be is szüntetheti a bajnokságot.

Az eddigi vizsgálatok alapján tíz labdarúgót örökre eltiltottak a labdarúgástól, közülük nyolcan a Deajeon Citizenben szerepeltek. Összesen hat csapat 46 játékosa és 11 bukméker ellen emeltek vádat.

Miután a megvesztegetési ügy az ország legjobb labdarúgóit érintette, a helyi szövetség döntése értelmében minden játékost poligráfos hazugságvizsgálatnak kell alávetni. A korrupció visszaszorítása érdekében a labdarúgóknak kötelező jelleggel felvilágosító szemináriumokon kell részt venniük, aki ezeket elmulasztja, azok játékjogát felfüggesztik.

Az élvonalban (K-League) emellett duplájára emelik a játékosok minimálbérét, hogy ezzel is elvegyék kedvüket a kísértéstől. A BBC úgy tudja, a jelenlegi minimálbér 11 ezer dollár, ami az átlagjövedelem felénél is kevesebb.