Vágólapra másolva!
Országszerte tiltakoznak a szurkolói csoportok a kormány sporthuliganizmusra vonatkozó törvénycsomagja ellen, amely az eddigi szabálysértéseket bűncselekménnyé minősíti, és akár hároméves szabadságvesztéssel is sújthatja a rendbontókat. A szurkolók leginkább azt sérelmezik, hogy a sokszor kétes előéletű biztonsági emberek szerintük a rendőrökével azonos jogokat kapnak a stadionokban, ezért a "valóságot bemutató" videoüzenetek közlésére készülnek.

A hétvégi, idénynyitó bajnoki fordulóban az újpesti, a diósgyőri és a debreceni szurkolók is a lelátóról való kivonulással jelezték, hogy elégedetlenek a szeptembertől életbe lépő szigorítással, és nagyszabású tiltakozásra készülnek a ferencvárosi drukkerek is.

"Érthetetlen rendeletnek tartjuk, amely kriminalizálja a szurkolókat, mert eleve úgy áll hozzánk, mintha potenciális bűnözők lennénk" - mondta az [origo]-nak Olajos Iván a Ferencváros Szurkolók Szövetségének (FSZSZ) elnöke. "Leginkább a felelősség elhárítását érzem ezen a törvényen, innentől kezdve a klub bármit megtehet, így a problémák kezelése is az ő feladata lesz az állam helyett. A rendőrségnek meg eddig is egy előre megadott kvóta szerint kellett begyűjtenie pár embert, annyi lesz a különbség, hogy ezek a szurkolók most börtönbe kerülnek."

A büntető törvénykönyv módosításával a jövőben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, aki sportrendezvényen a létesítmény nézőktől elzárt területére jogosulatlanul belép - azaz például beszalad a pályára -, vagy oda bármit bedob. Három évig terjedő büntetés jár, ha a rendbontást csoportosan, felfegyverkezve vagy különös visszaesőként követik el. Az elkövetők őrizetbe vehetők, előzetes letartóztatásuk elrendelhető. Szerepel a jogszabályban az is, hogy a nézők a sportesemény helyszínére csak akkor léphetnek be, ha felszólításra igazolják személyazonosságukat, illetve tudomásul veszik, hogy kép- és hangfelvétel készülhet róluk. A fokozott és kiemelt kockázatúnak minősített meccseken a rendező kluboknak kötelező az azonosítást lehetővé tevő felvételt készíteni a szurkolókról úgy, ahogyan azt a rendőrség előírja.

"Mindenképp éreztetnünk kell a közvéleménnyel és a döntéshozókkal is, hogy túl messzire mentek. Várhatóan a hétvégi Diósgyőr elleni hazai bajnokin demonstrálunk, de nem csupán a mi táborunkban gondolkodunk, országos szintű kezdeményezést is szeretnénk. Szerintem hosszú távra kell berendezkednünk" - mondta az FSZSZ vezetője.

Nem bíznak a biztonságiakban

A legnagyobb probléma a vezérszurkolók szerint a stadionok biztonsági embereivel van, akiknek az igazoltatáson és a felvételek készítésén kívül a rendőrség megérkezéséig három órán keresztül lehetőségük lesz visszatartani a rendbontó szurkolókat a törvény életbe lépése után. "Beláthatatlan következményei lesznek annak, hogy a biztonságiak olyan jogokat kapnak, amilyennel eddig a rendőrök bírtak. Pedig azzal minden meccsre járó drukker tisztában van, hogy elég sokan közülük megkérdőjelezhető előélettel bírnak, esetenként bűnözői múlttal" - mondja Olajos.

Hasonló véleményen volt a Loki-szurkolók Egyesületének elnöke is. "Innentől kezdve úgy lenne tiszta a dolog, ha az összes biztonsági embernek kötelezően fel kellene mutatnia az erkölcsi bizonyítványát" - mondta Pethe Tamás, aki szerint jelen pillanatban ez nem mindenkinek sikerülne. "Ráadásul azt is meg kellene szüntetni, hogy a rendvédelmet nagyon sokszor olyan emberekre bízzák, akik ultrák voltak, vagy még a mai napon is azok" - tette hozzá.

Az újpesti Ultra Viola Bulldogs nevű ultracsoport hasonló aggályokat fogalmaz meg a honlapján: "Rendkívül primitív biztonsági őrök vannak több stadionban is, akik viperával és egyéb szúró-vágó eszközökkel járkálnak, provokálják a szurkolókat, magánhadseregként működnek" - áll a honlapon megjelent cikkben.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás

A klubokat és az MLSZ-t is büntetheti az állam

Samu István, a Magyar Labdarúgó Szövetség biztonsági igazgatója szerint ugyanakkor a szurkolók nem akarják kiolvasni a törvényből, hogy a klubok és az MLSZ számára is mennyire megszigorodtak az előírások. "Biztonsági szolgálatot eddig is csak érvényes személy- és vagyonőri vizsga birtokában lehetett ellátni - ezt a rendőrség ellenőrizte -, mostantól azonban speciális végzettségeket is előír az MLSZ a biztonságiak számára, akiknek évente részt kell venniük egy labdarúgás-specifikus, illetve egy stadionspecifikus felkészítésen" - mondta az [origo]-nak Samu.

A biztonsági szakember úgy véli, Magyarország a törvénymódosításokkal az UEFA trendjéhez igazodik. "A futballmérkőzések elsősorban nem az állam, hanem a szakszövetség és a klubok hatáskörébe tartoznak. A klubok magántulajdonban vannak, a jegyértékesítésből bevételük származik, ezért a biztonságról is elsősorban nekik kell gondoskodniuk, még ha az állam nem tudja is száz százalékosan letenni ezt a terhet. Ezentúl, ha egy nézőtéri rendbontásban kimutatható lesz a klubok mulasztása, az MLSZ-büntetésén kívül a rendőrségnek is joga lesz közigazgatási bírságot kiróni rájuk, illetve megvonhatják tőlük az állami támogatást is, akárcsak az MLSZ-től, ha nem teljesíti az alapszabályban rögzített kötelezettségeit" - magyarázta.

Pogi és mosolygás van

Az [origo]-nak nyilatkozó szurkolók azt is nehezményezik, hogy velük állításuk szerint nem egyeztettek a döntéshozatalnál, és az MLSZ égisze alatt júniusban megalakult Szurkolói Iroda nem tudta képviselni a szurkolók érdekeit. "Egyelőre megjósolhatatlan, hogy mi lesz a stadionokban egy vagy két év múlva, annyira gumiszerűnek tűnnek a jogszabályok. A kormány eddigi ténykedését tekintve attól tartok, meg sem fordul majd a fejükben, hogy a véleményünket figyelembe vegyék" - mondta a ferencvárosi Olajos.

"Az MLSZ-szel létrehozott Szurkolói Iroda kedves dolog, van pogi, üdítő, mosolygás, sok sikert kívánunk nekik, de őszintén szólva meglepődnék, ha bármilyen érdemi eredménye lenne ennek a szervezetnek" - osztja a véleményét a debreceni Pethe.

Gyerekeket és nőket ültetnének az első sorokba

A debreceni szurkolók a hétvégén úgy jelezték tiltakozásukat a huligántörvény ellen, hogy a 80. percben kivonultak a B középből, ezen kívül "A szurkolók nem bűnözők", illetve "A családok ellensége? Ugyan már..." felirattal is üzentek a törvényhozóknak.

Az élvonal másik keleti együttese, a Diósgyőr meccsén sem maradt el a reakció. A vendég zalaiak egy "Nem vagyok szabad, kezemen, lábamon lakat" felirattal készültek, míg a diósgyőri ultrák, háttal állva, tarkóra tett kézzel skandálták a "Nem vagyunk mi bűnözők" rigmust, majd a meccs utolsó tíz percére kivonultak a szektorukból.

Bánki Erik, az országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke korábban úgy érvelt a törvénycsomag mellett, hogy ha megszűnik a sporthuliganizmus, akkor automatikusan növekedhet a nézőszám, így növekedhet a klubok bevétele. "Az európai példa azt mutatja, hogy ha rend van egy stadionban, és megtörténik annak a korszerűsítése, akkor ötven százalékkal emelkedik a nézőszám, ráadásul ennek a negyven százaléka nő, ami azt jelenti, hogy családok látogatnak ki az eseményre" - mondta Bánki, a debreceni szurkolók vezetője azonban más véleményen van.

"Lehet szabályozni a dolgokat, azzal önmagában nincs gond, ha például nem lehet berohanni, én megvagyok anélkül is. Viszont nem kellene azt harsogni, hogy bűnözők vagyunk" - vélekedett Pethe. "Az pedig, hogy nincsenek családok a meccseken, orbitális hülyeség. Nálunk Debrecenben tele van a lelátó gyerekekkel és nőkkel. Azon gondolkodom, hogy a következő tiltakozásunkon az első sorokba csak gyerekeket és nőket ültetünk, és kiírjuk, hogy ők nem félnek tőlünk. A másik érdekes dolog maga a kiemelten veszélyes meccsek kategóriája. Ha így nevezik, akkor miért van mégis az, hogy ezeken a meccseken van rendre a legtöbb néző, és egyáltalán nem vernek meg boldog-boldogtalant?"

"Előbb a focit kellene rendbe tenni, és nem minket szabályozgatni"

Pethe Tamás szerint a kongó lelátókat sokkal inkább a játék színvonalával és a körülményekkel lehet magyarázni. "Nem velünk van itt a gond, hanem azzal, hogy ha valaki kiviszi a feleségét egy meccsre, az asszony 20-30 perc után azt látja, hogy dögunalom van játék helyett, aztán ha szünetben meglátja a vécé állapotát, el is dől, hogy többet nem jön."

Pethe szerint általános jelenség a labdarúgás túlszabályozottsága. "Ugyanez a probléma jelenik meg például abban, hogy valaki nem veheti le a mezét örömében. Ugyan miért ne tehetné meg, ha egyszer gólt rúg? A sport régóta nem sportról szól, a döntéshozóknak csak a fizetőképes kereslet kell, ehhez egy gyogyót akarnak kialakítani. De ez nálunk nem fog menni, mert előbb a focit kellene rendbe tenni, és nem minket szabályozgatni."

A debreceniek a következő fordulókban is folytatni fogják a figyelemfelkeltő akciókat, és más eszközök bevetésén is gondolkodnak. "Egy negyvenperces videofilmet szeretnénk készíteni, amely az üzenetek mellett bemutatná mindenkinek a magyar valóságot" - mondta Pethe.

"Szurkolni jöttünk, de bűnözőkként kezeltek"

Az NB I nyitófordulójában az újpestiek is üzentek, a Pápa elleni hazai bajnokin a B közép elé kifeszített "Szurkolni jöttünk, de bűnözőként kezeltek..." felirattal jelezték a véleményüket a készülő törvényről, majd a 60. percben elhagyták a stadiont. Az üresen hagyott kapu mögötti szektorban az előzőt az "...ezért a törvény szurkol tovább!" feliratú drapéria váltotta.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az Ultra Viola Bulldogsot vezető Bokros László szerint további akciókra készülnek, és terveznek egy olyan videoüzenetet, amelyben csak nők nyilatkoznának a törvényről.

Az újpesti ultrák közleményükben kriminalizálásnak minősítik a törvényt, amely szerintük "letöltendő börtönnel fenyeget szinte mindenkit, aki a stadionokban tölti a hétvégéit." A demonstrációval meg akarták értetni a "félrevezetett közvéleménnyel", hogy "valójában a szurkolói élet eltüntetése" a cél. Azt is nehezményezik, hogy ami más körülmények között szabálysértés, az futballmeccs idején bűncselekménynek minősül. Összegzésképpen megállapítják, hogy "sikerült egy jó kis gumitörvényt hoznia a képviselőknek, ami nagyon jól hangzik, csak egyrészt semmi értelme, másrészt bármire és bárkire ráhúzható, ha éppen olyan kedve van a hatalomnak."

Az ultrák oldala szerint a "törvény szellemisége előrevetíti az aktív szurkolók totális megfigyelését, megfélemlítését, nyilvántartását, listázását, nem mutat fel semmilyen, méréseken alapozott jövőképet."

Az UVB képviselői eközben a törvényre hivatkozva megkeresték Bartha Csabát, az Újpest ügyvezetőjét, és arra kérték, hogy a klub bontsa le a D lelátó előtti biztonsági hálót. Az ultrák szerint az új szabályozás elegendő visszatartó erővel bír a szurkolóknak, miután letöltendő szabadságvesztéssel fenyegeti azt, aki bármit is a pályára dob.

A törvénymódosításokkal az Országos Rendőr-főkapitányságon újra létrejön a sportrendezvényeket biztonsági szempontból minősítő bizottság. A normál biztonsági kockázatúnak minősített mérkőzéseken a biztonsági szolgálatot kizárólag a klubok látják el, a futballmeccsek többsége ebbe a kategóriába tartozik. A fokozott biztonsági kockázatú rendezvények esetében a szervező 15 nappal korábban köteles felkérni az illetékes rendőrkapitányságot, hogy térítés ellenében működjön közre a sportlétesítményen belüli rend fenntartásában, ugyanakkor a kiemelt kockázatú sportrendezvények biztosítását a rendőrség közfeladatként végzi.