Vágólapra másolva!
"Kézilabda a foci-világbajnokságon", "A világbajnokság legnagyobb rövidzárlata" - ezekhez hasonló címekkel számoltak be a hétfői német újságok Gaál Gyöngyi előző napi, az Ausztrália-Egyenlítői Guinea női vb-mérkőzésen elkövetett hibájáról.

Az újságok nem állították pellengérre a fiatal magyar bírónőt, az elnézett kezezésről azonban szinte kivétel nélkül tudósítottak. "A kézilabda utat tör magának a foci-vb-n is" - írta a Die Welt, utalva arra, hogy az afrikai csapat játékosa, Bruna több másodpercen keresztül szorította magához a kapufáról visszapattanó labdát. "A magyar bírónő pedig nemcsak hogy tizenegyest nem fújt, de meg sem állította a játékot" - emlékeztetett a lap, idézve a FIFA ellenőrét, aki szerint Gaál Gyöngyi elismerte hibáját, és sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt.

A Bild című lap a vétkes játékos csapattársát, Anonmát idézte, aki szerint Bruna állítólag füttyszót hallott, és ezért fogta ölbe a labdát. "Az egyik rosszul hall, a másik rosszul lát" - sajnálkozott a történtek kapcsán az újság. A német lapok az eddigi mérkőzések alapján katasztrofális játékvezetésről írtak, amelyet - mint fogalmaztak - Gaál Gyöngyi tévedése csak betetézett. Ennek ellenére nem törtek lándzsát a magyar játékvezetőnő felett, emlékeztetve arra, hogy voltak már hasonló esetek korábbi - világ- és nem világbajnoki - mérkőzések során.

A Die Welt a többi között a 2010-es dél-afrikai foci-világbajnokság meg nem adott Lampard-találatra emlékeztetett. A németek elleni mérkőzésen az angol válogatott középpályásának lövése a lécről egyértelműen a gólvonal mögé pattant, azt épp csak az uruguayi játékvezető, Jorge Larrionda nem látta. Sokak szerint mindez bosszú volt az 1966-os vb-n a Wembleyben történtekért, amikor viszont az angol Geoff Hurst által - ugyancsak a németek ellen - megrúgott labda a lécről egy kivételével mindenki szeme láttára kifelé pattant. Ez az egy személy pedig a svájci bíró, Gottfried Dienst volt.

A vélemények máig is megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy az említett két bírói tévedés a mérkőzések kimenetele szempontjából sorsdöntő volt-e vagy sem. Gaál Gyöngyi hibája viszont kétségkívül nem, az ítélete által sújtott ausztrálok ugyanis végül 3-2-re nyertek, a kommentárok szerint a magyar bírónő nagy szerencséjére.

A beszámolókból ugyanakkor kitűnt, hogy a németek szívéhez egy korábbi Bundesliga-mérkőzésen történt játékvezetői mulasztás áll a legközelebb. 1975-ben a Werder Bremen és a Hannover játszott egymás ellen, a mérkőzést pedig Wolf-Dieter Ahlenfelder vezette. A nézőknek és a játékosoknak már a meccs kezdetén feltűnt, hogy a bíró meglehetősen dülöngél a pályán. A találkozó előtt elfogyasztott alkohol hatása később annyira kiütközött, hogy Ahlenfelder már a 32. percben lefújta az első félidőt. A partjelzők unszolására azután a játék mégis folytatódott tovább, a 42. percben azonban a bíró már végérvényesen megmakacsolta magát. A meccs után pedig még inkább rokonszenvessé vált azzal a kijelentésével, hogy "férfiak vagyunk, és nem Fantát iszunk."