Vágólapra másolva!
A pályafutásuk végén járó futballsztárok számára sokáig a japán vagy az amerikai MLS jelentette az utolsó nagy kaszálás lehetőségét, egy ideje azonban Katarban vagy az Arab Emírségekben is jó lehetőség van erre. A hasonlóan mesés fizetések és körülmények mellett fontos különbség a két ország között, hogy míg a katariak tudatosan fejlesztik a labdarúgásukat a 2022-es vébére, addig az Emírségekben sokszor nem lehet érteni, hogy mi miért történik, és a hazai játékosok hozzáállásával is vannak problémák.

A brazil Grafite két évvel ezelőtt parádés teljesítménnyel, 25 meccsen 28 gólt szerezve lett a Bundesliga gólkirálya. A Wolfsburg támadója négy idény alatt 59 gólig jutott, a következő szezonban azonban már nem a német bajnokságban folytatja a termelést, ugyanis az Arab Emírségekbe igazolt. A dubaji Al-Ahli hárommillió eurót fizetett érte, és bár a 32 éves Grafite simán játszhatott volna még a Bundesligában, a közel-keleti térség ma már vonzó alternatíva a topligákban szereplő játékosok számára is.

Beelőzték Szaúd-Arábiát

A kiöregedőben lévő sztárok korábban inkább Japán és az Egyesült Államok között választottak, de azért akadt példa arra is, hogy egy világklasszis pályafutása végén a Közel-Keleten vezetett le. A térségben sokáig Szaúd-Arábia volt a legkedveltebb célpont, Rivelino például 1978 és 1981 között focizott a szaúdi Al-Hilalnál, Hriszto Sztoicskov pedig 1998-ban két mérkőzés kedvéért írt alá az Al-Naszrhoz. A szaúdi liga már 1990-ben professzionális lett, és kifejezetten vonzó volt a környező országbeli futballistái számára, időnként pedig sikerült egy-egy európai vagy dél-amerikai klasszist is odacsábítani.

Forrás: AFP
Katar ilyen stadionokkal készül a focivébére

Az elmúlt évtized közepén azonban Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben is egyre komolyabb szerepet kapott a sportág, aminek köszönhetően a bajnokságban szereplő sztárok száma, illetve az átigazolási összegek tekintetében is megelőzték Szaúd-Arábiát. Az Emírségekben 2008-ban indult a profiliga (Pro-League), azóta olyan játékosok szerződtek az országba, mint az aranylabdás Fabio Cannavaro, a spanyol Francisco Yeste, a chilei válogatott Jorge Valdivia vagy éppen a brazil Ricardo Oliveira. Utóbbiért az Al-Dzsazira 2009 nyarán 15 millió eurót fizetett a Real Betisnek - jelenleg ez az átigazolási rekord az országban.

A hozzáállás még nem mindenhol profi

Az emírségekbeli klubok nem csak a futballistára, hanem edzőkre is sokat költenek, igyekeznek ismert európai trénereket szerződtetni, még ha sok esetben nem annyira a szakmai tudás, mint inkább a jól csengő név számít.

Az Al-Vaszl például nemrégiben szerződtette Diego Maradonát, aki edzőként eddig még nem sokat bizonyított, viszont a hír bejárta a világsajtót. Az egykori zseniális argentin futballista és botrányhős pedig nem titkolta, hogy miért is írt alá az arabokhoz: "Lehetőségem van egy olyan országban dolgozni, ahol talán nincsen sok sztár, de van egy keret, amit irányíthatok, és jó pénzt fizetnek" - jelentette ki.

Forrás: AFP

Spanyol források szerint Maradona José Mourinho mögött a világ második legjobban fizetett edzője lesz, és alighanem a kiváló fizetés indokolja, hogy Walter Zenga jelenleg is az Al-Naszr szakvezetője, és dolgozott az országban Henk ten Cate, David O'Leary és Bölöni László is.

Más kérdés, hogy egyikük sem maradt sokáig: a liga három szezonja alatt a 16 csapatnál összesen 41 edzőcsere történt, ebből 35 idény közben. "Errefelé az embereknek nincsen türelmük, gyors eredményt akarnak. Nem várhatunk a győzelmekre, a tervek pedig rövid távúak" - magyarázta az Al-Ahli ügyvezetője, Ahmed Kalifa Hammad az ország első számú angol nyelvű lapjának, a The Nationalnak. Ez olyannyira így van, hogy Bölönit például 2010-ben egy 3-1-es győzelem után menesztették az al-Vahdától úgy, hogy előtte mindössze két meccsen ült a kispadon, igaz, azokat elveszítette a csapata. "Annyira rövid volt az ottlétem, hogy nem tudom, mi lehetett igazából a baj. Ilyenkor az ember kapaszkodik a szerződésébe, és azt mondja: halleluja" - mondta az [origo]-nak a nemrégiben a görög PAOK Szalonikihez szerződött edző.

Az edzők emellett arra is gyakorta panaszkodnak , hogy a helyi játékosok hozzáállása messze van az ideálistól. Amikor például Ten Cate 2010 márciusában felmondott az Al-Ahlinál, a döntését így magyarázta: "Mindent megpróbáltam, hogy többet és keményebben dolgozzunk, teljes profizmust követeltem a focistáktól. Ha úgy éreztem volna, hogy van esélyem változtatni a mentalitásukon, akkor a végsőkig kitartottam volna".

Tízmillió dolláros rajtpénzt kaptak a katari csapatok

Pedig a körülményekre nem lehet panasz, hiszen a létesítmények valóban fantasztikusak. Nem véletlen, hogy a FIFA 2009-ben és 2010-ben is Dubajban rendezte meg a klubvilágbajnokságot, és egyre több nyugat-európai sztárklub jár oda edzőtáborozni az AC Milantól kezdve a Bayern Münchenig. A milánóiak már 2008 óta minden januárban az Al-Ahli edzőközpontjában töltenek pár napot, és idén a csapat trénere, Massimiliano Allegri (aki ekkor járt először ott) nem győzte dicsérni a körülményeket. "A pálya talaja és az edzőközpont felszerelése lenyűgöző, minden első osztályú" - jelentette ki.

Forrás: AFP/Karim Sahib
Ronaldinho is többször megfordult Dubajban a Milannal

Ugyanez elmondható Katarról is, ahol idén Ázsia-kupát rendeztek, és a dohai Khalifa International stadionban játszottak már Brazília-Anglia és Brazília-Argentína barátságos mérkőzést is. A 2022-es világbajnokság rendezését megkapó országban szintén nem spórolnak a sztárokkal, és a helyi profi bajnokság rajtja különösen figyelemre méltó volt ebből a szempontból.

A Q-League 2003-as indulásakor mind a tíz egyesület tízmillió dollárt kapott a Katari Olimpiai Bizottságtól arra, hogy nemzetközi klasszisokat igazoljon. Ennek köszönhetően szerződtették Josep Guardiolát, Stefan Effenberget, Mario Baslert, Marcel Desaillyt, Franck Leboueföt, Ronald és Frank de Boert és Gabriel Batistutát - utóbbi két év alatt nyolcmillió dollárt keresett. A terv az volt, hogy a világsztárok mellett a hazai focisták is feljavulnak, de ez nem igazán jött be, viszont a fent felsorolt futballisták többsége nagy szerepet vállalt abban, hogy az ország megkapja a 2022-es vébét, hiszen mindannyian Katar mellett kampányoltak.

A katari bajnokságot 2008 óta már nem Q-League-nek, hanem Qatar Stars League-nek hívják, és a csapatok már valamivel kisebb neveket igazolnak, de azért így sem spórolnak. Elsősorban dél-amerikai és afrikai futballisták érkeznek, akár a topligákból is: az Al-Szadd 2009 nyarán 12 millió eurót fizetett a Middlesbrough-nak Afonso Alvesért, az Al-Rajjan nyolcmillióért szerződtette a Paris-SG elefántcsontparti csatárát, Amara Dianét, az Olympique Marseille támadója, Bakari Koné pedig tavaly igazolt a Lekhwiyához. Az előző idényben Katarban futballozott Juninho Pernambucano is, az edzők között pedig megtalálhattuk Bruno Metsut és Uli Stielikét is.

Katarban hosszú távra terveznek

A nagy különbség az Emírségek és Katar között, hogy utóbbi országban hosszú távra terveznek. A királyi család 2004-ben hozta létre az Aspire Academy nevű sportakadémiát, amelynek egyik projektje Aspire Football Dreams névre hallgat. Ennek keretében nem csak az országon belülről, hanem Afrikából, Latin-Amerikából és Délkelet-Ázsiából gyerekek százai érkeznek Dohába próbajátékra, és a legtehetségesebbek ösztöndíjat kapnak, hogy az akadémián tanuljanak - foglalta össze a program lényegét tavaly decemberben az ESPN szakírója, Brent Latham.

Forrás: AFP/Karim Jaafar
Az Aspire Academy egyik pályája

Az eredmények máris látszanak: a 2009-ben U20-as vébét nyert ghánai csapatból John Benson tanult az Aspire-nél, és az ugyanebben az évben az U17-es vébén ezüstérmes Nigéria kapusa, John Felagha is innen került ki. Fahad Khalfan személyében pedig az első Aspire-növendék bemutatkozhatott a katari nagyválogatottban is.

Katarban alighanem abban bíznak, hogy a 2022-es, saját rendezésű vébére az akadémián felnő egy olyan generáció, amely eredményes lehet a vébén, és Ronald de Boer szerint mindenképpen oda kell figyelni a térségre. "A közel-keleti országok futballja még évekre van Európától és Dél-Amerikától, de biztos vagyok benne, hogy a következő húsz évben óriásit fejlődik. Ha sikerül jól lefektetniük az alapokat, akkor csak idő kérdése, hogy veszélyesek legyenek a nagyokra" - nyilatkozta az egykori holland klasszis az ESPN-nek.

www.global-soccer.eu