Vágólapra másolva!
A nyár az esküvők időszaka, és ez fokozottan igaz a futballistákra, akik az évnek csak ezen periódusában érnek rá, hogy világra szóló lakodalmat tartsanak - elvégre a hétvégéken általában a pályán vannak. Ennek megfelelően idén júniusban is rengeteg futballista mondta ki a boldogító igent.

A labdarúgó-bajnokságok általában augusztustól májusig tartanak, az esküvői szezont azonban áprilistól szeptember végéig szokták számolni. Felmérések szerint a házasságok közel 80 százalékát ebben az időszakban kötik, a futballisták számára viszont még jobban leszűkül az a periódus, amikor kimondhatják a boldogító igent - már amennyiben meg akarják adni a módját a dolognak.

Többségük ugyanis szeptembertől május végéig nem nagyon ér rá a hétvégéken, ráadásul a legjobbak számára nyáron is kevés az alkalmas időpont, elvégre kétévente világ-, illetve Európa-bajnokságot tartanak. Ennek megfelelően a profi labdarúgók rendszerint júniusban vagy júliusban tartják a lagzit, és ez alól nem kivétel az idei esztendő sem.

Négy belga lagzi egy napon

Mint a futballsztárok magánéletével foglalkozó blog segítségével kiderült, az elmúlt két hétben közel 20 neves futballista vezette oltár elé kedvesét, kihasználva a lehetőséget, hogy idén nincs Európa- vagy világbajnokság. Június 11-én például négy belga válogatott is kimondta a boldogító igent: ezen a napon lett házasember Nicolas Lombaerts, Steven Defour, Kevin Mirallas és Stijn Stijnen is.

Arról nem szól a fáma, hogy a szövetségi kapitány, Georges Leekens melyikre volt hivatalos, és hogy választania kellett-e a ceremóniák között. De volt az elmúlt hetekben futballista-esküvő Moszkvában (ahol az Everton középpályása, Dinijar Biljaletgyinov vette el kedvesét, Mariját) vagy Valenciában (Raúl Albiol a városi katedrálisban esküdött meg, a meghívottak között volt például Xabi Alonso és Álvaro Arbeloa) is.

Videó Albiol esküvőjéről:


A Hamburg futballistái pár napon belül két lagzira is hivatalosak voltak: előbb Piotr Trochowski vette el párját, Melanie Tiburtiust, majd pedig Joris Mathijsen tartotta esküvőjét. Olyan játékos is akadt, aki a polgári esküvőt már korábban letudta, idén nyárra pedig a templomit tartogatta: így tett például Lukas Podolski és Luka Modric is.

Egy évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy Sidney Govou egyhamar nem lesz aktív szereplője egy ilyen eseménynek, hiszen a francia támadó is belekeveredett a több válogatott játékost érintő prostituáltbotrányba. Barátnője és kétéves kisfiának anyja, Clémence Catherin azonban megbocsátott neki, így aztán az elmúlt hét végén a menyasszony szülővárosában, Replonges-ben megtartották a ceremóniát, amelyen jelen volt többek között Anthony Réveillere, Rémy Vercoutre, Sylvain Wiltord, Jean-Alain Boumsong, Grégory Coupet és Sébastien Squillaci is.

A közéleti eseménynek számító futballista-esküvőknek elsősorban Angliában van nagy médiaértékük. A sort David Beckham és Victoria Adams lagzija nyitotta 1999-ben, amely a hírek szerint egymillió fontba került, és 437 fős személyzetet fogadtak fel lebonyolítására. A pár az egyik angol bulvármagazinnal kötött exkluzív szerződést, így csak az számolhatott be az esküvő részleteiről, és ezt a példát később több más Premiership-sztár is követte.

2006-ban Ashley Cole lagzija állítólag már kétmillió fontot kóstált, míg két évvel később Wayne Rooney és Coleen McLoughlin hárommilliót költött arra, hogy különgéppel szállítsa a vendégeket a lagzi helyszínére, Olaszországba - más kérdés, hogy az összeg nagy részét ki tudták fizetni abból a 2,5 millióból, amit az egyik angol bulvárlaptól kaptak.

2007-ben az az érdekes eset fordult elő, hogy négy válogatott is ugyanazon a napon tartotta lakodalmát. Június 17-én mondta ki a boldogító igent Steven Gerrard, Michael Carrick, Gary Neville és John Terry is. Utóbbi egyébként azt kérte a vendégektől, hogy nászajándéknak ne tárgyakat hozzanak, hanem a Harrod'sban beváltható ajándékutalványokat.


Drogbának afrikai sztár dalolt


A Palermo olasz válogatottja, Federico Balzaretti nem akárhol esküdött örök hűséget menyasszonyát: az esküvőt a városi katedrálisban tartották. A hátvéd tanúja a Juventus játékosa, Giorgio Chiellini volt, és a ceremóniára meghívót kapott többek között Eros Ramazzotti is. De jelen volt a híres divatcég, a Dolce & Gabbana két tulajdonosa, Domenico Dolce és Stefano Gabbana is, mivel ők tervezték a menyasszony, Olaszország egyik leghíresebb prímabalerinájának, Eleonore Abbagnato esküvői ruháját.

Ugyanabban az időben Prágában Gianluigi Buffon és cseh származású barátnője, Alena Seredova lettek férj és feleség. Előző nap pedig közösen tartottak legény- és leánybúcsút egy hajón a Moldva folyón.

Képek Buffonék szertartásáról:


Didier Drogba már majd 15 éve együtt él párjával, Lalla Diakitével, de csak múlt héten házasodtak össze Monacóban. Az esküvőn a fél Chelsea jelen volt, kezdve a tulajdonostól, Roman Abramovicstól a focistákig, akik közül Salomon Kalou, Florent Malouda és Michael Essien is elsőként gratulálhatott a párnak.

De meghívót kapott még az amerikai énekes, Akon, valamint a nigériai zenész, Jeff Martins is, akinek egyik dala, a kongói Fally Ipupával közösen előadott Jukpa Remix Drogba nagy kedvence.


Ezzel azonban még nem ért véget a nyári futballesküvők sora. A hónap végén Peter Crouch is elveszi barátnőjét, Abbey Clancyt (június 31-án a Stapleford Park Hotelben lesz a lagzi), és oltár elé vonul Fernando Gago (Real Madrid), Angel Dealbert (Valencia), Diego López (Villarreal) és Miguel Pallardó (Levante) is.

Esküvő helyett átigazolás

A nemrég a Manchester Unitedbe igazolt Ashley Young tervezett esküvője azonban elmarad. Az angol válogatott és párja, Nicky Pike úgy tervezte, hogy június 18-án házasodnak össze, azonban két nappal a ceremónia előtt lemondták a lagzit. A pár már közel tíz éve együtt él, és két gyermekük is van, a baráti kör szerint pedig mindenkit teljesen váratlanul ért, hogy az esküvőt mégsem tartják meg. A játékos nem válaszolt azokra az újságírói kérdésekre, amelyben magyarázatot vártak tőle, barátnője pedig mosolyogva mondta a The Sunnak: "Úgy nézek ki, mint aki csalódott? Senkinek semmi köze a dologhoz, az én életemről van szó".

Problémák még a leggondosabb tervezés mellett is előfordulhatnak. Az angol harmadosztályú Morecambe csapatkapitánya, Jim Bentley tavaly azzal a biztos tudattal szervezte meg május 30-ra esküvőjét, hogy addigra a szezonnak biztosan vége lesz. Igen ám, de a csapat tavasszal valósággal megtáltosodott, és kiharcolta a playoffban való részvételt - a rájátszás döntőjére éppen május 30-án került sor a Wembley-ben.

A menyasszony, Marie Davis (akivel Bentley évek óta együtt élt, és egy hároméves kisfiuk is volt) igyekezett pozitívan felfogni a dolgot: "Lehet, hogy a nászutunk előbb lesz, mint az esküvőnk. Drukkolok a csapatnak, hogy jól szerepeljen, mert lehet, hogy nem még egy ilyen lehetőségük, lagzit pedig bármikor lehet tartani" - jelentette ki, párja pedig azt mondta: "Szeretem Marie-t és a focit is. Én vagyok a csapatkapitány, és mindig arról álmodtam, hogy a Wembleyben játszhatok". A kényes helyzet végül szerencsésen megoldódott, mivel a Morecambe a rájátszás elődöntőjében kikapott a Dagenham & Redbridge-től, így nem jutott be a döntőbe - a lakodalmat pedig az eredeti időpontban is meg lehetett tartani.




"Nem volt könnyű döntés, de közösen hoztuk meg. Kérjük a megértéseteket ebben a nehéz helyzetben" - állt az üzenetben. És az uruguayi csatár, Diego Forlán sem húz gyűrűt az ujjára a nyáron, mivel pár héttel az esküvő előtt szakított menyasszonyával, az argentin modellel, Zaira Narával. A rossznyelvek szerint a közelgő Copa América is növelte a feszültséget a pár között, bár nem valószínű, hogy ez lett volna a szakítás oka - mindenesetre a pletykák szerint Forlán volt az, aki végül mégsem akarta elkötelezni magát.

www.global-soccer.eu