Vágólapra másolva!
A berlini Olimpiai Stadionban, bajnoki címmel és klubrekordnak számító 286 első és 11 másodosztályú mérkőzéssel a háta mögött búcsúzott el a Hertha BSC-től és a profi labdarúgástól vasárnap Dárdai Pál, aki az Augsburg elleni meccs után azt mondta: a klubnál új kihívások várnak rá, és a pályáját később edzőként szeretné folytatni.

A berliniek magyar kedvence 42 percig volt a pályán, utána Markus Babbel vezetőedző az előzetes forgatókönyvnek megfelelően lecserélte a 35 éves magyar középpályást. Dárdai tiszteletkört futott a stadionban, nyakában ötéves Bence fiával, miközben a több mint 77 ezres közönség felállva üdvözölte.

A Dárdai-ünnep azonban ezzel még nem ért véget, a mérkőzést követően ugyanis a csapat tagjai közül - aligha véletlenül - a magyar játékos vette át elsőként a bajnoki címért járó érmet, és a közönség ismét kórusban éltette őt. Külön színfoltja volt a búcsúnak, hogy további két Dárdai Pál is jelen volt. Azaz két másik fia mellett Dárdai legidősebb gyermeke, a 12 éves Palkó és idősebb Dárdai Pál, aki a válogatottságig eljutva az elmúlt évtizedekben ugyancsak letette névjegyét a magyar labdarúgásban, és a napokban ünnepelte 60. születésnapját.

A búcsút - mint az MTI-nek nyilatkozva elmondta - sikerült könnyek nélkül megúsznia, ehhez azonban egyik korábbi játékostársa tanácsát megfogadva arra volt szükség, hogy a már említett tiszteletkörnél legkisebb fiát a nyakába vegye. "Akkor vele fogsz foglalkozni, és nem sírsz" - hangzott a tanács, és Dárdainak bejött.

"Csak arra figyeltem, nehogy leessen a nyakamból, így sírásra nem maradt időm" - jelentette ki, hozzátéve: elsősorban annak örült, hogy csapata visszajutott a Bundesliga első osztályába.

Arra a kérdésre, hogy a nyolcas számú mez a jövőben hiányozni fog-e, Dárdai kijelentette, hogy mint mindig, ezúttal is előre tekint. Jóllehet a profi labdarúgásnak vasárnap búcsút mondott, de a klubtól nem búcsúzott el.

Amatőrként tovább játszik, közben részt vesz az utánpótlás képzésében, és edzői tanfolyamot végez. Pályafutását ugyanis edzőként szeretné folytatni, és álmai között szerepel, hogy egyszer majd edzőként a magyar válogatott kispadjára üljön.

Forrás: MTI/EPA/Rainer Jensen
Forrás: MTI/EPA/Rainer Jensen

A német főváros kedvenc csapatánál eltöltött 15 évvel, illetve a 286 első osztályú mérkőzéssel Dárdai Pál örökre beírta a nevét a Hertha BSC történelemkönyvébe. Ennyi mérkőzést ugyanis a klub egyetlen játékosa sem játszott korábban, és ugyanez vonatkozik a nemzetközi találkozókra is. Az első osztályba visszajutott Hertha jelenlegi játékosállományát figyelembe véve Dárdai rekordját az elkövetkező években nem fenyegeti veszély.

A Hertha a magyar játékos búcsúmérkőzésén az első osztályba másodikként ugyancsak feljutott Augsburg ellen 2-1-es győzelmet aratott.

(A játékossal a vasárnapi búcsúmeccs előtt készített interjúnkat itt olvashatja.)