Vágólapra másolva!
A török válogatott, ám Németországban született Nuri Sahin leigazolásával a Real Madridnak immár három olyan futballistája van, aki a Bundesligából érkezett a Santiago Bernabéu-stadionba. A brazil és holland korszak után tehát német éra következhet Madridban, ami a német utánpótlásképzésben végbement reformok dicsérete. Ugyanakkor a korábbi hasonló korszakok sokszor sehová sem vezettek a Realnál.

A nyári átigazolási időszak előrehozott szenzációját jelentette, hogy a Real Madrid hétfőn hat évre megszerezte a Borussia Dortmundból Nuri Sahint. A középpályás vételára viszonylag alacsony volt ahhoz képest, hogy a szezonban kiváló teljesítményt nyújtott, és bajnoki címre vezette a BVB-t: mivel szerződésében mindössze tízmillió eurós kivásárlási záradék szerepelt, a madridiak olcsón szerezték meg.

Fiatal, de rutinos erősítések

Sahin leigazolása egy érdekes folyamat része a Realnál. A klub tavaly nyáron is igazolt a Bundesligából, rögtön két hasonló típusú játékost, két fiatal középpályást. Mesut Özil és Sami Khedira egyaránt az évtized elején reformált német utánpótlás-nevelésnek köszönhető, mindketten multikulturális gyökerekkel rendelkeznek, azaz Németországba bevándorolt szülők gyermekei. A fentiek egytől egyig illenek Sahinra is, aki ugyan nem német, hanem török válogatott, ám Németországban nevelkedett.

A dortmundi középpályás szerződtetésének bejelentésekor a Real pályaedzője, Aitor Karanka nem is cáfolta, hogy Sahin leigazolása egy tudatos játékospolitika része: "Fiatal, de tapasztalt futballistákat keresünk, akik valamelyik komoly bajnokságban már bizonyítottak. Sahin megszerzése ebbe a folyamatba illeszkedik."

Özil és Khedira tavaly vb-bronzérmet szerzett a németekkel, a Bundesligában már letették a névjegyüket, és az európai kupákban is szereztek némi rutint (Özil csak az Európa Ligában és annak elődjében, Khedira a Bajnokok Ligájában is). Sahin ugyan a címeres mezben még nem volt részese ilyen nagy sikernek, de 26-szoros válogatott, és fiatal kora ellenére már több mint száz Bundesliga-meccs van a háta mögött. És még nem biztos, hogy ennyivel beérik a spanyol fővárosban: az AS című spanyol lap hétfőn már kész tényként tálalta, hogy Hamit Altintop, a Bayern törökje is a Real Madridé lesz.

Angol, brazil, holland korszak

Az azonos nemzetiségű vagy azonos futballkultúrából érkezők sorozatos leigazolása jól ismert jelenség, bár nem mindig válik be. A 2000-es évek elején volt egy angol hullám Madridban, amikor David Beckham, majd Michael Owen és Jonathan Woodgate érkezett, de közülük csak Beckham vált be - viszont a Real elmondhatta magáról a 2006-os, Arsenal elleni BL-nyolcaddöntőben, hogy több angol szerepelt a csapatban, mint az Ágyúsoknál. Amikor a brazil Wanderley Luxemburgo került a kispadra, értelemszerűen saját honfitársai kerültek előtérbe: 2005 nyarán érkezett a csapathoz Robinho és Júlio Baptista, majd a szezon közben Cicinho, a következő idény előtt Émerson, majd újabb fél év elteltével Marcelo.

Forrás: AFP
Woodgate a súlyos sérülése miatt a Real egyik legrosszabb igazolása lett

2007-től beköszöntött a holland korszak, amelynek előfutára az egy évvel korábban szerződtetett Ruud van Nistelrooy volt. A Manchester Unitedtől megvett csatár fényesen bevált, így aztán a klub sorra igazolta honfitársait: a 2007-2008-as idény előtt Arjen Robben, Wesley Sneijder és Royston Drenthe érkezett, a következő nyáron Rafael van der Vaart, majd fél évvel később Klaas-Jan Huntelaar. Egy rövid időszakon belül összesen hat holland focistája volt a csapatnak, de Van Nistelrooyon kívül egyikük sem váltotta meg a világot Madridban.

Sahin leigazolása Özil és Khedira mellé jól mutatja a német futball előretörését. Mind a hárman ugyanabba a fiatal generációba tartoznak, akik már az újfajta, reformált utánpótlásképzésből kerültek ki: rendkívül labdabiztosak, és elsősorban a rövidpasszos játékot preferálják, Sahin sokak szerint inkább illene a Barcelonába, mind a madridiakhoz. A Dortmundban védekező középpályásként futballozott, azonban ebből a pozícióból is képes volt a játék szervezésére, Mourinho pedig kifejezetten szereti ezt a típust, elég csak Xabi Alonsóra, Khedirára vagy az irányításhoz nem értő, de labdabiztos Lassana Diarrára gondolni.

Első hallásra üdvözítő elképzelés egybeterelni fiatal, már bizonyított, de még sikeréhes játékosokat, hogy a focivilág legnagyobb trófeáiért szálljanak harcba, ám a múlt hasonló korszakai mindenképpen óvatosságra intenek.

www.global-soccer.eu