Vágólapra másolva!
A klasszikus brit stílus ugyan már a múlté a Premier League-ben, de a brit szakemberek, és azon belül a skót edzők még mindig meghatározók az élvonalban. A jelenleg az első osztályban dolgozó hét skót tréner közül hatan is Glasgow-ban születettek - a város speciális társadalmi összetétele nagy előny a futball kemény világában.

A Premier League 20 csapata közül a legutóbbi fordulóban 15-nek a kispadján ült brit edző, de nem az angolok voltak többségben. Egy walesi és hét angol mellett hét skót szakember dolgozik jelenleg az angol élvonalban, és ez a szám a következő szezonban tovább nő, hiszen a másodosztályból feljutó Norwich Cityt a szintén skót Paul Lambert irányítja. Ráadásul még a Nottingham Forestnek is megvan az esélye az osztályozóra, ahol pedig a szintén skót Billy Davies a szakmai munka irányítója.

Anglia sokat köszönhet a skót edzőknek

A skót futball mindig is nagy hatással volt a sportág angliai fejlődésére, elég, ha csak arra gondolunk, hogy a két ország vívta a történelem első válogatott mérkőzését. A sportág hőskorában a skót stílus egyet jelentett a lapos passzos játékkal, és az angol klubok előszeretettel alkalmaztak skót futballistákat: a Liverpool 1892-es megalakulásakor 13 skót szerepelt keretében, a Preston North End legendás 1889-es csapatát, amely veretlenül nyerte meg a bajnokságot, csak "skót professzoroknak" becézték - mivel az együttesben heten is Skóciából érkeztek.

A skót edzők később is meghatározóak maradtak Angliában, a legnagyobb klubsikereket szinte egytől egyik ők érték el. A Manchester Unitedet Sir Matt Busby, a Liverpoolt pedig Bill Shankly tette igazán naggyá - mind a ketten skótok voltak, akárcsak Sir Alex Ferguson, aki szintén a Manchester United trófeagyűjteményét gyarapította.

Ő jelenleg is a Premier League-ben dolgozik, és a nagy öregek közé tartozik, akárcsak a Liverpoolhoz a szezon közben visszatért Kenny Dalglish, aki korábban szintén nyert pár bajnoki címet. 1987 óta csak két angol edző tudott bajnokságot nyerni (Howard Kendall az Evertonnal 1987-ben és Howard Wilkinson a Leeds Uniteddel 1992-ben), míg ugyanezen idő alatt három skót: Dalglish, Ferguson és George Graham összesen 17 alkalommal volt aranyérmes.

Skót edzők a Premier League-ben:
Sir Alex Ferguson - Manchester United
Kenny Dalglish - Liverpool
David Moyes - Everton
Owen Coyle - Bolton Wanderers
Alex McLeish - Birmingham City
Steve Kean - Blackburn
Gary McAllister - Aston Villa


Hajszárító és glasgow-i csók

A jelenleg az angol élvonalban dolgozó hét skót mester közül ráadásul hatan is Glasgow-ban születtek, az egyetlen kivétel Gary McAllister, aki Gérard Houllier betegsége miatt lépett előre a pályaedzői szerepkörből az Aston Villánál. De a másodosztályból feljutó álló Norwich City mestere, Paul Lambert is glasgow-i, akárcsak az osztályozós helyekben reménykedő Nottingham Forest trénere, Billy Davies. A jelek szerint Glasgow szinte megmagyarázhatatlan módon ontja magából a kiváló trénereket, és a jelenség az angol szakíróknak is feltűnt, hiszen többen is megpróbáltak magyarázatot találni.

A The Independent írása például kiemeli, hogy a labdarúgás nagyon fontos szerepet tölt be Glasgow mindennapjaiban: a városban csupán 600 ezren élnek, azonban három 50 ezresnél nagyobb befogadóképességű stadionja van (ez Európában csak Isztambulra igaz még). A város két nagy klubja, a Rangers és a Celtic nem csak futballcsapatok, hanem valóságos intézmények, amelyek teljes közösségek identitását határozzák meg.

Forrás: AFP
Glasgow-ban ünnepnapnak számít, mikor a katolikus Celtic és a protestáns Rangers összecsap

Egy másik fontos elem, amelyet minden szakértő említ, az a társadalmi háttér: Glasgow-t alapvetően munkások (bányászok, hajógyári dolgozók) lakják, akik hamar megtanulták a csapatmunka fontosságát, és ezt tovább is adják a következő generációknak. Ugyanakkor megvan bennük az a keménység és elszántság, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki például sikeres edző legyen.

Ez akár az erőszakosságig is elmehet: gondoljunk csak a Ferguson-féle, az angol médiában "hajszárítóként" nevezett motiációs eszközre, ami gyakorlatilag abból áll, hogy fél centiről a gyengébb teljesítményt nyújtó játékos arcába üvölti kritikáját - az angol nyelvben nem véletlenül nevezik glasgow-i csóknak (Glasgow kiss), ha valakit lefejelnek.

"A skót emberek velük született tulajdonsága, hogy utálnak veszíteni. Azt hiszem, Sir Alex nyilatkozta egyszer, hogy a skótokban van valami, ami hajtja őket előre. Visszamehetünk Jock Steinig, Billy Shanklyig vagy Sir Matt Busbyig - mindegyikőjükben megvolt az a belső tűz, ami vitte őket előre" - mondta a jelenség kapcsán a Norwich trénere, Paul Lambert.