Vágólapra másolva!
Az FC Porto a saját, az SC Braga a meglepetés erejében bízik a két csapat egymás elleni, szerda esti, dublini Európa Liga-döntőjében. A párosításnak köszönhetően több rekord megdőlt és megdőlhet, de ami már biztos, hogy az első Írországban rendezett európai kupadöntőben portugál csapat örülhet majd.

A várható kezdőcsapatok, Európa Liga-döntő:
FC Porto (portugál) - SC Braga (portugál) 20.45
vezeti: C. Velasco Carballo (spanyol)
Porto: Helton - Sapunaru, Rolando, Maicon, Alvaro Pereira - Guarin, Fernando, Moutinho - Hulk, Falcao, Varela
Braga: Artur - Garcia, Rodriguez, Paulao, Silvio - Alan, Vandinho, Custodio, Viana - Lima, Meyong

A szakma és a szurkolók jelentős része a nagy tradíciókkal rendelkező FC Porto sikerét várja a döntőben, hiszen a klub 10. nemzetközi kupadöntőjére készül: egyszer szerepelt BEK, BL, KEK, UEFA-kupa, Világkupa és klubvilágbajnokság döntőjében, illetve háromszor az európai Szuperkupa fináléjában.

A portói sikerkovács, a csapattal a bajnokságot veretlenül megnyerő - erre Portugáliában csupán a Benfica volt képes a 72/73-as idényben - Andre Villas-Boas 32 évesen és 312 naposan minden idők legfiatalabb trénere lehet, aki európai kupában diadalra vezeti együttesét.

"Erős bennünk a győzni akarás, de legalább annyira meg akarjuk mutatni a világnak, hogy mi rejlik a jelenlegi Portóban" - mondta Villas-Boas, aki a döntőt megelőző napon beszélt az újságíróknak pályafutása kezdetéről és írországi emlékeiről is. "Bobby Robson meghatározó alakja volt pályafutásom kezdetének, fiatalon kerültem a Portóhoz, szinte semmit sem tudtam a professzionális futballról, de tőle sokat tanulhattam, és elintézte, hogy Skóciában és Angliában képezzem tovább magam. Neki köszönhetem, hogy idáig jutottam, máskülönben lehet, hogy most magamat kérdezgetném, mivel az újságírás is érdekelt. Írországban egyszer jártam, tizennyolc éves koromban, csupán egy portmarnocki hotelre emlékszem, remélem, szerda este csodás emlékkel gazdagodom."

Villas-Boas hét éven át dolgozott együtt a Portónál, a Chelsea-nél és az Internél José Mourinhóval. "Sikeres időszakot töltöttünk együtt, de 2009-ben eljött az ideje, hogy a magam útját járjam." A portói tréner elmondta, hogy már régóta készülnek a döntőre, de a taktikai elemeket csak a finálét megelőző napon gyakorolták.

Forrás: AFP

A bajnokságban a Porto kétszer is legyőzte a Bragát

A Braga edzőjének, a 42 éves Domingos Pacienciának is van bőven portói emléke, mivel 1987-től 97-ig, illetve 1999 és 2001 között is a klub csatára volt, tagja volt a BEK-győztes keretnek, illetve 1996-ban a Porto színeiben gólkirály volt 25 találattal.

"A Bragának 90 évébe telt, hogy oda kerüljön, ahová való, egy európai kupadöntőbe" - mondta Domingos jelenlegi klubjáról, amely eddig csupán egy 1966-os kupagyőzelemmel büszkélkedhet. "Álomszerű a szereplésünk, de még aludni akarok. Szerda este a kupával a kezemben akarok felébredni. 1987-ben mindenki a Bayern Münchent tartotta esélyesnek, és végül mi nyertük meg a Portóval a BEK-et, most hasonló csodában bízom, hiszen a döntőig vezető úton a Liverpoolt és a Benficát is búcsúztattuk."

A statisztika portói győzelmet jósol

  • A bajnok Porto 38 pontot vert az idei bajnokságban a negyedik helyen végző Bragára.
  • Csupán 47 km választja el a két klubot, ezzel az európai kupák történetében a két földrajzilag legközelebb eső csapat, amely döntőt játszik egymással. A korábbi rekordot az 1988-as európai Szuperkupával a belga KV Mechelen és a holland PSV Eindhoven tartotta 84 km-rel.
  • Nemzetközi kupában még nem találkozott egymással a Porto és a Braga, de a bajnokságban eddig 131 meccsük volt: 91-szer nyert a Porto, 17-szer a Braga, és 22 döntetlen született.
  • Döntőben eddig kétszer talákoztak: 1977-ben 1-0-ra, 1998-ban 3-1-re nyerte meg a portugál kupát a Porto
  • A Porto kolumbiai csatára, Radamel Falcao a döntőig 16 gólt szerzett idén az Európa Ligában, amivel megdöntötte Jürgen Klinsmann csúcsát.

Út a döntőig

FC Porto

SC Braga

-

BL-selejtező, 3. forduló
Celtic (skót) 3-0, 1-2

EL-selejtező, 4. forduló:
Genk (belga) 3-0, 4-2

BL-selejtező, 4. forduló
Sevilla (spanyol) 1-0, 4-3

EL-csoportkör:
Besiktas (török) 1-1, 3-1
CSZKA Szófia (bolgár) 3-1, 1-0
Rapid Wien (osztrák)

BL-csoportkör
Arsenal (angol) 2-0, 0-6
Sahtar (ukrán) 0-3, 0-2
Partizan (szerb) 1-0, 2-0

EL, a 32 között:
Sevilla (spanyol) 2-1, 0-1

EL, a 32 között
Lech Poznan (lengyel) 0-1, 2-1

nyolcaddöntő
CSZKA Moszkva (orosz) 1-0, 2-1

nyolcaddöntő
Liverpool (angol) 1-0, 0-0

negyeddöntő
Szpartak Moszkva (orosz) 5-1, 5-2

negyeddöntő
Dinamo Kijev (ukrán) 1-1, 0-0

elődöntő
Villarreal (spanyol) 5-1, 2-3

elődöntő
Benfica (portugál) 1-2, 1-0


A góllövőlista élmezőnye:

1. Radamel Falcao (kolumbiai, FC Porto) 16 gól
2. Giuseppe Rossi (olasz, Villarreal) 11
3. Tomas Necid (cseh, CSZKA Moszkva) 6

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!