Vágólapra másolva!
A nemzetközi porondon rutinosnak számító, korábbi BEK-, BL- és UEFA-kupa-győztes Porto és az idény során a Celticet, a Sevillát, a Liverpoolt és a Benficát is megfricskázó Braga vívta az Európa Liga dublini döntőjét, amelyet az előzetesen is esélyesebbnek tartott Porto nyert Radamel Falcao góljával. A kolumbiai csatár rekordot jelentő tizenhét gólt szerzett a sorozatban, és fejesével a bajnokság után az Európa Ligában is aranyat nyert a Porto, amelynek edzője, André Villas-Boas 33 évesen és 213 naposan minden idők legfiatalabb trénereként végzett az élen egy nemzetközi kupasorozatban.

Európa Liga, döntő:
Porto (portugál) - Braga (portugál) 1-0 (1-0)
Dublin, Dublin Arena, 45 ezer néző
v.: Velasco Carballo (spanyol)
Porto: Helton - Sapunaru, Rolando, Otamendi, Alvaro Pereira - Guarín (Belluschi, 73.), Joao Moutinho, Fernando - Hulk, Falcao, Varela (J. Rodríguez, 79.).
Braga: Artur - Miguel Garcia, Paulao, Alberto Rodríguez (Kaká, 46.), Sílvio - Custódio, Hugo Viana (Mossoró, 46.), Vandinho - Alan, Lima (Meyong, 66.), Paulo César.
gól: Falcao (44.)
sárga lap: Hugo Viana (24.), Sílvio (30.), Sapunaru (49.), Miguel Garcia (55.), Mossoró (59.), Kaká (80.), Helton (90.), Rolando (94.)

Két okból is történelminek számított az idei Európa Liga döntő, hiszen először rendezték egy európai kupasorozat utolsó meccsét Írországban, és olyanra sem volt még példa, hogy két portugál csapat lépjen pályára a fináléban.

A meccsnek kétségtelenül a bajnoki címet besöprő Porto volt az esélyese, amely 38 ponttal gyűjtött többet a Bragánál a bajnokságban, és minden sorozatot beleértve több mint 130 gólt szerzett az idényben, amelyből negyvenhármat az Európa Ligában ért el.

A Portóból a védő Fucile és a középpályás Cristiano Rodríguez hiányzott sérülés miatt, míg a BL-ből átkerülő Bragából Alberto Rodríguez, Miguel Garcia és Paulo César szereplése is kérdéses volt, de végül mindhárman vállalták a játékot. A Bragának nem lehettek igazán jó emlékei a Portóról a közelmúltból, hiszen a kiscsapat az elmúlt másfél évben nem tudta legyőzni a most is esélyesebbnek számító ellenfelet, amely két portugál kupadöntőt (1977-ben 1-0-ra, 1998-ban 3-1-re) is megnyert már ellene.

Első félidő

A negyedik percben Braga-helyzettel indult a meccs, egy visszafejelt labdára Custódio a mélységből rajtolt, így nem lehetett szó lesről, de a lövést kissé elkapkodta, jobbal, 17 méterről a jobb alsó mellé tüzelt. Három perc múlva érkezett a Porto válasza, Hulk két védőt cselezett ki a jobb szélről indulva, aztán ballal célozta meg a hosszú felsőt, és mindössze öt-tíz centi hiányzott, hogy gólt ünnepelhessen.

A 14. percben egy portói szabadrúgás után a hosszú oldalról visszatett labdát Varela próbálta kapura ollózni, a mozdulat felettébb látványosra sikerült, de a labda vagy öt méterrel a kapu fölött zúgott el. A lesre játszó portói védelmet másodszor játszotta ki a Braga, de az ígéretesnek induló lehetőséget nem sikerült kihasználni, Lima gyengécske csavarását Helton könnyen fogta. Hulkot faragták rendesen, a hatalmas termetű csatárra előbb Hugo Viana, majd Sílvio csúszott rá nagyon csúnyán, mindketten sárga lapot kaptak a mutatványért a spanyol bírótól.

Forrás: AFP
Itt még Paulao vigasztalta Varelát, a meccs végén fordítva történt

A 38. percben Guarín nyargalt a labdával a Braga kapuja felé, majd felborította a keresztezni próbáló Paulaót, így hiába került nagy helyzetbe Fernando, a bíró már kifelé ítélt szabdrúgást. Két perc múlva Artur hozta a szívbajt a Braga-drukkerekre, egy hazaadott labdával addig szöszölt, míg Falco túl közel került hozzá, a kirúgással pedig a kolumbiai csatárt találta el, de szerencséjére az alapvonalon túlra pattant a labda, nem a kapu felé.

Kettőjük következő csatáját már Falcao nyerte, aki Guarín jobboldali beadása után elszakadt Paulao mellől, és tíz méterről fejelt a jobb felsőbe, megszerezve 17. gólját az Európa Liga idei kiírásában (1-0).


Második félidő

A Braga edzője, Domingos Paciencia kettőt is cserélt a szünetben, Kaká és Mossoró érkezett, utóbbi egyből hős lehetett volna, labdát szerzett a Porto térfelének közepén, egyedül mehetett kapura, de lábon rúgta az eldőlő Heltont. A Braga sokkal nyíltabb játékot produkált a második félidő első negyed órájában, de újabb nagy helyzetig így sem sikerült eljutnia.

A meglehetősen unalmas meccsbe Velasco Carballo csempészett némi izgalmat, amikor a 72. percben úgy tűnt, kiosztja a második sárgát a Sílviót felvágó Sapunarunak, de végül meggondolta magát, így nem fogyatkozott meg a Porto. A 76. percben a csereként beállt Meyong került helyzetbe, de nagyon gyatrán lőtt, Helton csak azért dőlt rá a labdára, hogy azzal is húzza az időt.

Forrás: AFP
A spanyol bírót jogosan támadtak a Braga-játékosok, amikor nem állította ki Sapunarut

Négy perccel a rendes játékidő vége előtt egy másik csere, a portói Belluschi villant, de lövése csak a hálótartó oszlopot találta telibe. A háromperces hosszabbítás végén két Braga-játékos rajtolt egy indításra, Meyong ért oda előbb, és kapásból fölébikázta a labdát, de ha gólt lőtt volna, akkor sem ünnepelhetett volna, mert lesről indult.

A hosszabbítás hosszabbításában még Artur kapus is felkocogott a Porto kapuja elé, meg is tudta csúsztatni a labdát egy szabadrúgás után, de az Helton zsákmánya lett, ezzel a Porto 1-0-ra megnyerte a döntőt, és 2003 után - akkor még UEFA-kupának hívták - másodszor is megnyerte a második számú európai kupasorozatot.

Forrás: AFP

A Porto útja a döntőig:
selejtező, 4. forduló:
Racing Genk (belga) - FC Porto (portugál) 0-3 (0-1)
FC Porto - Racing Genk 4-2 (1-1)

Főtábla, L csoport:
FC Porto - Rapid Wien (osztrák) 3-0 (1-0)
CSZKA Szófia (bolgár) - FC Porto 0-1 (0-1)
Besiktas (török) - FC Porto 1-3 (0-1)
FC Porto - Besiktas 1-1 (1-0)
Rapid Wien - FC Porto 1-3 (1-1)
FC Porto - CSZKA Szófia 3-1 (1-0)

A csoport végeredménye: 1. FC Porto 16 pont, 2. Besiktas 13, 3. Rapid Wien 3, 4. CSZKA Szófia 3

a legjobb 32 között:
Sevilla (spanyol) - FC Porto 1-2 (0-0)
FC Porto - Sevilla 0-1 (0-0)

nyolcaddöntő:
CSZKA Moszkva (orosz) - FC Porto 0-1 (0-0)
FC Porto - CSZKA Moszkva 2-1 (2-1)

negyeddöntő:
FC Porto - Szpartak Moszkva (orosz) 5-1 (1-0)
Szpartak Moszkva - FC Porto 2-5 (0-2)

elődöntő:
FC Porto - Villarreal (spanyol) 5-1 (0-1)
Villarreal - FC Porto 3-2 (1-1)

döntő:
FC Porto - Braga 1-0 (1-0)

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!