Vágólapra másolva!
Miután március végén nem alakította át összetételét a Bosnyák Labdarúgó Szövetség, és az Európai és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kérésének ellenére kitartott a háromelnökös rendszer mellett, az UEFA és a FIFA felfüggesztette nemzetközi szereplését. A csütörtöki megbeszélés úgy tűnik, eredményre vezetett, június végére a bosnyák szövetség visszanyerheti teljes jogkörét.

A Sportsport.ba információja szerint a Bosnyák Labdarúgó Szövetség (N/FSBiH) a szabályozásért, a normalizálásért felelős bizottságának képviselői csütörtökön Zürichben találkoztak a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökével, Sepp Blatterrel és Michel Platinivel.

A küldöttek az ülésen közzétették azokat a javaslatokat és pontosításokat, amelyek a szövetség alapokmányát érintik, ezeket a két elnök és a jelen levő vezetőségi tagok elfogadtak.

Ennek értelmében a jövőben a N/FSBiH által hozott döntések csak akkor lesznek érvényesek, ha a küldöttek háromnegyede támogatja a javaslatot. A végrehajtó bizottság esetében tizenkét szavazatra van szükség, hogy egy döntés érvényes legyen.

A VajdaságMa délvidéki hírportál úgy tudja, a FIFA és az UEFA megbízta a szövetséget, hogy a válogatott júniusban rendezze meg Eb-selejtezőit (a csapat június 3-án Romániában, 7-én pedig hazai környezetben Albánia ellen lép pályára), majd ugyanebben a hónapban tartsák meg a közgyűlést, amelyen érvénybe lépnek a Zürichben bemutatott javaslatok. Ha ez megtörténik, akkor a két szövetség a hónap végére megszünteti a felfüggesztést.

A bosnyák szövetséget az elmúlt tizenöt évben rotációs rendszerben egy szerb és egy horvát nemzetiségű, illetve egy muszlim vallású elnök vezette, az elöljárók 16 havonta váltották egymást. Eddig minden fontos döntéshez a három fél egyetértése kellett, az UEFA és a FIFA emiatt kérte, változtassanak a rendszeren.

Erre az előző közgyűlésen alkalom nyílhatott volna, ám a ötvenhárom küldöttből huszonnyolcan a változtatás ellen voksoltak, emiatt a FIFA és az UEFA is felfüggesztette a szövetséget. Ennek értelmében sem a bosnyák válogatott, sem a klubcsapatok nem játszhattak nemzetközi mérkőzéseket, és a játékvezetők sem dirigálhattak külföldön.