Vágólapra másolva!
Sir Alex Ferguson több kulcsjátékosát is a Chelsea elleni Premier League-rangadóra pihentette, a Manchester United azonban  felforgatott csapattal is magabiztosan, 4-1-re nyert a német Schalke 04 elleni Bajnokok Ligája-elődöntő visszavágóján, így 6-1-es összesítéssel jutott be döntőjébe. A május 28-ai fináléban a MU az FC Barcelonával találkozik majd a Wembley-ben. Három éve a Barcelona 2-0-ra nyert az angolok elleni döntőben.

Bajnokok Ligája, elődöntő, második mérkőzés:
Manchester United (angol) - Schalke 04 4-1 (2-1)
Manchester, Old Trafford, 75 ezer néző
v.: Pedro Proenca (portugál)
Manchester United:
Van der Sar - O'Shea, Evans, Smalling, Rafael (Evra, 58.) - Gibson, Scholes (Fletcher, 73.), Anderson - Valencia, Berbatov (Owen, 77.), Nani.
Schalke: Neuer - Ucsida Acudo, Hövedes (Huntelaar, 70.), Metzelder, Escuredo - Papadopulosz, Jurado - Farfán (Matip, 75.), Baumjohann (Edu, 46.), Draxler - Raúl.
gól: Valencia (26.), Gibson (31.), Anderson (72., 76.), illetve Jurado (35.)
sárga lap: Gibson (37.), Scholes (38.), Anderson (42.), illetve Escudero (58.)
továbbjutott: a Manchester United kettős győzelemmel, 6-1-es összesítéssel

Sir Alex Ferguson sokakat meglepett, hogy keddi nyilatkozatával ellentétesen cselekedett, és a rutinos védőket (Rio Ferdinand, Nemanja Vivic, Patrice Evra) kihagyta a csapatból, és előzetes ígéreteivel szemben Owent sem tette be a kezdőbe. A csapatba bekerült játékosok azonban bebizonyították, hogy ha a ManUnited edzője kilenc sztárt kihagy, az angol csapat akkor is BL-döntős szintű játékra képes.

A mérkőzés során egyszer tűnt csak úgy, hogy lehet esélye a Schalkénak, hiszen 2-0 után a németek szépítettek, a hazai játékosok pedig ezt nehezen viselték el, és az első félidő hajrájában három sárga lapot is kaptak.

A második játékrészben a Schalke edzője előbb kettő, majd háromcsatáros taktikára váltott, de ez nem jötte be, Anderson két gólt is szerzett, így végül kiütéssel nyert a ManUnited: a meccsen 4-1-re, a párharcban 6-1-re diadalmaskodott.

Első félidő - 2-0 után egy gólt és három sárgát kapott a MU

A meccset 2-0-s hátrányból kezdő Schalke egyetlen esélye lehet, hogy a Manchester United már biztos a továbbjutásában, legalábbis ezt lehet leszűrni abból, hogy Sir Alex Ferguson több kulcsjátékosát is pihentette.

Forrás: AFP

Rio Ferdinand, Michael Carrick, Park Dzsi Szung és Wayne Rooney még a keretbe sem került be, míg Patrice Evra, Nemanja Vidic, Ryan Giggs, Darren Fletcher és Javier Hernandez a kispadról várt bevetésre.

Az első hat perc első legizgalmasabb momentuma Valencia szöglete volt, majd Nani egy alkalommal egy szép csel után lövéssel próbálkozott, de a labda egy védőről szögletre pattant.

Az első helyzet a vendégeké volt: Farfán 19 méterről nem sokkal lőtt mellé.

A 13. percben Berbatov elöl varázsolt, az alapvonalnál szép cselek után középre adott, de a passz nem talált meg egyetlen MU-támadót sem.

Az első meccsen parádézó Neuer lekésett egy szögletről, de mint kiderült, Valencia zavarta a kapust - a bíró le is fújta az akciót.

A lelátón - mint az a képünkön is látható - feltűnt a Barcelona vezetőedzője, Josep Guardiola is, aki nem sok MU-játékost láthat most a pályán azok közül, akik az angolok döntőbe jutása esetén ott lesznek a Wembley-ben.

Forrás: AFP

Egy jobb oldali MU-szöglet után O'Shea fölé csúsztatott, majd nem sokkal később, a 26. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat. A megszerzett labdával Gibson szöktette Valenciát, aki egy kis vezetgetés után 9 méterről az alsó sarokba lőtt (1-0).

A Schalke a középkezdés után nem sokkal rögtön egyenlíthetett volna, ám Raúl fejesét megfogta Van der Sar.

Mindössze öt perccel a vezető gól megszerzését követően a gólpasszadó Gibson is betalált: 15 méteres lövése igencsak meglepte Neuert, a kapus ügyetlen mozdulattal ért a labdához, amely a kapufáról került be a kapuba (2-0).

A 35. percben némi meglepetésre szépített a Schalke: egy elveszített hazai labda után Draxler a jobb oldalról adott középre, beadása a védőkről kipattant, a legéberebb Jurado volt, aki 15 méterről, nagy erővel lőtt a kapu jobb oldalába (2-1).

Forrás: AFP
Valencia (balra) a 26. percben szerzett vezetést a MU-nak

A Schalke-gól felpaprikázta a hangulatot, öt percen belül három manchesteri játékos (Gibson, Scholes, Anderson) is sárga lapot kapott.

Az egykori kiváló Liverpool- és Real Madrid középpályás Steve McManaman a BBC Radio 5-nak így értékelte az első játékrészt: "Kissé csalódott vagyok, ahogyan a Manchester United játszott a 2-0-s vezetését követően, mert kézben kellett volna tartania a mérkőzést. A Schalke-gól utáni reakció is mutatja, hogy milyen tapasztalatlan játékosokból áll a pályára küldött csapat, hárman is feleslegesen kaptak sárga lapokat."

Második félidő - nem jöttek be Rangnick cseréi, Anderson duplázott

Ralf Rangnick kétcsatáros taktikára váltott a második félidőre, Baumjohann helyére Edu állt be. Tíz percig egyik csapat sem került közel a gólszerzéshez, az 55. percben aztán Berbatov legurított labdáját Anderson parádésan csavarta kapura - Neuer nagyot vetődve hárított.

Az 58. percben kapott először sárga lapot a Schalke, Escuderót Scholes felrúgásáért büntették.

A mérkőzés színvonala visszaesett, a MU tökéletesen elégedett az eredménnyel, a németek pedig képtelenek helyzetbe kerülni, talán mert a labdát nagyon ügyesen eldugják a hazaiak.

A 70. percben a középhátvéd Hövedest a csatár Huntelaar váltotta, ez így már háromcsatáros Schalke-taktika. A ManUnited rögtön gólt lőtt, amelyet azonban les miatt érvénytelenítettek.

Forrás: AFP

Anderson gólját viszont már megadják, 3-1 a MU javára. A brazil támadó Nani jobb oldali beadása után lőtt a kapu jobb oldalába 9 méterről (3-1).

Anderson nagyon beindult, mindössze négy perccel az első gólja után Berbatov önzetlen passzát közelről csak be kellett gurítania a 76. percben.

A játék képe a hajrában sem változott, a MU támadott - Owen távoli kísérletét Neuer kivédte, az előrelopakodó Evra nem sokkal lőtt mellé -, a végül mégiscsak kétcsatáros játékra váltó Schalke védekezett.

Sir Alex Ferguson csapata nagyon könnyedén, 6-1-es összesítéssel jutott be a döntőbe, ahol az FC Barcelona lesz az ellenfele.

Előzmények - Ferguson felforgatta a csapatát, a németek a csodában bíznak

A Manchester United az első mérkőzésen rendkívül könnyedén, 2-0-ra nyert Gelsenkirchenben, ahol a hazaiak csak a német válogatott első számú kapusának, Manuel Neuernek köszönhették, hogy nem nőtt ennél is nagyobbra a két csapat közti gólkülönbség.

Az viszont nem kedvező előjel a Manchester számára, hogy vasárnap 1-0-ra elbukta a bajnokságban az Arsenal elleni rangadót, ezzel pedig előnye három pontra csökkent a címvédő Chelsea-vel szemben. Éppen ezért a skót mester egy alaposan felforgatott tizenegyet küldött pályára a németek ellen.

"Több helyen is cserélek majd, fel kell frissíteni az együttest. Paul Scholes visszatér, ahogyan Dimitar Berbatov és Michael Owen is lehetőséget kap. Ugyanakkor a védelemben muszáj a rutinos játékosokat szerepeltetnem" - mondta Ferguson a meccs előtt egy nappal, majd nem így cselekedett, hiszen sem Nemanja Vidic, sem Rio Ferdinand nem került be a védelembe, de Owent is kihagyta.

A Schalkénak azzal a tudattal kell pályára lépnie szerdán, hogy a hosszabbításhoz is legalább két gólt kell rúgnia anélkül, hogy egyet is kapna, márpedig a MU-nak ebben az idényben tizenegy BL-mérkőzésén a riválisok összesen három gólt lőttek. "Természetesen nem mi vagyunk a meccs esélyesei, de talán csoda történik majd" - nyilatkozta Christoph Metzelder, a Schalke német válogatott védője.

A párharc továbbjutója a Real Madridot 3-1-es összesítéssel búcsúztató FC Barcelonával találkozik a Wembley-stadionban rendezendő május 28-ai döntőben. Ha a Manchester United érvényesíti a papírformát, akkor 2009 után ismét Barcelona-Manchester United döntőt rendeznek a BL-ben.