Vágólapra másolva!
A portugál házidöntőt a várakozásoknak megfelelően a Porto nyerte az Európa Ligában, és a klub ezzel a sikerrel feltette a koronát szezonbeli teljesítményére. A Porto veretlenül lettek bajnok, így a következő szezonban a Bajnokok Ligájában szerepelhet majd - és akkor derül ki igazán, hogy ez a csapat mire is képes. Már ha addig együtt marad.

Az Európa Liga döntőjét sokan minden idők egyik legrosszabb fináléjaként aposztrofálták, és színvonala valóban elmaradt a várakozástól, még ha az izgalmakra nem is lehetett panasz. Végül a papírforma érvényesült, az FC Porto legyőzte a Sporting Bragát, és ezzel feltette a koronát egész szezonbeli teljesítményére.

A portóiak veretlenül nyerték meg hazájuk bajnokságát, és az EL-ben is végig magabiztosan meneteltek, kolumbiai csatáruk, Radamel Falcao pedig rekordmennyiségű gólt szerzett a nemzetközi porondon. A döntőben is ő fejelte a mindent eldöntő találatot, ám itt a csapat (talán a nagy tét miatt) nem tudott olyan látványosan és eredményesen futballozni, mint az előző fordulókban.

Nem akar hasonlítani Mourinhóra

A korábbi fázisban ugyanis a Porto valósággal brillírozott: az elődöntőben a Villarrealt 7-4-es, egy körrel korábban a Szpartak Moszkvát pedig 10-3-as összesítéssel búcsúztatta. Az együttes a sorozatban összesen 37 gólt szerzett 15 találkozón, ami meccsenkénti 2,4-es gólátlagot jelent. Falcao 17 alkalommal volt eredményes, amivel nem csak a gólkirályi címet szerezte meg, hanem átadta a múltnak Jürgen Klinsmann rekordját is: a német klasszis az UEFA-kupa 1995-96-os kiírásában 15 találatig jutott.

A sikeredzőt, André Villas-Boast gyakran hasonlítják José Mourinhóhoz, nem alaptalanul. Villas-Boas éveken keresztül volt a jelenleg a Real Madridnál dolgozó szakember segítője, és nagyon sokat tanult tőle, ráadásul akárcsak egykori főnöke, ő is a Portóval érte el az első nagy sikerét a második számú európai kupa megnyerésével. Az EL-győzelem után ugyan a portóiak mestere Bobby Robson és José Guardiola mellett Mourinhót is megemlítette, mint akinek ajánlja a diadalt, de a Special One-nal való hasonlítgatást nem szereti. "Teljesen más a karakterünk és a személyiségünk, másként kommunikálunk és dolgozunk" - jelentette ki.

Középcsatár a jobbszélen

Villas-Boas Portója ugyan a Mourinho-féle csapathoz hasonlóan szintén 4-3-3-as játékrendszerben futballozik, de ez a szisztéma valamivel támadóbb szellemű. Mourinho a szélsőhátvédektől nem várta el minden esetben, hogy felzárkózzanak a támadásokhoz, a szárnyjáték alapvetően a szélsőkre maradt, Villas-Boasnál azonban a szélső támadók előszeretettel húzódnak befelé, helyet teremtve a felfutó hátvédeknek. A brazil Hulk például testfelépítése alapján akár klasszikus center is lehetne, de a Portóban rendszerint a jobb oldalon szerepel, ahonnan befelé tud cselezni, és nem csak Falcao kiszolgálása a dolga, hanem a gólszerzés is.

Forrás: AFP
Hulk nem csak alkata miatt rémálom a védők számára, de a kaput is nagyon érzi

Mindezt jól mutatja, hogy a bajnokságban sokkal több gólt ért el (huszonhármat), mint kolumbiai csapattársa, aki a ligában 16 találatig jutott. Mind a két támadó rendkívül gyors, és míg a brazilnak a másik fő erénye az erőszakossága és a fizikai felépítése, addig Falcao kifejezetten technikás, remekül fejel, és abszolút kétlábas - ami a helyzetkihasználásnál nagyon jól jön.

"Ennek a csapatnak az a nagy titka, hogy igazi család, mindenki nagyon jól kijön a másikkal. Mindenki tudja, hogy kinek mi a feladata, és a csapat érdeke a legfontosabb, rendkívül egységesek vagyunk" - jelentette ki a kolumbiai, jelezve, hogy a jó szereplés egyáltalán nem szállt a fejébe.

Az igazi erőpróba most jön

A nagy kérdés már csak az, hogy ez a csapat mire lehet képes a következő idényben a Bajnokok Ligájában. A közelmúlt eredményei azt mutatják, hogy a második számú európai kupa és a BL közötti differencia nagy, és az Európa Ligát, illetve az UEFA-kupát megnyert csapatok egy évvel később nem tudtak kiemelkedő eredményt elérni egy szinttel feljebb.

Volt, hogy be sem jutottak a BL-be, de ha igen, akkor sem remekeltek: a Mourinho-féle Porto óta (amely az UEFA-kupa után a Bajnokok Ligáját is elhódította) csak a Sevilla volt képes UEFA-kupa-győztesként bejutni az egyenes kieséses szakaszba a Bajnokok Ligájában.

2003PortoBL-győztes
2004ValenciaBL-csoportkör
2005CSZKA MoszkvaUEFA-kupa csoportkör
2006SevillaUEFA-kupa-győztes
2007SevillaBL-nyolcaddöntő
2008ZenitBL-csoportkör
2009Sahtar DoneckEurópa Liga legjobb 16
2010Atlético MadridEurópa Liga csoportkör


Az évszám után az UEFA-kupa/Európa Liga-győztes olvasható, majd az, hogy a következő idényben meddig jutott a nemzetközi porondon.

A Porto idei eredményei valóban lenyűgözőek, azonban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy igazán kiemelkedő ellenféllel a gárda nem került szembe. Az igazi erőpróbát majd az jelenti, ha olyan csapatokkal kell játszani, mint mondjuk a Manchester United, az Internazionale, az FC Barcelona vagy a Real Madrid.

Ahhoz, hogy a portóiaknak a topklubok ellen is legyen esélyük, az szükséges, hogy együtt tartsák a gárdát, és egyetlen klasszisukat se adják el - ami az utóbbi időben nem volt jellemző a Portóra. Utoljára éppen Mourinho idején volt erre példa, de a jelek szerint most is valami hasonló várható. "Meg akarjuk tartani a tehetségeinket. A Portónál vannak a legmagasabb kivásárlási záradékok a szerződésekben, és nem lesz egyszerű elcsábítani bárkit is tőlünk" - mondta Villas-Boas, aki aligha bánná, ha egy év múlva is Mourinhóhoz hasonlítanák.

www.global-soccer.eu

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!