Vágólapra másolva!
Ha valami csoda nem történik, három és fél hét alatt négyszer találkozik egymással a Real Madrid és az FC Barcelona, ami a két spanyol sztárklub történetében egyedülállónak számít. A legkisebb tét talán éppen az első meccsen lesz, ahol csak a bajnoki pontokért küzdenek, azonban pszichológiai szempontból a felek itt sem tartalékolhatnak - igaz, José Mourinho és Josep Guardiola fejébe senki sem láthat bele.

Bár a Real Madrid-Barca meccseket általában világszerte érdeklődve várják, könnyen lehet, hogy május elejére a drukkerek is ráunnak erre a párosításra, hiszen egy hónapon belül a két sztárcsapat négyszer is összemérheti az erejét, amire korábban sohasem volt példa.

Puskásék egy éven belül hatszor játszottak Kocsisékkal

A Real és a Barca hívei már a szezon elején beírhatták a naptárukba, hogy az április 16-i hétvégén kerül sor a szezon második csúcsrangadójára, azonban akkor senki sem gondolta, hogy a Primera División 32. fordulója csak a két együttes mérkőzéssorozatának a nyitányát jelenti - és talán ennek az összecsapásnak lesz a legkisebb a tétje. Négy nappal később ugyanis a spanyol kupa döntőjében is találkozik a két csapat, majd ezt követően még kétszer összecsapnak a Bajnokok Ligája elődöntőjében, amennyiben nem tesz csodát a Tottenham, illetve a Sahtar.

A tavaszi Real-Barca meccsek lehetséges menetrendje:
2011. április 16.: Real Madrid - Barcelona bajnoki
2011. április 20.: Barcelona - Real Madrid kupadöntő
2011. április 27.: Real Madrid - Barcelona BL-elődöntő
2011. május 4.: Barcelona - Real Madrid BL-elődöntő

A két egyesület történetében hasonlóra még nem volt példa. Olyan időként előfordult, hogy a Real és a Barcelona egy szezonban nem csak a bajnokságban találkozott: volt, hogy a spanyol kupában került össze a két csapat, néhányszor a rövid periódust megélt spanyol ligakupában is megmérkőztek, és a BEK-ben, illetve a BL-ben is volt már három párviadaluk.

A rangadók azonban mindig megoszlottak az idény folyamán, ilyen rövid időn belül ilyen sokszor egyszer sem került össze a két csapat. Talán csak az 1960-as esztendő eseményeit lehetne a mostanihoz hasonlítani, amikor is egy naptári éven belül hatszor játszott egymással a Real és a Barca - négyszer a BEK-ben, kétszer pedig a bajnokságban. Abban az évben az a csapat jutott tovább a nemzetközi porondon, amelyik a kupameccsek közvetlen közelében lejátszott bajnokin vereséget szenvedett.

Hat klasszikus az 1960-as évben:
1960. március 20.: Barcelona - Real Madrid 3-1 bajnoki
1960. április 21.: Real Madrid - Barcelona 3-1 BEK-elődöntő
1960. április 27.: Barcelona - Real Madrid 1-3 BEK-elődöntő
1960. november 9.: Real Madrid - Barcelona 2-2 BEK-nyolcaddöntő
1960. november 25.: Barcelona - Real Madrid 2-1 BEK-nyolcaddöntő
1960. december 4.: Barcelona - Real Madrid 3-5 bajnoki

A bajnokin csak a presztízs a tét

A nagy kérdés most is az, hogy a két edző felállít-e valamilyen prioritást a sorozatok között, és ennek megfelelően taktikázik-e majd, vagy mindegyik meccsen a lehető legjobb eredmény elérésére törekszik. Ebből a szempontból külön pikantériát jelent a mérkőzéssorozatnak, hogy először éppen arra a találkozóra kerül sor, amelyiknek matematikai szempontból a legkisebb a tétje.

A széria a két csapat bajnokijával kezdődik, márpedig a Primerában a Barcelona előnye behozhatatlannak tűnik. A katalánok fórja nyolc pont, és még ha a Real meg is nyerni a rangadót, a differencia akkor is túl nagy ahhoz, hogy reális esély legyen a madridiak elsőségére. Mindezt maga José Mourinho is elismerte a Sporting Gijón elleni hazai vereség után. "Még nem haltunk meg, matematikailag nincs minden veszve. Objektíven nézve azonban elment a hajó, lehetetlen ezt a nyolcpontos hátrányt ledolgozni a Barcelonával szemben" - mondta a portugál szakember.

Forrás: AFP
Mourinho a bajnokit beáldozhatja a kupadöntő és a BL-párharc oltárán

Mourinhót ismerve azonban ez akár lélektani hadviselésnek is tűnhet, és éppen a pszichológiai szempontok azok, amik miatt a Real nem adhatja fel a bajnokit. A Santiago Bernabéu közönsége nehezen viselné el, hogy a Barca hazai pályán is megalázó vereséget mérjen a Realra, és azt sem nagyon tudnák megemészteni, hogy Mourinho a következő három, szerinte fontosabb összecsapás miatt pihenteti valamelyik klasszisát. Ugyanakkor a portugálnak figyelembe kell vennie, hogy a kupadöntő, illetve a BL-párviadal nagyobb jelentőségű - alaposan fel van tehát adva a lecke.

Guardiola szoros kupadöntőt vár

A Realnak arra is figyelnie kell, hogy a Bajnokok Ligájában több játékosa is egyetlen sárga lapnyira van az eltiltástól. A Tottenham Hotspur elleni visszavágón Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos, Ricardo Carvalho és Ángel di María is kipontozhatja magát a BL-elődöntő első felvonásáról, vagy ha itt nem teszik meg, akkor az első találkozón kapott sárgával a visszavágóról eshetnek ki.

A Parma és a Juventus is unhatta egymást

Az 1990-es évek közepén két olasz klub, a Parma és a Juventus produkált hasonló mérkőzésdömpinget egymás ellen bő egy hónap alatt. A csapatok az 1995-96-os idényben a Serie A-ban az aranyéremért küzdöttek, miközben az olasz kupában és az UEFA-kupában is bejutottak a fináléba, így a szezon hajrájában ötször is megmérkőztek egymással.

A sort az UEFA-kupa nyitotta, ahol a két meccsből álló finálét végül a pármaiak nyerték meg - de többször már nem örülhettek. Négy nappal a trófea elhódítását követően a bajnokságban sima 4-0-s vereséget szenvedtek Torinóban, majd júniusban az olasz kupa döntőjében is mind a két alkalommal kikaptak a Juvétól.

Az 1995-ös Parma-Juve meccsdömping:
1995. május 3. Parma - Juventus 1-0 UEFA-kupa-döntő
1995. május 17. Juventus - Parma 1-1 UEFA-kupa-döntő
1995. május 21. Juventus - Parma 4-0 bajnoki
1995. június 7. Juventus - Parma 1-0 kupadöntő
1995. június 11. Parma - Juventus 0-2 kupadöntő




Valdés várhatóan a kupadöntőt is kihagyja, hiszen Guardiola a sorozatban végig José Manuel Pintót védette, és ezen a szokásán alighanem a finálé miatt sem változtat. A spanyol kupában egyébként Carles Puyol vagy Xavi sem szerepelt sokat, amikor lehetett, pihenőt kaptak, ám a döntőről aligha fognak hiányozni. Guardiola tisztában van a semleges pályán, Valenciában sorra kerülő meccs fontosságával és pszichológia jelentőségével is, amit jól mutat, hogy még a klub elnökét, Sandro Rosellt is kritizálta, amikor 5-0-s Barca-győzelmet jósolt. "Egy kupadöntőben lehetetlen 5-0-ra nyerni a Real Madrid ellen" - jelentette ki a tréner.

www.global-soccer.eu