Vágólapra másolva!
Hiába védett bravúrt bravúrra halmozva szinte hibátlanul Manuel Neuer, a védelem összeszokottságának (pontosabban a középső védő, Benedikt Höwedesnek) a hiánya, illetve a szolid támadójáték miatt nem tudott hazai pályán bravúrt elérni a Schalke labdarúgócsapata a Bajnokok Ligája elődöntőjében. A német együttes hazai pályán 2-0-ra kikapott, így a Manchester United várhatja előnyösebb helyzetből a visszavágót, és gyakorlatilag finalistának érezheti magát.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés:
Schalke 04 (német) - Manchester United (angol) 0-2 (0-0)
Gelsenkirchen, 54 142 néző
v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Schalke: Neuer - Ucsida, Metzelder, Matip, Sarpei (Escudero, 73.) - Farfán, Papadopulosz, Jurado (Draxler, 83.), Baumjohann (Kluge, 53.) - Edu, Raúl
Manchester United: Van der Sar - Fabio da Silva, Vidic, Ferdinand, Evra - Valencia, Carrick, Giggs, Park (Scholes, 73.) - Hernandez (Anderson, 73.), Rooney (Nani, 83.)
gól: Giggs (67.), Rooney (69.)

A vendégeknél Nani helyét a jobbszélen Valencia foglalta el, míg a jobbhátvéd Fabio lett. A hazaiaknál a legfontosabb kérdés az volt, Benedikt Höwedes felépül-e sérüléséből. Miután a középső védő nem vállalta a játékot, helyére Joel Matip került. A csatársorban ott volt Raúl, aki 141. BL-meccsére készült, tőle tarthattak a manchesteriek, a spanyol csatár még a Real Madrid játékosaként a 2000-es negyeddöntőben két gólt is szerzett az Old Traffordon, s ezzel kiejtette az akkor címvédő együttest.

31 másodpercet kellett váni a mérkőzés első helyzetére, akkor Baumjohann lövését fogta Van der Sar. Két perc múlva Rooney a 16-os bal sarkától emelt, Neuer pazar vetődéssel mentett. Az ötödik percben ismét Neuer villant, Park 15 méteres lövését bravúrral védte, majd a lesen álló Hernandez duplázását is hárította - immár csak önszorgalomból.

A 6. percben Hernandez lövését védte Neuer, válaszul Raúl lekészített labdáját Edu emelte 18 méterről Van der Sar kezébe. Nem csökkent a lövőkedv, a 9. percben Farfán tüzelt a kapu mellé.

A 14. percben a meccs addigi legnagyobb helyzetét hagyta ki a vendégcsapat, a lendületből érkező Park kiváló labdával indította Hernandezt, les nem lehetett, mert Sarpei beragadt, a mexikói csatár azonban 6 méterről nem tudott kibabrálni a fantasztikusan védő Neuerrel.

Forrás: AFP

Mindkét csapat felvállalta a nyílt támadójátékot, de az egyénileg képzettebb manchesteriek jóval több lehetőséget tudtak kialakítani. Park ritmusváltásaival nem bírtak a hazai bekkek, Rooney és Hernandez kiválóan mozgott elől - hogy nem szerzett gólt a MU, azt csak Neuer kapusnak köszönhették a gelsenkircheniek.

A 21. percben Hernandez ballal is megkínálta volna a német kapust, de a labda centikkel elkerülte a bal sarkot. Egy perc múlva Papadopulosz hibájából Hernandez ismét ziccerben lépett ki, ám az ötös jobb sarkától, éles szögből megpróbált visszapasszolni Rooney-hoz, a védők azonban felszabadítottak. A 26. percben Valencia pazar labdát tálalt Hernandez elé, aki Matip szorításában éles szögből keresztbe lőtt a kapu előtt. Egy perc múlva Giggs fejesét védte elképesztő bravúrral Neuer.

A 34. percben Metzelder lerántotta Rooney-t, az angol csatár hiába reklamált hevesen a spanyol játékvezetőnél, hogy egyedül törhetett volna kapura, a védő csak sárgát kapott. A sebezhető Schalke-védelem a 36. percben ismét csak asszisztált: Hernandez sokadik ziccerét védte Neuer, a kipattanót Park küldte az üres kapu felé, de Ucsida önfeláldozóan belevetődve mentett. Egy perc múlva Fabio durrantott a léc fölé.

Forrás: AFP

A 45. percben még Giggs is kilépett abszolút ziccerben, Neuer ahogy kell, spárgába leülve mellkassal védett. Az első félidő óriási MU-fölényben telt el, a vendégek 64 százalékban birtokolták a labdát, tizenegy kapura lövéssel próbálkoztak, de Neuer eszén nem tudtak túljárni.

A szünet után folytatódott a Neuer-show: Giggs szabadrúgását Evra csúsztatta meg, a kapus a léc alól tolta ki a labdát. A 48. percben Giggs kihagyta második ordító helyzetét is, Valencia jobbról középre adott, egy Schalke-bekk elcsúszott, kettő lemaradt, Giggs lövésre lendítette a bal lábát, a cselre még két védő elszállt, a walesi szélső azonban ajtó-ablak helyzetben 10 méterről, jobbal borzalmas kiflit rúgva felszabadított.

Az 51. percben megzörrent a Schalke hálója, de Hernandez csak annak örülhetett, hogy végre átjátszotta Neuert, a játékvezető - jó döntéssel - les miatt érvénytelenítette a találatot. Az 52. percben Farfán meghúzta a jobbszélen, középre adását a védők ugyan felszabadították, Jurado 14 méterről csúnyán eltörte a hulló falevélként elé pottyanó labdát.

Forrás: AFP

Bár a statisztika nem erről tanúskodott, kicsit kijött a szorításból a Schalke, a 63. percben Raúl remek bokamozdultattal ívelt jobbról a túloldalra, Papadopulosz elől üggyel-bajjal mentettek az angolok, majd két perc múlva Edu távoli lövését védte magabiztosan Van der Sar.

Hatvanhét percet kellett várni, hogy Neuer végleg megadja magát, Rooney kiváló indítását Giggs a kapuval szemben üresen vehette át, égen-földön nem akadt védő, aki megállítsa, így nem okozott gondot, hogy elgurítsa a kétségbeesetten kivetődő kapus alatt a labdát (0-1).


Ami nem jött össze addig, két perc alatt igen: ezúttal Hernandez hozta ziccerbe Rooney-t, aki a jobb sarokba lőtt (0-2).


Néhány csere következett, amelynek hatását először a hazaiak érezhették meg, mert a 82.percben Escudero nagy bombáját fogta Van der Sar. A 88. percben Evra bombája zúgott el a kapu mellett.

A háromperces hosszabbításban már nem történt említésre érdemes esemény, a Manchester United sokkal jobban futballozva megérdemelten nyert 2-0-ra, gyakorlatilag eldöntve ezzel a döntőbe jutás kérdését is.