Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben Egyiptomban, Tunéziában és Líbiában is véres tüntetések zajlottak, ami miatt leállt a helyi sportélet. Kairóban már Bajnokok Ligája-meccset is játszottak azóta, Tunéziában éppen hétfőn döntöttek a focibajnokság folytatásáról, a Líbiába kiírt U20-as Afrika-kupa viszont komoly veszélyben van.

Az elmúlt hónapokban Afrika északi részén, illetve az arab világban a sportnál jóval fontosabb dolgok történtek. A térségben zajló forrongások minden mást háttérbe szorították, ám ahogy az élet kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba, úgy indul be ismét egyebek mellett a futball vérkeringése is.

Mérkőzés a katonaság árnyékában

Egyiptomban majd egy hónapos kihagyás után népesült be ismét stadion, amikor az ország egyik legnépszerűbb egyesülete, a Zamalek február 28-án a Bajnokok Ligájában fogadta a kenyai Ulinzit. A párviadal első találkozóját még január 29-én játszották Nairobiban, ahol az egyiptomiak 4-0-ra nyertek. A visszavágót eredetileg február 12-én kellett volna rendezni, de az országban uralkodó állapotok erre akkor nem adtak lehetőséget.

A helyi klubok nem csak a nemzetközi kupákban nem léphettek pályára, hanem a bajnokságot is felfüggesztették. A sportág vezetősége abban bízott, hogy ha a Zamalek BL-meccse rendben lezajlik, az meggyőzi az országot jelenleg irányító hadsereg vezetőit, hogy újraindíthatják a liga küzdelmeit.

Nos, az Ulinzi elleni találkozót húszezren látták a kairói Hadsereg stadionban - hatalmas katonai jelenlét mellett -, rendbontás nem történt. "A győzelemnél is fontosabb volt, hogy megmutassuk: minden visszatérhet a megszokott keretek közé" - jelentette ki a Zamalek edzője, az egykori legendás futballista, Hoszam Hasszán. A jelek szerint valóban sikerült meggyőzni az illetékeset, mert a legfrissebb hírek szerint a bajnokság a jövő hét végén valóban folytatódik. A találkozó egyébként a forradalom áldozatainak emlékére egyperces gyászszünettel kezdődött, és a Zamalek játékosai fekete karszalagot viseltek.

Forradalmároknak ajánlott kupagyőzelem

Tunéziában éppen hétfőn fordult jobbra a helyzet: bajnoki mérkőzést utoljára január 9-én játszottak, egy ideig úgy tűnt, biztonsági okokból nem rendeznek meccseket. Március 7-én azonban a sportminisztérium bejelentette: hétvégén már ismét lesznek mérkőzések, melyek előtt egy perces csenddel emlékeznek majd a felkelések áldozataira.

A nemzetközi kupákban a Club Africain március 4-én lejátszotta a ruandai APR FC elleni visszavágóját a Bajnokok Ligájában. A tunéziai együttes 4-0-ra nyert, bejutott a következő körbe, ahol éppen a Zamalek lesz az ellenfele: az első meccset március 19-én játsszák Kairóban.

Mivel a tunéziaiak részt vettek az Afrikai Nemzetek Bajnokságán (CHAN), az országban amúgy sem rendeztek volna bajnoki meccseket februárban. A CHAN-kupában szereplő együttesekben csak olyanok játszhatnak, akik hazájuk bajnokságában futballoznak, vagyis a szakvezető, Szami Trabelszi csak a tunéziai ligából válogathatott. Tunézia megnyerte a szudáni tornát, a döntőben Angolát legyőzve 3-0-ra, és a finálé előtt Trabelszi kijelentette: "Célunk, hogy boldogságot és örömet okozzunk azoknak az embereknek, akik szabadságot hoztak Tunéziának."

Rezsimtől irtozó edző, halasztott kontinenstorna

A felfordulás a tunéziai válogatottat sem kerülte el. A nemzeti csapat edzője januárban a francia Bertrand Marchand helyett Fauzi Benzarti lett, aki azonban februárban máris lemondott posztjáról - amit eredetileg sem akart elfogadni.

A tréner egy interjúban elárulta, hogy csak az azóta leköszönt államelnök, Ben Ali nyomására mondott igent a felkérésre. "Sohasem volt jó a kapcsolatom a szövetség vezetőségével, és nem akarok tárgyalni olyanokkal, akik a régi rezsim kiszolgálói voltak" - mondta harciasan Benzarti. A válogatott élére mindenesetre Ammar Szuajah került, neki kellene kivezetnie a csapatot a 2012-es Afrika-kupára. Szerencséjére Tunézia legközelebb csak júniusban lép pályára, Egyiptom következő meccse viszont március 26-án lenne Dél-Afrika ellen, az egyiptomi szövetség máris halasztást kért.

Forrás: AFP
Líbiában most lehetetlen megrendezni az U20-as Afrika-kupát

Az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) erről még nem döntött, arról viszont kénytelen volt határozni, hogy az eredetileg március 18-án kezdődő U20-as Afrika-kupát elhalasztja-e. A tornának ugyanis Líbia adott volna otthont, márpedig az országban jelenleg is véres harcok zajlanak. A döntést sokáig nem lehet halogatni, mivel a torna első négy helyezettje indulhat a nyári U20-as világbajnokságon, amelyet júliusban rendeznek Kolumbiában. A hírek szerint a CAF Ghánát, illetve Dél-Afrikát is megkérte arra, hogy beugróként legyen házigazda, azonban mindkét ország nemet mondott az idő rövidsége miatt.

www.global-soccer.eu