Vágólapra másolva!
A jövő évi Európa-bajnokságon a házigazda lengyel válogatott még a hazai pálya előnyét figyelembe véve sem számíthat túl jó szereplésre, a szövetség éppen ezért minden lehetőséget igyekszik megragadni, hogy erősítse a csapatot. A lengyelek külön hivatalt állítottak fel a tehetséges lengyel származású játékosok felkutatására, amihez minden módszert, még a Facebookot is igénybe veszik.

Amikor a 2006-os világbajnokságon a német válogatott a csoportmérkőzések során 1-0-ra legyőzte a lengyeleket, akkor a Nationalelf csatársorát két olyan futballista alkotta, akik Lengyelországban születtek, és lengyel állampolgársággal is rendelkeznek.

De nem csak Miroslav Klose és Lukas Podolski szerepel lengyel származásúként más ország nemzeti csapatában: a német együttest erősítette Piotr Trochowski is, míg Laurent Koscielny a francia válogatottban mutatkozott be. A 2012-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülve azonban a lengyelek igyekeznek megfordítani a folyamatot, és a szövetségen belül külön irodát állítottak fel, hogy felkutassák és honosítsák a lengyel felmenőkkel rendelkező, külföldön született és játszó labdarúgókat - kettőt már sikerült is.

Nem akarnak még egy Podolski-ügyet

Lengyelországban külön szervezet foglakozik a lengyel diaszpórával. A Wspolnota Polska névre hallgató hivatal adatai szerint az országhatárokon kívül mintegy 17 millióan élnek, akik rendelkeznek lengyel állampolgársággal, vagy közvetlen felmenőkkel. Ennek ellenére a Lengyel Labdarúgó Szövetségben (PZPN) sokáig egyáltalán nem foglalkoztak azzal, hogy felkutassák azokat a futballistákat, akik akár játszhatnának is a nemzeti csapatban - sőt, több olyan példa is akadt, amikor kifejezetten nem tartottak igényt egy labdarúgóra, aki pedig jelezte, hogy szívesen pályára lépne a lengyel válogatottban.

A pletykák szerint Podolski is ilyen volt: a Gliwicében született támadó 18 esztendősen jelentkezett a PZPN-nél, azonban válaszra sem méltatták. Később, amikor a Kölnben elkezdte ontani a gólokat, a lengyel média felfigyelt rá, és jelezték az akkori szövetségi kapitánynak, Pawel Janasnak, hogy érdemes lenne meghívót küldeni neki, de a szakember erre így reagált: "Jelenleg sokkal jobb csatárok is vannak Lengyelországban, és nem látom okát annak, hogy meghívót küldjek valakinek, aki játszott pár jó meccset a Bundesligában". Podolski egy évvel később bemutatkozott a Nationalelfben, azóta pedig 83 mérkőzésen 42 gólt ért el.

Alighanem ez az eset is motiválta az egyik lengyel sportújságírót, Maciej Chorazykot, hogy 2007-ben felvegye a kapcsolatot a PZPN-nel, illetve a válogatott akkori mesterével, Jerzy Engellel. A szociológiai és sportmenedzseri diplomával is rendelkező Chorazyk felajánlotta, hogy ingyen, költségtérítés ellenében szívesen felkutatja azokat a futballistákat az európai topligákban, akik lengyel származásúak, és szívesen játszanának a nemzeti csapatban.

Engelnek sikerült keresztülvernie a szövetségen az ötletet, és így létrejött a "Külföldön élő fiatal lengyel focistákat kutató és megfigyelő szekció" a szervezeten belül. Chorazyk önkéntes segítőket gyűjtött maga köré Angliából, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Brazíliából, Skandináviából - gyakorlatilag mindenhonnan, ahol jelentős lengyel kolónia él - a németországi kutatást pedig maga vette a kezébe.

Francia középpályás és német balhátvéd már van

"Senkinek nem ígérünk semmit. A válogatottban való szereplés megtiszteltetés, és ezt tudatosítjuk is a játékosokkal" - jelentette ki Chorazyk, akinek első sikere a francia Ludovic Obraniak meggyőzése volt. A jelenleg a Lille-ben szereplő középpályás egyszer szerepelt a francia U21-es válogatottban, de a nagycsapatba nem kapott meghívót, és mivel apai nagyapja Lengyelországban született, így viszonylag könnyen megkapta az állampolgárságot.

Forrás: AFP
Obraniak stabil csapattag lett a lengyel válogatottban

Obraniak 2009. június 5-én vált lengyellé, a címeres mezben pedig július 23-án debütált Görögország ellen - rögtön két góllal. Azóta tizemkétszeres válogatott, és ha nem sérül le, biztosan ott lesz az Európa-bajnokságon. Ugyanez elmondható a Németországban futballozó Sebastian Boenischre, akinek megszerzése már nem volt ilyen egyszerű. Ő ugyanúgy Gliwicében született, mint Podolski, 13 alkalommal játszott a német U21-es válogatottban, amellyel 2009-ben Eb-t is nyert, és nagyot sokat hezitált, hogy melyik ország címeres mezét válassza felnőttként.

Amikor 2009 novemberében a lengyel szakvezető, Franciszek Szmuda érdeklődött nála, akkor Boenisch kijelentette: még nem döntött. Valószínűleg azonban rájött, hogy balhátvédként a Nationalelfben nem sok esélye van, a lengyeleknél viszont alapember lehet, így 2010 szeptemberében bemutatkozott a lengyel csapatban Ukrajna ellen.

Acquafresca és Polanski még gondolkodnak

A munka azonban ezzel nem állt le, Chorazykék folyamatosan igyekeznek újabb focistákat megnyerni ügyüknek. Ez nem mindig sikerül: a lengyel édesanyától és olasz édesapától született csatár, Robert Acquafresca (aki az összes korcsoportban az olasz színeket képviselte) például többszöri megkeresésre is nemet mondott, bár édesanyja nemrégiben kijelentette, hogy fia még mindig nem döntött véglegesen.

A sosnowieci születésű Eugen Ryszard Polanski is inkább a német válogatott mellett döntött: az U21-es Nationalelfnek csapatkapitánya is volt, a nagycsapatba azonban még nem hívták meg - vagyis az ajtó még mindig nyitott a számára. A franciaországi lengyel származásúak közül Koscielnyről a PZNP már lecsúszott, ám a Sochaux bekkje, Damien Perquis egyre valószínűbb, hogy meggyőzhető lesz.

Forrás: AFP
Perquis lengyellé válásának a nagymamája is örülne

A 26 esztendős védő háromszor játszott a francia U21-es válogatottban, azonban már 2008 decemberében kijelentette, hogy szívesen játszana a lengyel csapatban - aminek alighanem legjobban a lengyel nagymamája örülne. Perquis januárban beadta igényét az állampolgárságra, és a hírek szerint legkésőbb júniusban már ott lehet a csapatban - amikor Lengyelország a franciák ellen lép pályára.

A fiatal franciák közül még az Olympique Lyon 19 éves védőjét, Timothée Kolodziejczakot, illetve az AS Monaco 18 esztendős bekkjét, Layvin Kurzawát keresték meg - utóbbinak a kor szellemének megfelelően már a Facebookon üzentek.

www.global-soccer.eu